Dalen Portland

roman

av (forfatter).

Samlaget 2000 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.84 (49 terningkast.)

308 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Gerhard Slettens eksemplar av Dalen Portland - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Ein roman om vår nære fortid og vår enda nærare samtid, om bygda som møter industrialiseringa og går inn i den internasjonale kapitalismen. Vi følgjer generasjonar og individ gjennom vårt hundreår, og det er særleg to personar som samlar interessa om seg. Rasmus Høysand er individualisten som hamnar mange stader rundt i verda og opplever underlege ting. Den andre er Arnold Høysand, han som utan motstand fell på plass i det sosialdemokratiske samfunnet som blir bygt opp rundt han. Kring desse to utfaldar det seg mange lagnader og miljø.

Omtale fra forlaget

Kjartan FløgstadDalen Portland Dalen Portland er ein underhaldningsroman, ei karnevalistisk forteljing med djupe røter i den pikareske romanen. Sjømannen Rasmus Høysand er eventyrfiguren på stadig reise ut i verda, med eit lager av fantastiske forteljingar og historier. Industriarbeidaren Arnold Høysand representerer den lokale utviklinga på industristaden Lovra. Sentralt i romanen står feiringa av tilværet og ikkje mist trua på den skapande krafta i folkeleg erfaring. Dalen Portland rommar både samfunnsanalyse og politisk satire, og blir rekna som eit av dei mest sentrale verka i Fløgstads forfattarskap. Fløgstad fekk Nordisk Råds litteraturpris for Dalen portland i 1977.

Bokdetaljer

Forlag Samlaget

Utgivelsesår 2000

Format Heftet

ISBN13 9788252157352

EAN 9788252157352

Språk Nynorsk

Sider 291

Utgave 4

Tildelt litteraturpris Nordisk Råds litteraturpris 1978

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

14 20 9 5 1 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Min far er avskyelig rik. Og avskyelig reaksjonær. Politisk står han til høyre for Ivan den Grusomme.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Høysand hadde lært og alltid trudd at det var kultureliten som forsto mest. Det var det som gjorde dei til kultureliten, at dei forsto mest. Elles var det jo ikkje bruk for nokon kulturelite. Nå oppdaga Høysand til sin store skrekk, og store forundring at nettopp desse folka, som levde så høgt på sine eminente kunnskapar, årelange utdanning og uovertrufne innsikt, eigentleg var dei mest uvitande menneska han nokon gong hadde møtt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og ingen barfotlegar skal få nærme seg meg med førstehjelpsveskene sine medan rikfolka i byane blir opererte av dokterar med dyre italienske skinnsko på spesialsjukehus. Derfor må me ha helsesenter og store sentrale sjukehus. Forstår du det ?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og eg vil at du skal lova meg ein ting når du blir kommunist, som du vil bli, fordi all oppvakt ungdom i søttiåra kjem til å bli det, og det er at same kva du gjer, så må du aldri reisa rundt og gjera deg stor på å snakka om det sosialdemokratiske helvetet. Forstår du det ?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så tok DC 9-en inn passasjerar. Eg såg ikkje meir til den fine dama. Henne hadde eg verkeleg tatt innersvingen på og sett skikkeleg på plass. Tatt rotta på, om ikkje musa.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kven talar idag om den humanistiske venstreintellektuelle kritikken av dei blodige offerrituala under det seine aztekimperiet? Kven prisar bondeopprørarane som i det 10. hundreåret knuste mayaimperiet i Sentralamerika og jaga det kulturberande presteskapet til Yucatán, der dei skapte ein ny og monumental sivilisasjon. Kven av dei som ser ruianane av Empire State Building om 1000 år, når den kapitalistiske sivilisasjon er endeleg knust, vil samstundes tenkja på det anti-imperialistiske arbeidet i Skandinavia i 1970 åra ?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Då mor mi skulle flytte over i eit mindre husvære, fekk ho brått ikkje plass til så mange av bøkene sine lenger. Snill som ho er så lot ho etterkomarane forsyne seg med det dei hadde lyst på. Sjølv om vi var fleire som ville ha så var det likevel eit rikhaldig skattkammer å plukke frå.

Dette er det eg sanka med meg.
Takk, kjære mor.


Godt sagt! (17) Varsle Svar

Jeg bare elsker loppemarkeder. Spesielt når jeg kan komme en time før stengetid på en søndag og bare fråtse i bøker til en slikk og ingenting, det vil si 6 kroner pr. bok. Kvaliteten på bøkene overrasker meg hver gang, veldig mange av de ser ikke ut til å være leste. Så får jeg bare håpe at jeg får lest de etter hvert. Nesten halvparten av de har jeg hatt på ønskelisten min.
Så lørdag og søndag har jeg vært inne i det vi kansje kan kalle en salig "bokrus." Deilig.


Godt sagt! (13) Varsle Svar

Sølvbergets tilsette plukkar nynorskbøker for å gratulere Stavanger mållag med 100-årsdagen 10. desember 2015. Les meir her.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bøker av den nålevande norske forfattaren som eg liker best: Kjartan Fløgstad.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Min liste over kanoniserte norske romaner, begrenset oppad til de ti viktigste titlene.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Det 7. klima - Salim Mahmood i Media Thule" av Kjartan Fløgstad
  • "U3 - roman" av Kjartan Fløgstad
  • "Fimbul - roman" av Kjartan Fløgstad
  • "Kniven på strupen" av Kjartan Fløgstad
  • "Paradis på jord - roman" av Kjartan Fløgstad
  • "Kron og mynt - eit veddemål" av Kjartan Fløgstad
  • "Fyr og flamme - av handling" av Kjartan Fløgstad
  • "Grand Manila - roman" av Kjartan Fløgstad
  • "Rubato - roman" av Lars Amund Vaage
  • "Skimmer" av Göran Tunström
  • "Krig - 1940" av Dag Solstad
  • "Ave Eva - herregårdsroman" av Edvard Hoem
Alle bokanbefalinger for dette verket