Da He-Man kom til Norge

en fortelling om å vokse opp på 80-tallet

av (forfatter).

Kagge 2018 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.36 (11 terningkast.)

23 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Grete Aastorps eksemplar av Da He-Man kom til Norge - en fortelling om å vokse opp på 80-tallet

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

2021

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Første dag etter juleferien i 1985 ble klasse 2A på Lysejordet skole rammet av He-Man-feber. For Ole-Martin Ihle ble verden aldri helt den samme igjen.

Med He-Man som utgangspunkt forteller han levende, innsiktsfullt og detaljert om å vokse opp på 1980-tallet. Et utskjelt tiår, bare spør sekstiåttergenerasjonen som måtte se sine barn dyrke alle verdiene de selv hadde gjort opprør mot. 80-tallet var pastellfargete klær, bursdager på McDonald's, movieboxer, actionkomedier og heavy metall-ballader. 80-tallet var USAs tiår - der president Ronald Reagans antiintellektuelle og markedsstyrte syn på verden dominerte.

Dette er en annerledes og gjenkjennelig dannelsesfortelling, som forsøker å si noe om tiårets store politiske og kulturelle trender gjennom et vanlig og middels begavet barns oppvekst i et lite borettslag i Oslo. På et dypere plan er det en bok om nostalgi. Som Ally Sheedy sa i 80-tallsfilmen The Breakfast Club: «Når du blir voksen, dør hjertet ditt.» Dette er et forsøk på å finne det igjen.

"En veldig artig bok! Interessant og morsom nostalgireise." Tore Sagen

"En fornøyelig bok! Interessant og rørende lesing. Og noe av det morsomste jeg har lest på lenge". Harald Eia

Bokdetaljer

Forlag Kagge

Utgivelsesår 2018

Format Innbundet

ISBN13 9788248922308

EAN 9788248922308

Genre Biografisk litteratur

Omtalt tid 1980-1989

Omtalt sted Norge

Omtalt person Ole-Martin Ihle

Språk Bokmål

Sider 310

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 3 6 1 0 0

Bokomtaler

Medrivende bok som jeg hadde vansker med å legge fra meg. Dette er en meget god fortelling, men nettopp det, en fortelling. Det har ingenting med historie å gjøre. Til det skjuler forfatteren kildene sine for mye. (Selv om han har litteraturliste.) Jeg mistenker at noen personer i skildringen er skrevet som karakterer, at to personer kan være slått sammen for eksempel. En del av navnene er (bør) vel også være pseudonymer, mens noen ikke er det. Hyperbol er brukt som virkemiddel, fint i en fortelling. Noen ganger er Ihle tett på fakta, andre ganger kommer helt løse påstander som f.eks. at "ingen" hadde hørt om restylan (sic, feilstavet) før midten av 2010-tallet. Middelet kom i 1996-97 og fikk tusenvis av kunder, så "noen" var det i hvert fall.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Anne var gammel AKP-er og hadde levd store deler av livet på havregrøt, ettersom hun måtte donere halve lærerlønnen sin til partiet, og hun led av et slags posttraumatisk fattigdomssyndrom som gjorde at hun fikk akutte utslett og åndenød når hun så ting bli kastet, mat som gikk til spille, eller penger som ble brukt. Da Inger Anne syntes jeg brukte for mye dopapir på toalettbesøkene mine, tok hun meg til side og viste meg en bretteteknikk som gjorde det mulig å klare seg på bare ett tørk per visitt, en slags kommunistisk origami hun hadde lært på studietur til Kina med AKP.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Åttitallet var også starten på den digitale tidsalder. Datamaskiner, videospillere og andre futuristiske gjenstander gjorde sitt inntog i hverdagen. Selv om det var så som så med den tekniske kompetansen. Det fwnes ikke en lærer i hele Norge som fikk liv i en TV uren å tilkalle forsterkninger

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Plutselig, og uten forvarsel, kunne de også vende seg mot ham, tømme skolesekken hans, håne ham for at han var kalvbeint eller banke ham opp. Og jeg tror det var disse uforutsigbare kastene, det at han aldri visste hvor han hadde folk, som gjorde mobbingen så utålelig. De voksne gjorde det de kunne. Men det begrenset seg stort sett til holdningsskapende arbeid. Lærere hadde nemlig en ­rørende tro på holdningskampanjer den gangen. Det var liksom ikke det samfunnsproblem som ikke kunne løses med et treffende slagord og en button.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Man skulle i det hele tatt lete lenge for å finne en sterkere kontrast til tiårets eksesser enn denne dynamiske duoen. De gikk på konstant sparebluss og førte en så strengt gjennomført rasjonerings­politikk at selv Stalin ville blitt imponert. Det var bestandig iskaldt hjemme hos dem. De kastet aldri noe og resirkulerte absolutt alt. Matpapir ble glattet ut og klargjort til gjenbruk. Kaviartuben ble rullet rundt en blyant for å skvise ut de siste restene, og avskrap på tallerkenen greide Inger Anne på mirakuløst vis å få tilbake i tuben igjen. Enhver tube, fra tannpasta til majones og sauseposer, ble klippet opp for å tyne hvert molekyl ut av emballasjen. Og var det fire erter igjen på tallerkenen, ble de tatt vare på og omplassert til neste måltid. I matveien levde de som jegere og sankere. Pappa var av den oppfatning at enhver husstand burde være sjølberga. Til hver eneste middag serverte han enten fjellørret eller torsk han hadde fisket selv, og noen bittesmå knudrete poteter som de grodde i en komposthaug i hagen. Alle andre måltider var restemåltid, som besto av en spennende ny kombinasjon av de samme tre ingrediensene. Hvis ikke de serverte boksemat de hadde stående igjen fra krigen. Alt sammen ble skylt ned med billigbrusen Tab.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Dette er bøker lest i 2023, jeg satte noe mål fordi jeg studerer og ikke visste hva jeg kunne forvente. Jeg har vært flink med pensumlesingen. Skulle gjerne lest mer skjønnlitteratur, men alt i alt er jeg glad og takknemlig for alt jeg får lest!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest/hørt i 2020.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Knutby - roman" av Jonas Bonnier
  • "Donald-landet - hvordan en and i matrosdress formet det moderne Norge" av Øyvind Holen
  • "101 ord du trodde du kunne" av Atle Antonsen
  • "Min instastory - den usedvanlig korte reisen fra middelmådig, tone" av Mads André Hansen
  • "På åstedet - jakten på bevisene" av Eva B. Ragde
  • "Hevnen er søt AS" av Jonas Jonasson
  • "Barndom - 80-tallet" av Kristin von Hirsch
  • "Min europeiske familie - de siste 54 000 årene" av Karin Bojs
  • "En kamp til" av Claus Lundekvam
  • "Lyden av asfalt" av Yngve Kveine
  • "Donaldismen - en muntert-vitenskapelig studie over Donald Duck og hans verden" av Jon Gisle
  • "Kvinner og barn først" av Gill Paul
Alle bokanbefalinger for dette verket