Amtmannens døtre

av (forfatter) og Willy Dahl (oversetter).

Vigmostad Bjørke 2006 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.31 (107 terningkast.)

709 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Camilla Rojas' eksemplar av Amtmannens døtre

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Da boken kom ut for første gang i 1854-55, var den det dristigste og mest moderne arbeid i norsk litteratur. Romanen var et kraftig innlegg for kvinnens rett til å velge i forholdet mellom mann og kvinne, en kvass og bitter anklage mot fornuftsekteskap og mannssamfunnet, og den første norske tendensroman. Den handler om Amtmann Ramms fire døtre som er oppdradd og tilpasset den tids kvinneidealer og som derfor blir ulykkelige.

Omtale fra forlaget

Amtmannens døtre kom første gang ut i 1854, da med anonym forfatter som de fleste antok måtte være en mann. Først mange år etter ble det kjent at Camilla Collett hadde skrevet den. Boken er et krast angrep på datidens system med bortgifting av unge kvinner på foreldrenes befaling. En problematikk som er høyst gyldig for svært mange unge kvinner den dag i dag. Denne utgaven er bearbeidet til et mer moderne norsk av professor emeritus Willy Dahl og er lett tilgjengelig for nye lesere. Dahl har også skrevet forord og lagt inn en rekke forklarende opplysninger til Colletts sitatbruk og henspillinger til antikken og hennes samtid.

Bokdetaljer

Forlag Vigmostad Bjørke

Utgivelsesår 2006

Format Innbundet

ISBN13 9788241903984

EAN 9788241903984

Serie Norske klassikere

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Språk Bokmål

Sider 339

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

12 33 42 16 4 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ti, når det kommer til stykket, var måskje Adam ennu vel så svak som Eva; han fristedes dog blott av sin egen like mens hun hadde djevelen selv å verge seg mot.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Vi velger ikke en mann fordi han er den beste, men fordi vi ved han vil bli best

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er ikke for mennenes skyld, det er for min egen jeg lærer.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vår bestemmelse er å giftes, ikke å bli lykkelige.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Han var i den tilstand der for alle av hans like er den skrekkeligste: han var edru

Godt sagt! (3) Varsle Svar

«Kvinnene har bare en kilde til sine erfaringer; deres kjærlighet er deres forstand, deres tro, deres genialitet, deres emansipasjon.»

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kan nedskrive dette uten skadefryd, men også uten sorg, ikke likegyldig, men dog uten bevegelse, som noe der ikke angår mig, skal ikke angå mig mere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvis vi fikk den vi ville ha, hvor skulde så de mannfolk som er stygge og ulikelige, få koner fra?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men den attenårige frykt resonnerer ikke, den er instinktmessig, ubendig grenseløs;den overveier ikke, den skjelver blott i råhetens nærhet

Godt sagt! (1) Varsle Svar

O, du sørgelige By, hvor man er fordømt til evig at tømme Erindringens Berme! Eier du ingen Drik for Haabet og Glemselen! Den, der engang i dit Skjød er bleven hjerte-bedrøvet, kan aldrig blive glad mere. Overalt, hvor man gaar, støder man paa Kors, der betegner, hvor en Glæde, en Illusion ligger jordet. Overalt spøger de omkring, disse hvileløse Aander. De svæver dig forbi paa Trapperne, de møder dig paa Gade-hjørnerne, de vinker dig fra Vinduerne snart fra dette, snart fra hint Hus, som selv staar der som et Monument, øde og for-stenet ---

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (17) Varsle Svar

Kjernesamlingen er 100 utvalgte bøker innen skjønnlitteratur for voksne. Litterær kvalitet har stått sentralt i utvelgelsen, i tillegg ønsker vi å vise Bergen Offentlige Biblioteks identitet og egenart, og fremheve bredden av litteratur som finne på biblioteket. Derfor vil allerede kanoniserte verker stå side om side med tegneserier og krim. 100 bøker er svært få, så dette er ingen komplett kanon, men et utvalg av det beste biblioteket har å by på. Samlingen er valgt av oss som jobber på biblioteket, gjennom en demokratisk prosess med diktatoriske undertoner. For å få bredde i samlingen, har vi etterstrebet å ha representanter fra underkategoriene verdens kanon, norsk kanon, bergen og omegn, og i tillegg sjangrene poesi, skuespill, krim og spenning, fabelprosa og tegneserier.


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Kom over denne lista fra 2007 på Dagbladet. En fagjury har valgt 25 norske bøker de mener vi må lese, gamle og nye.

Her er lista.

Noen av diktsamlingene på lista mangler, og da har jeg lagt inn en annen bok og skrevet navnet på den opprinnelige ved siden av den.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Opp gjennom årene har flere norske litterære kanoner blitt utarbeidet. En av nyere dato ble presentert på Norsk Litteraturfestival i 2007. Bøkene vil bi satt opp i synkende rekkefølge.

Lista kan for øvrig òg finnes her.

Juryen besto av:

Liv Bliksrud (professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo), Inger Bråtveit (forfattar), Ane Farsethås (bokmeldar i Dagens Næringsliv), Ragnar Hovland (forfattar), Jan Kjærstad (forfattar), Janike Kampevold Larsen (juryleiar, litteraturvitar), Audun Lindholm (redaktør i Gasspedal og Vagant), Marta Norheim (bokmeldar i NRK), Eirik Vassenden (kritikar, post.dok.stipendiat ved Universitetet i Bergen), Henning Howlid Wærp (professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Tromsø).

Omtale fra ABC Nyheter-artikkelen:

Det som overraska mest med verka som juryen hadde vald ut, var diktsamlinga Solaris korrigert av Øyvind Rimbereid, som kom ut i 2004. Andre uventa verk var Fridtjof Nansens reiseskildring «På ski over Grønland».

Ei liste på 25 verk som blei presentert i dag under litteraturfestivalen på Lillehammer. Juryen hadde sitt første møte 18. desember 2006.

Omtale fra Wikipedia:

Norsk Litteraturfestival presenterte i 2007 en liste på 25 verk, utarbeidet av en jury med ti personer, ledet av Janike Kampevold Larsen. Av de 25 verkene er det – i forhold til andre lister – mange diktsamlinger, seks eller åtte, alt etter hvordan man regner.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Kjernesamlingen er 100 utvalgte bøker innen skjønnlitteratur for voksne. Litterær kvalitet har stått sentralt i utvelgelsen, i tillegg ønsker vi å vise Bergen Offentlige Biblioteks identitet og egenart, og fremheve bredden av litteratur som finnes på biblioteket. Derfor vil allerede kanoniserte verker stå side om side med det beste innen tegneserier og krim. 100 bøker er svært få, så dette er ingen komplett kanon, men et utvalg av det beste biblioteket har å by på. Samlingen er valgt ut av oss som jobber her på biblioteket, gjennom en demokratisk prosess med diktatoriske islett. For å få bredde i samlingen, har vi etterstrebet å ha representanter fra underkategoriene verdens kanon, norsk kanon, bergen og omegn, og i tillegg sjangrene poesi, skuespill, krim og spenning, fabelprosa og tegneserier."

https://bergenbibliotek.no/inspirasjon/litteratur/til-kjernen/kjerneboker


Godt sagt! (4) Varsle Svar

I tillegg til bøkene nedenfor fant jeg novellesamlinger av Pusjkin, Gogol og Tsjekhov samt en diktsamling av Pär Lagerkvist. Betalte 20 kr per bok. Er det noen andre som har funnet fine bøker på loppis i helgen?


Godt sagt! (3) Varsle Svar

I løpet av 2015 har jeg lest disse bøkene som jeg har plukket ut fra kriterier i en liste jeg fant her på bokelskere.no.
Disse punktene rakk jeg ikke å hake av: En bok på bunnen av leselisten din, en bok som utkom det året du ble født, en bok med dårlige kritikker, en bok fra din barndom, en bok som foregår i din hjemby.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vår 2015


Godt sagt! (0) Varsle Svar

15


Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Familien på Gilje - et interiør fra førtiårene" av Jonas Lie
 • "Bondestudentar" av Arne Garborg
 • "Norsk litteraturhistorie" av Per Thomas Andersen
 • "Jeppe på bjerget ; Den stundesløse" av Ludvig Holberg
 • "Synnøve Solbakken" av Bjørnstjerne Bjørnson
 • "Kranes konditori - interiør med figurer" av Cora Sandel
 • "Lucie - roman" av Amalie Skram
 • "Erasmus Montanus, eller Rasmus Berg - comoedie udi fem akter" av Ludvig Holberg
 • "Constance Ring ; Fru Ines ; Forrådt" av Amalie Skram
 • "Fru Inés" av Amalie Skram
 • "En glad gutt" av Bjørnstjerne Bjørnson
 • "Mennesket og maktene" av Olav Duun
Alle bokanbefalinger for dette verket