Fordi jeg elsker deg

av (forfatter).

Cappelen Damm 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.42 (43 terningkast.)

107 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Frøydis Tiltnes' eksemplar av Fordi jeg elsker deg

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

STU

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788202486778

EAN 9788202486778

Språk Bokmål

Sider 150

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 18 16 6 0 0

Bokomtaler

En viktig ungdomsbok om et vanskelig tema!
Jeg liker oppbyggingen av boka veldig godt, men syns den blir for forutsigbar -noe som trekker ned for min del. Syns det er vanskelig å sette karakter på denne, men tror jeg ender på en sterk 4er. Det er det at den er såpass forutsigbar som Gjør at den ikke får høyere terningkast...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Når forelskelse blir farlig

Helene Uri (f. 1964) er forfatter, språkforsker og professor i lingvistikk. Som forfatter har hun utgitt både fagbøker, barne- og ungdomsbøker og romaner. Det er fortrinnsvis som romanforfatter jeg kjenner henne, og av de 22 bøkene hun i årenes løp har utgitt, har jeg kun lest fem. Det både "Honningtunger", "Engel av nylon", "De beste blant oss" og "Den rettferdige" har til felles, er at de er creepy. Det du ser på overflaten, er aldri slik det kan se ut som. Aldri! Folk kan smile til deg, virke velmenende som få - men bak ryggen din er de rett og slett onde og ekle. "Fordi jeg elsker deg", som er en ungdomsroman, er intet unntak.

I bokas åpningsscene skjønner vi at noe helt forferdelig har hendt.

"Jeg kan nesten ikke tro at det er sant. At jeg har opplevd det jeg har. Og at jeg har overlevd. At jeg er her nå.

Du må fortelle meg alt, sa Berit til meg da jeg kom rullende inn på kontoret hennes.
- Alt? gjentok jeg.
- Jeg tror det er best.
- Men hvor skal jeg begynne? spurte jeg.
- Begynn med begynnelse, sa hun. - Alle historier har en begynnelse. Jeg kjenner bare slutten av din. Jeg vet hvordan det kunne endt." (side 5)

Elin opplever alle ungjenters store drøm: å bli sammen med den peneste, flotteste, nydeligste, kjekkeste gutten hun og alle venninnene vet om: Fredrik! Han har det nydeligste smilet man kan tenke seg. Han er flink på skolen, har en flott kropp og er oppmerksomheten i egen person. Hva mer kan hun egentlig forvente?

Etter hvert utvikler forholdet seg til å bli nokså ekskluderende i forhold til omverdenen. Det er bare de to, og Fredrik legger opp planene for alt de gjør sammen - enten det er tale om å gå ut og spise, gå en tur eller ... ligge sammen. Og fordi han er så fantastisk i ett og alt, gjør Elin som han sier, selv om noe inni henne protesterer svakt. De gangene hun faktisk gjør noe på egen hånd, opptrer Fredrik som et offer. Jaja, han skal vel alltids finne på noe, han også ... Mens Elin er borte, får hun ekle sms´er fra Fredriks venn Bjørn. Dette får henne til å søke trøst hos Fredrik, som opptrer som den tryggeste havnen man kan tenke seg.

Så er det skoleball, og dit skal selvsagt Elin. Hun skal treffe Fredrik eksakt rundt middnatt, siden ballet slutter halv tolv. Men i siste time lar rektor ungdommene feste til middnatt likevel, og dermed blir Elin forsinket. Da hun ankommer hos Fredrik, som er alene hjemme denne helgen, ender det med at han slår henne. Hun får et blått øye. Hva er dette for noe? Men Fredrik angrer og dagen etter kommer han med favnen full av de flotteste roser, og i samtalens løp skjønner jo Elin at det egentlig var hennes skyld at han slo. For han ble jo så redd da hun ikke kom til avtalt tid ... Dessuten elsker han henne så høyt ...

Mens tvilen råder i Elin, er hun vitne til hvordan moren faktisk virker forelsket i kjæresten hennes. Og det er jo ikke det minste rart, så oppmerksom som Fredrik er overfor henne. Til og med hans egen mor får ikke fullrost sønnen sin nok. Tenk at han har gitt henne en så flott rosebukett! Har Elin fått en så flott bukett noen gang? spør hun. Elin blir forvirret. Var det kanskje ikke nettopp hun som fikk denne buketten? Som Fredrik insisterte på skulle stå igjen da hun dro etter den helgen da han slo henne i ansiktet?

Jeg skal ikke røpe mer av handlingen - ikke mer enn at det blir mer og mer creepy etter hvert som handlingen skrider frem. Dette førte til at jeg ikke klarte å legge boka fra meg, men leste den i ett fra begynnelse til slutt. Dersom denne boka ikke hadde hatt Helene Uri-stempelet, kunne historien som sådan ha vært relativt forutsigbar. Men ikke her! Man blir overrasket absolutt hele tiden. I tillegg er boka svært godt skrevet - tilpasset målgruppen, som er ungdom! At dette er en ungdomsroman, gjorde for øvrig absolutt ingenting for mitt vedkommende. Så spennende at den nettopp har adresse til ungdommen, som dermed får med seg ikke rent lite livsvisdom på veien, tenkte jeg. For boka har selvsagt en moral. Forelskelse kan være farlig - virkelig farlig! Og selv tenker jeg på hvor viktig det er at omverdenen ikke overkjører magefølelsen til den som lever i et usunt forhold, men faktisk lytter og tar signalene på alvor. For ting er ikke alltid slik det kan se ut, og den vet best hvordan det er, den som har skoene på ... Elin kommer med signaler på at noe ikke er som det skal være, men alle vender det døve øret til. Og hun er så ung at hun ikke klarer å finne ut av egne grenser selv ... Hvor høyt må hun rope for at hun skal bli hørt? Hvor galt må det gå?

Denne boka anbefaler jeg på det varmeste!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En utrolig sterk ungdomsroman om et viktig og vondt tema. Vanskelig å legge fra seg, men samtidig hjerteskjærende å lese. Ikke all kjærlighet er verdt å strekke seg uendelig for.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg slukte den på få timer. Dette er en bok du bærer med deg. Jeg gir den min varmeste anbefaling til alle ungdommer. Rett inn på bokprat listen min ‪#‎askøyfolkebibliotek‬ ‪#‎kjærlighet‬ og ‪#‎manipulering‬

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da jeg oppsummerte leseåret 2015 på bloggen tidligere i måneden trakk jeg frem denne boken som den mest medrivende av året. Den ubehagelige stemningen, frampek og tilbakeblikk, og det ganske strippede språket bidrar til at boken er lettlest og oppslukende. At jeg blir dradd sånn inn i en bok at jeg må snike meg til å lese videre innimellom hjemlige plikter skjer ikke så ofte. Når det skjer tenker jeg ofte at denne typen bøker er lett å selge til ungdom som ikke nødvendigvis er så glad i å lese. På den annen side kvir jeg meg likevel alltid litt for å formidle og anbefale bøker med vanskelige tema, noe jeg ikke burde. Denne boken viser blant annet at man må bry seg og være oppmerksom på de signalene mennesker sender ut når de ikke har det bra, og at alt ikke nødvendigvis er slik det ser ut. Som voksen leser blir jeg også skremt av den delen som kanskje er ekstra vanskelig for omverdenen og voksne å oppfatte, nemlig de truslene og lureriet som foregår på nett og SMS,

Les hele innlegget her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sterk historie om et viktig tema! Vold i unge kjærlighetsforhold er ikke hverdagskost, synes jeg. Det er derfor fint at det blir satt fokus på det, for hva gjør man når den store kjærligheten viser seg å ha en mørk side? Hvor mye skal man tilgi? Som flere skriver, er jeg enig i at historien er forutsigbar. Om ungdommen er enig vet jeg ikke, men den er kort og lettlest, og burde derfor være overkommerlig for de fleste.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En viktig bok! Nå har vi en troverdig beskrivelse av hvordan en ung pike blir et bytte for en manipulerende person.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Boken burde være obligatorisk lesning for alle ungdomsskoleelever. Dette er en bok jeg ikke klarte å legge fra meg før jeg var ferdig. Ikke fordi temaet er nytt eller historien original, men for fordi Helene Uri skriver troverdig. Vi kjenner oss igjen i tematikk som er skambelagt, og vi vet at det er vanskelig å sette egne grenser i spørsmål rundt hva som er greit og ikke greit i en sårbar ungdomstid.

Boken er spekket med viktige spørsmål en kan diskutere i ungdomsmiljøer, og du verden så viktig bok for å understreke at vi alle har ansvar for vårt eget liv, og at det derfor er nødvendig og viktig å ha snakket om forelskelse, grensesetting, deling av hendelser og bilder på nett, vold i nære relasjoner i forkant av eventuelle stormfulle forelskelser.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dessverre tror jeg denne boka er veldig troverdig - Elin treffer tilfeldigvis Fredrik som er to år eldre, han går i 3. trinn på vgs og er en gentleman uten like. Nesten for fantastisk til å være sann. Og kanskje er han det? Om kjærlighet, forelskelse og psykopati. Anbefales for alle på ungdomsskolen og vgs!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Nå er Skam slutt. FOR GODT. Det nekter vi å godta, så her har vi samla en liste FULL av bøker for deg som elsker SKAM.


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Jeg leste 248 bøker i 2015.

Her er mine 48 favoritter blant dem.

Rangeringen er tilfeldig, etter når de ble lest.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

I denne listen finner du bøker som ble foreslått til en leser som likte "40 postkort" av Ingeborg Arvola og "Elefanten i rommet" av Kari Saanum. Hun likte at bøkene var lette å lese, hadde god driv, og at de beveget henne.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Denne listen inneholder bøker jeg har lest i 2016. Inkluderer også bøker jeg har startet på tidligere, men som fullføres i løpet av dette året.
Målet er å lese minst en bok i uka!


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "7 døgn for oss" av Charlotte Glaser Munch
 • "I morgen" av Caterina Cattaneo
 • "Midt i svevet" av Arne Svingen
 • "Det ingen ser" av Anna Ahlund
 • "Bare du" av Anna Ahlund
 • "Kjendiscrush" av Kirsti Kristoffersen
 • "Z for sorry - roman" av Marit Kaldhol
 • "Nå er alt" av Amy Giles
 • "Nå skjer det" av Sofia Nordin
 • "Juksemaker" av Helene Guåker
 • "Dropout" av Annette Münch
 • "Ord på S" av Guro Hoftun Gjestad
Alle bokanbefalinger for dette verket