Duellen

av (forfatter).

Solum 1988 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.50 (2 terningkast.)

17 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Masha Pyulzes eksemplar av Duellen

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Russisk Littertur

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Bokdetaljer

Forlag Solum

Utgivelsesår 1988

Format Innbundet

ISBN13 9788256005352

EAN 9788256005352

Genre Klassisk litteratur

Språk Bokmål

Sider 124

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Av de "gamle" russere (Tolstoij-generasjonen) er vel kanskje Anton Tsjekov mest kjent som skuespillforfatter. Ja, jeg går så langt at han er Russlands svar på Ibsen og hans skuespill, spesielt "Måken" står så sterkt at Moskva Kunstnerteater fremdeles har en måke som symbol i feks. en vimpel som vaier fra tårnet på den ærverdige bygningen.
Men, altså Tsjekov som "forteller" kjente og kjenner jeg lite til. Møtet med denne siden av ham gjennom denne lille boken "Duellen" gir mersmak så absolutt.
Historien er vel egentlig "tragisk", Tsjekov gjør den gjennom sin skrivemåte til om ikke en komedie-så i hvert fall til en festlig leseopplevelse.
Faktisk får den måten han behandler personene og deres "språk" til å lure på om ikke John Steinbeck kan ha lest denne boken før han ga seg i kast med Dagdrivergjengen f.eks.
Men, det som er mest iøynefallende for meg er at han feks. i en beskrivelse av en av bokens hovedpersoner skriver:" Han kom til å tenke på at da Anna Karianina ikke elsket sin mann lenger , tålte hun ikke synet av ørene hans."
For det første fremstiller han Anna Karanina (uten å nevne forfatter, som jo vi vet var Leo Tolstoj, vi vet kanskje også at den langt yngre Tsjekov var venn med Tolstoj), men her er det som -i samtiden- alle må ha lest , og dermed vite hvem han snakker om. For ikke et ord at dette er en roman eller hvem som er forfatter til denne. Som en liten digresjon vil de som fulgte mine sitater fra Anna Karanina, nettopp "slo ned" på denne digresjonen(?) av Tolstoj om Karinins "uheldige" ører midt oppe i spenningen i den romanen.
Likeledes lar han en annen samtidig, kjent for samtid og oss i ettertid, han skriver (jeg siterer): " "Eller også begynte han å tøyse om Onjegin, Petsjorin, Byron's Kain, Bassarov (!) , og endte med å si :- vi er deres ektefødte sønner , vi fra åttiårene. Han (personen som omtales) er så doven at han lar brevene ligger uåpnet på kontoret. Han drikker kolossalt og narrer andre til det samme, men kom ikke å bebreid ham for noe av dette! Alt sammen er TURGENJEVS skyld fordi han har oppfunnet "det overflødige menneske" Både den siste uttalelse og at han bruker navnet Bassarov, sier meg at det den da meget diskuterte romanen til Ivan Turgenjev "Fedre og sønner" han sikter til , og det må være nihilismen han vil til livs, dvs. personen som sier dette i boken må være motstander av nihilsmen, hva Tsjekov selv måtte mene om denne "brytning" i tidsånden lar han elegant på denne måten bli usagt.

Persongalleriet består av "rike" eller og høytstående personer sositetsmessig sett , som har det til felles at foruten å være russere , er de pengelens alle sammen. Men sansen for å feriere noen tid ved Svartehavet har de på en eller annen måte "råd" til.

Der finnes et unntak, altså en som gjør noe annet å feriere. Jeg sikter da til den unge zoolog von Koren, som (sitat): bodde ved Svartehavet om sommeren for å studere manetenes forplantning."

Boken er ellers mye om ingenting, men det skal sies at en duell er og var en alvorlig affære.
Og hvordan foregikk den, ikke minst hvorfor, hvordan endte den m.m. ja det overlater jeg til "leseren" å finne ut. Mange bokelskere vil lese den med behagelig munter glede. Jeg anbefaler flest mulig å unne seg denne lese-opplevelsen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

At han hadde tjent samfunnet var bare en innbildning. Ingenting hadde han utrettet i tjenesten, bare hevd lønnen sin. Det var en finere form for underslag.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Liste over fleire bøker der titlane er like, spennande å sjå kor mange ein kan kome med. Bidra for all del!


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "To noveller" av Anton P. Tsjekhov
  • "Herskapshuset" av William Faulkner
  • "Huset med arken og andre noveller" av Anton P. Tsjekhov
  • "Noveller" av William Faulkner
  • "Effi Briest - roman" av Theodor Fontane
  • "Farvel, min elskede" av Raymond Chandler
  • "Hadzji Murat" av Lev Tolstoj
  • "Revisoren og utvalgte fortellinger" av Mykola Gogol
  • "Kirsebærhaven - komedie i fire akter" av Anton Pavlovitsj Tsjekhov
  • "Eventyr" av Hermann Hesse
  • "Therese Raquin (World's Classics)" av Emile Zola
  • "Mitt århundre" av Günter Grass
Alle bokanbefalinger for dette verket