Alle dør alene

av (forfatter) og Nina Zandjani (oversetter).

Dinamo forl. 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.25 (106 terningkast.)

363 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Birgitte Seips eksemplar av Alle dør alene

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Berlin, 1940. Etter at Anna og Otto Quangel får beskjed om at deres eneste sønn har falt i felttoget mot Frankrike, bestemmer de seg for å ta opp kampen mot Hitlers styre. De skriver postkort hvor de advarer mot regimet og oppfordrer til å yte motstand, og legger ut disse kortene der folk ferdes.

Omtale fra forlaget

I romanen møter vi ekteparet Anne og Otto Quangel som får melding om at deres eneste sønn, Lille-Otto, har falt i felttoget mot Frankrike i 1940. De bestemmer seg for å ta opp kampen mot Hitlers nazityranni ved å skrive postkort som advarer mot regimet og som oppfordrer befolkningen til å yte motstand. De legger ut kortene i trappeoppganger og ved kontorer der folk ferdes. Boken beskriver nøkterne berlineres kamp mot naziregimet samt oppløsningen av deres liv og verdier. Etter hvert møter vi Gestapos brutalitet og metoder for å slå ned på motstanderne. Det er sterk lesning. Romanens dramaer og nakne prosa har gitt den thrillerens særpreg. Boken er en ny, usensurert utgave av originalmanuset som første gang kom ut i 1947, og innholder nytt tilleggsmateriell. Ved relanseringen er boken blitt en bestselger i USA, England, Frankrike, Israel, og Tyskland. The New York Times kaller boken "en litterær storbegivenhet", The Sunday Telegraph skriver "et gjenoppdaget mesterverk". Boken har kommet på en rekke "Notable Book of the Year" lister, og skal filmatiseres. Rettighetene til boken er solgt til over 20 land.

Bokdetaljer

Forlag Dinamo forl.

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788280712240

EAN 9788280712240

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1939-1945

Omtalt sted Berlin

Språk Bokmål

Sider 620

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

47 43 13 2 1 0

Bokomtaler

Innsiktsfullt om tysk motstandskamp under andre verdenskrig

I bokas åpningsscene møter vi ekteparet Anna og Otto Quangel som får overlevert en beskjed fra postbudet Eva Kluge om at Lille-Otto, deres eneste sønn, har falt i kamp mot Frankrike. Året er 1940, vi befinner oss i Berlin og andre verdenskrig har så vidt begynt.

Ekteparet Quangel, som i likhet med tyskere flest, så lenge har vært Føreren evig takknemlig for alle fremskritt Tyskland har gjennomgått etter mange harde år med både arbeidsledighet, sult og elendighet, har en stund vært vitne til en utvikling de gremmes over. Det er særlig den påtakelige forskjellsbehandlingen mellom medlemmene av partiet og de vanlige borgerne som opprører dem mest. I tillegg til at jødene behandles så dårlig ... Er ikke jødiske fru Rosenthal et vel så godt menneske som de andre rundt henne?

Quangels er kanskje noen unnselige og ubetydelige mennesker i det store og hele, men inni dem vokser det frem et ønske om å GJØRE noe. Og slik unnfanges idéen om å skrive postkort med kritikk av Hitlers regime, som legges ut i den hensikt å vekke folk opp fra apatien og likegyldigheten. Anna dikterer og Otto skriver, og deretter legges kortene ut i bygninger hvor de vet at det er mange mennesker som kommer og går. Bygninger med advokater og leger for eksempel ...

Lite aner ekteparet at kortene, etter hvert som de blir funnet, nesten utelukkende skaper frykt og angst, og at de aller fleste havner hos Gestapo nær sagt uten å bli ordentlig lest. Kortene skal til slutt koste en enda mer ubetydelig mann livet fordi etterforskeren på Gestapos kontor også er under et sterkt press mht å oppklare saken. Man trenger et offer og det snart! Skjønt kortene fortsetter å strømme på også etter at Enno Kluge, postbudet Eva Kluges udugelige og forstøtte ektemann, er død ...

Interessen rundt postkortskriveren i Gestapos hovedkvarter er økende, og vies en uforholdsmessig stor interesse. Som om en liten mus er i stand til å true en stor elefant, for å sitere forfatteren i hans etterord. Mens jakten på kortskriveren pågår, møter vi flere personer som på en eller annen måte står i forbindelse med ekteparet Quangels - venner, familie, fiender etc. Slik lykkes forfatteren i å tegne et stemningsbilde av Tyskland under andre verdenskrig, som favner atskillig mer enn den voldsomme forakten som stort sett ble det tyske folk som helhet til del både under og etter andre verdenskrig. Det handler om frykt for angiveri, frykt for eget liv, redselen for å si sin mening - og hvor anarki hele tiden truer med å ta overhånd. Den grusomhet som skildres når nazistene hadde internert fanger de ønsket å få noe ut av, er omtrent til å føle på egen kropp, slik Fallada beskriver den. Når egenskaper som dumhet og ondskap er samlet i et menneske, og det er dette mennesket som skal utøve makt over alminnelige mennesker hvis eneste forbrytelser består i et ønske om å bevare sin egen verdighet, da skal det ikke mye fantasti til å tenke at det finnes en skjebne verre enn døden ...

Denne romanen er basert på virkelige hendelser fra andre verdenskrig. Forfatteren fikk innblikk i nazistenes arkiver etter at krigen var slutt, og han gikk motvillig med på å skrive en roman om ekteparet Elise og Otto Hampel, som Quangels het i virkeligheten. Det han presterte var faktisk en perle av en roman! Ja, boka er tykk, men de siste 400 sidene slukte jeg på 2-3 dager. Jeg måtte finne ut hvordan det gikk til slutt! Fallada skriver glitrende, og på en slik måte at jeg ble helt oppslukt av historien. At romanen nå foreligger i en nyoversettelse som visstnok er mer tro mot originalteksten enn den første oversettelsen som ble utgitt i 1954, er fantastisk! I den første utgaven hadde man - slik jeg har forstått det - forsøkt å tone ned de verste brutale beskrivelsene, men disse hører med for å gjøre historien komplett. Den som tror at boka vil gi mer innsikt i krigen som sådan, blir skuffet over å lese denne boka. Derimot handler boka om hvordan nokså alminnelige tyskere levde under krigen, og om at det faktisk var motstand i det tyske folket! I den grad flertallet fulgte Føreren, var dette mest av alt på grunn av frykt og ikke ektefølt lojalitet.

Ut fra en helhetsvurdering av boka har jeg kommet frem til at den fortjener terningkast seks! Boka har nemlig alle kvaliteter som kjennetegner en klassiker; denne boka er interessant langt utover sin tid, den er glitrende skrevet, forfatteren beskriver menneskene i boka med dyp psykologisk innsikt og han har også lykkes i å bygge opp en spenning som gjør at man som leser drives fra skanse til skanse. Jeg vil imidlertid protestere mot at boka skal karakteriseres som krim.

Avslutningsvis ønsker jeg å sitere noen ord fra en bokomtale som sto i Bergens Tidende 30. mai i år:

"Grunnen til at slike skildringer har så stor appell for lesere i dag, er antagelig at situasjonen tvang folk til å vise hva som bodde i dem. Romanen viser også hvordan Hitler-regimet råtnet opp innenfra, fordi det hele tiden belønnet svik og nedrighet, mens det straffet alle tilløp til godhet. Falladas fremstilling samsvarer i så måte med Hannah Arendts berømte formulering om «ondskapens banalitet», som forteller oss at ondskapen aldri kan være sublim (som i «Ringenes Herre»), men at den tvert imot alltid er tarvelig, sneversynt og smålig."

Når en slik perle av en bok graves frem igjen etter så mange år, så lurer jeg på hvor mange andre uoppdagede perler som bare ligger der og venter ... Venter på at et eller annet forlag skal ta sjansen på en nyutgivelse ...

Godt sagt! (15) Varsle Svar

En stor fortelling om de små ting som betyr alt i livet. En grundig beskrivelse av hvordan et totalitært system kommer til uttrykk i hverdagen og griper inn i tilværelsen til forskjellige mennesker. Angiveriet som Fallada beskriver så godt gjennomsyrer nazisamfunnet og han får fram hvordan alle egentlig er taperne i dette hierarkiet. De som av ulike motiver tjener ideologien og samfunnet gir avkall på sitt menneskeverd. Samtidig handler også romanen om håp, mot, humanitet og kamp for anstendighet og et verdig liv i en tid da forutsetningene for dette var minimale. Slik sett bidrar Falladas roman også til å nyansere historien. Ikke alle tyskere var fanatiske nazister. Kort sagt en velskrevet (i nøktern stil) og viktig bok som er evig aktuell fordi vår menneskelige tilværelse eksisterer innenfor samfunn med maktstrukturer av forskjellig sort. Et varsko om å være på vakt mot kombinasjonen totalitær tenkning og statskontroll.

Godt sagt! (6) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (4) Varsle Svar

Veldig godt skrevet og beskrevet. Har lest mange bøker fra 2. verdenskrig, men denne var annerledes og veldig god. Anbefales på det varmeste!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er en av de beste historiske romanene om andre verdenskrig jeg har lest! Viser krigen sett fra flere sider og fremstår som svært realistisk. Jeg ble fanget fra første side, en bok jeg ikke kunne lese alt på en gang, men måtte spe den utover så jeg hadde GOD litteratur å lese. Perfekt for deg som liker det historiske!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fallada kom over en rettsprotokoll fra Gestapo og ut fra dette ble det en usminket og realistisk fortelling om den vanlige manns kamp mot Nazisystemet i Tyskland. Gripende, sterk og en bok til ettertanke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Historisk veldig bra og sterk om 2. verdenskrig i Tyskland. Syntes dessverre den er litt treg og liker ikke den er skrevet i nåtids - form. Men boka gjør merkbart inntrykk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne boken grep ikke tak i meg før mot slutten da ekteparet blir tatt og fengslet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å lese «Alle dør alene» er en sjelsettende opplevelse. Historien er fra 2. verdenskrig og handler om tysk motstand mot naziregimet. Vi følger et ektepar og deres tapre kamp mot et gjennområttent system.
Historien er rystende og mørk, det er intet mindre enn et dystert bilde som brettes ut. Men som forfatteren selv sier det, mer lys ville vært løgn. Anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Det spiller ingen rolle om det bare er en som kjemper, eller om det er titusen; når denne ene skjønner at han må kjempe, så kjemper han, uansett om han har noen å kjempe sammen med eller ikke. Jeg var nødt til å kjempe, og jeg ville ha gjor det igjen.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

... det er ikke fra midten av samfunnet, men fra samfunnets ytterkant romanens egentlige budskap lyder: Selv den minste motstand er av betydning. (fra etterordet)

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Et liv som pustet fredelig, i en tid full av hat, tårer og blod.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ingenting her i verden skjer forgjeves, og fordi vi kjemper for rettferdighet og mot rå makt, kommer vi til å seire til slutt.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Lukten av angiveri hang i luften. Ingen kunne stole på andre, og i denne forferdelige atmosfæren virket det som folk ble stadig mer avstumpet og etter hvert bare ble til deler av maskinene de betjente.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

I året 1940 hadde den gode Harteisen ennå ikke forstått at enhver nazist til enhver tid var beredt til å frata enhver tysker som hadde andre meninger enn han selv, ikke bare all livsglede, men også selve livet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

For et ubegripelig folk, som ikke engang klarer å tie for å beskytte, og straks må angi dem som tenker annerledes.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Jeg vil ikke ha noe tull, og fremfor alt ønsker jeg ikke å bli trukket inn i andres tullete historier.Hvis jeg må legge hodet på blokken, vil jeg gjøre det på grunn av noe jeg selv ville gjøre, og ikke på grunn av andres dumheter. Jeg sier ikke at jeg skal gjøre noe. Men hvis jeg skulle gjøre noe, så gjør jeg det bare sammen med deg, og ikke sammen med noe annet menneske, selv om det er en så søt jente som Trudel eller en så gammel og ubeskyttet kvinne som dem, fru Rosenthal. Jeg sier ikke at jeg gjør det riktige. Men jeg kan ikke gjøre det på noen annen måte. Slik er jeg, og jeg vil ikke være annerledes heller. Sånn, og nå skal jeg sove!"

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Kaller De det for galskap om man er beredt til å betale enhver pris for å forbli et anstendig menneske?"

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vi vil vel ikke bli som de andre Quangel? De innbiller seg jo at de ved hjelp av slag og spark kan få oss til å tenke som dem! Men vi tror ikke på voldens makt. Vi tror på godhet, kjærlighet og rettferdighet."

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

En spennende by som jeg har lyst til å bli bedre kjent med. Jeg har ikke lest noen av bøkene i denne listen enda, men alle vekker min nysgjerrighet på en eller annen måte, og alle har fått gode anbefalinger enten på Amazon eller Goodreads. Gleder meg til jeg får tid til å ta fatt på denne listen!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

I lesesirkelen for 2015 så følger vi popsugars reading challenge 2015.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Som småbarnsmor er det ikke lett å få tid til å lese når jeg vanligvis ville lest. Men målet er minst 1 bok i måneden.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

A


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skjønnlitteratur og litt sakprosa som gjør det mulig å forstå mer av denne mangfoldige byen med sin dramatiske historie.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

I følge the Guardian


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lest i 2017


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Romaner å lese i forbindelse med tur til Polen og Auschwitz


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Hva nå, lille mann?" av Hans Fallada
 • "De fattige i Lódz" av Steve Sem-Sandberg
 • "Jordmora" av Katja Kettu
 • "Fordi det er bittert, og fordi det er mitt hjerte" av Joyce Carol Oates
 • "Verden av i går - en europeers erindringer" av Stefan Zweig
 • "Så høyt var du elsket - roman" av Nikolaj Frobenius
 • "Sjelenes herre" av Irène Némirovsky
 • "Svik 1938" av Kjell Westö
 • "Hett blod" av Irène Némirovsky
 • "Vinter i Maine - roman" av Gerard Donovan
 • "Forsvunnet - en fortelling om seks av seks millioner" av Daniel Mendelsohn
 • "Glassrommet" av Simon Mawer
Alle bokanbefalinger for dette verket