Gå, (eller Kunsten å leve et vilt og poetisk liv)

av (forfatter).

Gyldendal 2007 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.09 (191 terningkast.)

832 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Carl-Erik Kopsengs eksemplar av Gå, (eller Kunsten å leve et vilt og poetisk liv)

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Denne romanen handler om å gå - å gå om igjen gater fra barndommen, å gå i fremmede land, men også å gå fra noen, å gå til grunne, å gå seg vill. Eller om gleden ved å gå for å gå. Vandringen foregår i Bergen, Hellas, Tyrkia og Paris, og forfatteren utleverer sine egne personlige erfaringer, samtidig som han refererer til andre dikteres vandringer.

Omtale fra forlaget

Nominert til Nordisk Råds litteraturpris

Det handler om å gå. Å begi seg av gårde til fots, ned den åpne veien; en romantisk øvelse som fører til en del harde erfaringer: å sove ute, gå seg vill, møte egne begrensninger og andre mennesker, natur og byer; drive gatelangs i Paris og Istanbul, krysse broer og grenser; gå inn i fremmede land, ukjente områder. Den gående er uten beskyttelse og hjem, uten hastighet og bestemte mål, han går for å komme nærmere det han ser og møter på reisen. Han vil leve et vilt og poetisk liv. Han finner sine egne ruter, men gjør også avstikkere langs sporene til kjente vandrere fra litteraturhistorien: Rousseau, Wordsworth, Hölderlin og Rimbaud; han leser dikterne og filosofene for å forsøke å lære seg den kunsten det er å gå.
«Gå. Eller kunsten å leve et vilt og inderlig liv er en sjelden og vidunderlig blanding av selvutleverende bekjennelser og saktegående reiseskildring.»Knut Hoem, NRK P2
«... skrivekunst som overgår det meste av det som er aksepterte høydepunkter i moderne norsk litteratur.»Knut Ødegård, Aftenposten

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2007

Format Heftet

ISBN13 9788205371408

EAN 9788205371408

Serie Gyldendal pocket

Språk Bokmål

Sider 214

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

71 79 27 13 0 0

Bokomtaler

Det er ikke det at jeg ikke liker å gå!
Denne boken er en egotripp som ikke berører meg. En dokumentarisk fylletur-med sidespor som kan ha en viss interesse, men så destruktiv at jeg ikke får regnestykket til å gå i pluss. Hva vil Thomas? Selv ville jeg bare bevise at jeg også kan avslutte en litterær gåtur. Jeg kom i mål! Ikke klokere, ingen dannelsesreise for meg, desverre.... Men jeg er usikker på om Thomas kom i mål heller;-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er godt å lese bøker der hensikten ikke er å drive frem leseren til neste side og til slutten. At jeg kan være til stede der og da. Ikke hele tiden ha fokus fremover. Link til et innlegg på bloggen min om min leseopplevelse

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg oppfatter denne boken, som en beskrivelse av total frihet - å la impulsene og følelsene styre. I en hverdag hvor fornuften råder, blir dette bare dagdrømmer. Når boken nærmet seg slutten, begynte jeg å tenke på prisen og om det var verdt det. Uansett en strålende fortelling.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Emne

Nyeste post av


Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Det er bare å tenke tanken: du skal leve hele livet med deg selv. Du kan finne en ny kjæreste, du kan forlate familie og venner, reise bort, finne en ny by og nye steder, du kan selge det du eier og kvitte deg med alt du ikke liker, men du kan aldri - så lenge du lever - bli kvitt deg selv.

Godt sagt! (34) Varsle Svar

Jeg mister pusten og må stoppe. Kjenner en varm og jublende klarhet i kroppen. Tankene våkner og mister tyngde, det er en helt konkret erfaring, tankene blir lettere, og jeg fortsetter å gå, lettere nå, mot Nygårdshøyden og sentrum. Langsomt går det opp for meg, du er lykkelig fordi du går.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

...vi ruller ut liggeunderlagene, kryper ned i soveposene, drikker av brennevinet, snakker, og her i hjertet av Europa, i høyden, stifter vi et Langsomhetens Parti. Vi er imot alt som går for fort. Vi er imot fly, biler, raske tanker, hurtigbåter og ekspresstog. Vi er for alt som går langsomt, og etter noen slurker brennevin går det opp for oss hvor radikalt dette partiet i sannhet er; vi setter opp et program, velger sneglen som emblem. For langsomheten og latteren. Godnatt.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Langsomt gaar det opp for meg, du er lykkelig fordi du gaar.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Ja, jeg vil skrive en bok om det å gå, sier jeg.
Det er en god idé, sier han.
Det er en god idé, sier jeg, og derfor står jeg fast, jeg klarer ikke å skrive når jeg har gode idéer. Gode idéer er det verste jeg vet. De byr meg imot. Gode idéer blir sjelden gode bøker.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Luksusbåtene, bilene, de altfor store husene, de vokser, rikdommen vokser, men menneskene som befolker den blir mindre, man ser dem nesten ikke, de forsvinner i sitt eget. Det kan virke som om man investerer den nye rikdommen i det å fjerne seg fra omgivelsene. Man hever seg over de andre, isolerer seg fra naturen, stenger det ukjente og fremmede ute, man overvinner reisen og kjøper seg bort fra ubehageligheter og vanskeligheter; alt det som kan gi nye og uforusette erfaringer. Det kan virke som om man investerer pengene i en helt ny form for dumhet.
Den nye rikdommens dumhet. De altfor store hyttenes og husenes dumhet. De altfor mange bilenes dumhet. Hvor mange biler trenger en mann? Hvor mange rom trenger et hus? Hvor mange toaletter trenger en kapitalist? Hvor mye dumhet tåler et samfunn? De raske pengenes dumhet. Forbrukets dumhet. Grådighetens dumhet. Den nye rikdommens dumhet.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Men det er ikke mulig å skrive sannhenten om seg selv. Man skriver og skjuler seg. Man kler seg i språk.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Kjærligheten krever at vi er i ro, at vi slår oss til ro, at vi holder oss i ro på det samme stedet; bevegelse er ensomhet.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg befinner meg i mørket, har funnet min faste plass i baren og bestiller en øl. Den første er god. Den andre er den beste. Den tredje er bedre enn den første, den fjerde er utmerket, den femte også, de resterende handler ikke om smak, men om å drikke, det handler om rus. En god, langsom glemsel. Ikke som vin eller sprit, ikke så utålmodig, ikke så hissig; vi skal sitte her lenge, det er kunsten, sitte og drikke, en hel kveld mot natt, det er det som er kunsten: å sitte i ro så lenge at du beveger deg. Du reiser sakte og uanstrengt bort fra deg selv.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

"Det handler om å gå. Å begi seg av gårde til fots, ned den åpne veien; en romatisk øvelse som fører til en del harde erfaringer: å sove ute, gå seg vill, møte egne begrensninger og andre mennesker, natur og byer; drive gatelangs i Paris og Istanbul, krysse broer og grenser; gå inn i fremmede land, ukjente områder. Den gående er uten beskyttelse og hjem, uten hastighet og bestemte mål, han går for å komme nærmere det han ser og møter på reisen. Han vil leve et vilt og poetisk liv. Han finner sine egne ruter, men gjør også avstikkere langs sporene til kjente vandrere fra litteraturhistorien: Rousseau, Wordsworth, Hölderlin og Rimbaud; han leser dikerne og filosofene for å forsøke å lære seg den kusten det er å gå.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Siden mange bokelskere til tider kan bli oppgitt over alle bøkene som stadig gjenstår å bli lest, så har jeg laget en liste over bøker som er både svært gode og korte.

Gi gjerne beskjed hvis dere vet om gode bøker som mangler på listen.


Godt sagt! (21) Varsle Svar

Liste over fleire bøker der titlane er like, spennande å sjå kor mange ein kan kome med. Bidra for all del!


Godt sagt! (10) Varsle Svar

En dag etter en slitsom nynorsk eksamen og mangelen på busser hjem tok jeg turen innom Fretex fordi de har så mange bøker til latterlige lave priser.

Det burde nevnes at jeg tilsammen betalte den store sum av 80,- for disse små skattene.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bøker som på ein eller annan måte handlar om å reise.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Harvest Magazine ba sine lesere om tips til gode naturbøker. "Noen foreslo et helt forfatterskap, andre en enkelt bok. Her er romaner og sakprosa, dikt og reiseskildringer. Alle handler nok ikke like mye om naturen, men kanskje husker dere en bestemt passasje som gjør det?
Her er svarene, i en ikke-alfabetisk og sjanger- og kvalitetsmessig ikke-rangert rekkefølge:"


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Målet er å få lest ca 2 bøker pr måned, tilsammen 24 stk i 2014. kan inkludere comics hvis det kniper...


Godt sagt! (0) Varsle Svar

slapp, spanande, eskapistisk sommarlektyre til dei late dagane som kjem.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2012.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lest i 2013.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er alleboktitlene nevnt i boka Livet! Litteraturen! av Tor Eystein Øverås.

Bøker jeg ikke finner på Bokelskere:

 • En glänta i skogen (2004) av Ola Larsmo
 • Djävulssonaten (2007) av Ola Larsmo
 • I Sveriges Vantrum (2007) av Lasse Granestrand
 • Färdaminnen (1973) av Claes Hylinger
 • Hotell Erfarenheten (2006) av Claes Hyllinger
 • Min röst skall nu komma från en annan plats i rummet (2006) av Lotta Lottas
 • Aerodynamiska tal (2001) av Lotta Lottas
 • Tredje flykthastigheten (2004) av Lotta Lottas
 • Små historier 1 (1996) av Peter Adolphsen
 • Små historier 2 (2000) av Peter Adolphsen
 • Vredens nat (2008) av Peer Hultberg
 • Mytologisk landskab med Daphnes forvanling (1966) av Peer Hultberg
 • Desmond! (1969) av Peer Hultberg
 • Requiem (1985) av Peer Hultberg

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Brev - (et forsøk)" av Tomas Espedal
 • "Dagbok - (epitafer)" av Tomas Espedal
 • "Biografi : (glemsel) ; Dagbok : (epitafer) ; Brev : (et forsøk)" av Tomas Espedal
 • "Bergeners" av Tomas Espedal
 • "Året - roman" av Tomas Espedal
 • "Imot kunsten - (notatbøkene)" av Tomas Espedal
 • "Imot naturen - (notatbøkene)" av Tomas Espedal
 • "Uroens bok - av Bernardo Soares" av Fernando Pessoa
 • "Et stort øde landskap - noveller" av Kjell Askildsen
 • "Dette burde skrives i nåtid" av Helle Helle
 • "Walden - livet i skogene" av Henry D. Thoreau
 • "Ingen hører til her mer enn du" av Miranda July
Alle bokanbefalinger for dette verket