Hans Eskil er en en venn av meg og har nylig skrevet en bok der han tar for seg introvert begrepet i lys av menighet og ikke minst «Frelst» debatten som han deltok i med bakgrunn i sin erfaring i Jesus Revolution Army. Jeg selv er både introvert og har ikke bare fulgt debatten, men var også en observatør på sidelinjen på den tiden da JRA slo seg løs i Norge, så føler en viss nærhet til inneholdet i boken. Jeg er også fra før av kjent med mye av bakgrunnsmaterialet som blir brukt noe som gjør boken ekstra treffende for meg. I tillegg kjenner jeg eller kjenner til mange av personene som er nevnt og intervjuet.

Jeg er noe usikker hvor godt boken fungerer for mange andre. Den inneholder en god introduksjon til det å være introvert og ekstrovert, men fungerer ikke som helhet til det. Den har en veldig god diskusjon rundt introverte i menighetssammenheng, men her faller de menighetsfremmede noe utenfor. Og så er den innimellom veldig personlig, noe som kommer litt vel i kontrast med den ellers generelle tilnærmingen. Dette er såklart sydd sammen med en rød tråd og tematikk, men kan føles noe oppstykket. Som helhet treffer boken dermed ikke veldig bredt, men til gjengjeld er det en veldig etterlengtet tilskudd for det norske publikum og norske forhold. Den passer godt som en del opplæring av medarbeidere i kirke og til og med som en bok til å supplere studier. Hans Eskil treffer nemlig godt med å gi nye perspektiver og gir et sterkt og ikke minst et veldig personlig vitnesbyrd der mange kan kjenne seg igjen i. Det er uansett en bok jeg tror er verd å ta en sjanse på om selv bare noe av tematikken treffer(for det er en godt skrevet bok som det er lagt mye arbeid i), og derfor er den også aktuell for mange fler enn den perfekte målgruppen som jeg nå tilfeldigvis havner under. Her er det mye å hente, og en god del å lære.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

It appears to me that some members of The Women’s Lib. are attempting to impose a censorship upon freedom of expression, a censorship which exceeds even the ambitions of some city, country, state and govt. groups out to practice the same ends and methods. A man can write a story about fucking or even lousy women without being a woman-hater. The sisters must realize that limitations on certain forms of writing will eventually lead to control and limitation of all forms of writing except that chosen by some sanctioned body. A writer must be able allowed to touch upon everything.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Darkness cannot say: "I precede the coming light," but there is a sense in which light can say, "Darkness preceded me."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

...individual liberty is compatible with social order only if the individual freely consents to restrictions on his personal liberty;

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er i bunn og grunn en veldig god bok med mye bra observasjoner, men den er til tider ganske tung å lese. Noen kapitler er helt utmerkede, spesielt der hun går inn på det ondes problem men også der hun på sitt beste forklarer treeigheten. Hele boken handler om Guds skapervirksomhet, og hun sammenligner denne med en forfatters reise fra ide til den havner hos en leser. To av kapitlene holdt til terningskast 6 og er forsåvidt verdt hele boken, et par til 5 og resten til 4. Alt i alt en meget sterk 4. Mye av det andre falt litt mellom to stoler - fult mulig på grunn av et noe vanskelig språk men også fordi hun innimellom går ganske ned i detalj i et litterært felt jeg ikke er veldig godt bevandret i.

Dorothy L. Sayers kan sammenlignes med C. S. Lewis, som hun ofte i denne boken referer til - men hun når ikke alltid helt opp til den samme kvaliteten selv om hun har mye visdom.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

The only true way of serving the community is to be truly in sympathy with the community, to be oneself part of the community and then to serve the work without giving the community another thought. Then the work will endure, because it will be true to itself. It is the work that serves the community; the business of the worker is to serve the work.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

If work is to find the right place in the world, it is the duty of the Church to see to it that the work serves God, and that the worker serves the work.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det tok meg veldig lang tid å fullføre boken - for makan til mye tull som står i en bok skal man lete lenge etter. Nå kan det høres ut som at jeg forkaster alt uten grunn, men det er flere gode grunner til å gjøre det når det komme til denne boken. Jeg leste den hovedsakelig for å bli kjent med argumentene rundt Jesus myten, og der gir den en grei innsikt i tankegangen men noe sterkt bidrag til å forfremme teorien og føre bevis for den er dette ikke.

Argumentene er svake. Teoriene mange. Konklusjonene forhåndsdefinerte. Plukk og miks av alt mellom himmel og jord av skrifter innblandet med egne tolkninger og lite vitenskapelig innsikt. Motstridende påstander, usikre kilder, bastante påstander om ting uten veldig godt grunnlag og store trossprang for å få teoriene til å henge sammen.

Forfatterne har helt klart lest mye, og kan dermed virke opplyste innenfor feltet sitt, men de tar altfor mye svada for god fisk - og mye som de burde lagt mer vekt på som de forkaster lett som dårlig fisk. Det virker som at de har skummet gjennom kildene sine, markert alt de er enige i med gul tusj - for så å implementere disse sammen med deres teorier inn mellom to permer.

For bedre, ryddigere, grundigere og mer vitenskapelige argumenter for Jesus myte teoriene - sjekk heller ut bøkene til Richard Carrier - de tror jeg er mye bedre basert på det inntrykket jeg har av ham.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Boken går veldig detaljert inn og svarer på argumentene som Richard Dawkins fremstiller i "The God Delusion" - men boken er mer enn bare svar til Dawkins, den gir et godt svar til mange av påstandene og oppfattelsene som blir presentert av nyateister. En god del bra materiale sammen med god research gjør denne boken til en viktig bok for de som strever med hva de skal si til en nyateist eller som har gjort seg bekjent med synspunktene fra det holdet, men synes boken blir noe masete i lengden når Davidsen for hundrende gang må understreke Dawkins dårlige research eller feil metoder med nye kreative ordvalg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Robb Bell er en utrolig god forteller og har en engasjerende måte å skrive på som er lett og lese, lett og forstå og lett og la seg rive med av. Det er lett å like svarene, men er de rett å like?

Dessverre så gjør det at han heller ikke skriver så veldig teologisk korrekt og abstraherer bort mange av de viktige tingene i bibelen. Temaene han tar opp i boken er skrevet om i bibelen mye mer enn det han prøver å formidle, og ikke minst hele kirkehistorien forkynner om at bibelens historie er mye større enn det Rob Bell får det til å være - selv om de ikke er så annerledes enn det vi hører om i kirken til vanlig.

Har du lest denne boken og føler den var skikkelig bra og bibelsk, så bør du lese blant annet bøkene "erasing hell" av Francis Chan (som forklarer litt mer rundt Rob Bell, og Universalismens, sitt syn om helvete og tanken om at alle kan bli frelst) og "God Wins" av Mark Galli som gir et mer helhetlig, ortodoks og rett svar på de mange vanselige spørsmålene som Robb Bell spør og gir et relativt overfladisk og ofte feilaktig svar til i sin bok.

I utgangspunktet ville jeg gi et bedre terningkast til boken fordi jeg ble engasjert. Jeg elsket at Rob Bell stilte spørsmål og gikk i gang med å svare på spørsmålene på den måten han gjorde - men Jeg måtte justere ned karakteren noe etter hvert som jeg lot budskapet synke og leste i bøkene til Chan og Galli om hvor mye Robb Bell faktisk ikke tar opp, hvor mye som ikke er egentlig bibelsk som han vil ha det til, og hvordan de gode nyhetene er mye bedre enn det Bell vil ha oss til å tro.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nylig annonserte nasjonalbiblioteket at ca 250.000 norske bøker blir tilgjengelig digitalt på nett -> http://www.nb.no/bokhylla( http://www.nrk.no/kultur-og-underholdning/1.8299412 )

Her finnes også scannet inn alle/mange omslag på disse bøkene, men de er i utgangspunktet ikke tilfjengelig i stort format. Hvordan får man fiksa på det? Jo, her er en liten guide:

På det lille front omslaget (oppe til venstre) når du er inne på boken -> høyreklikk og trykk "Vis bilde"
Da vil du få opp kun det lille bildet. På url-feltet i nettleseren ser du da adressen til bildet som ser slik ut: http://www.nb.no/utlevering/betjent?sesamid=...&resourcelevel=low&div=DIV67

Endre der det står resourcelevel=low til resourcelevel=medium og trykk enter -> og vips, så får du den store varianten av omslaget.

Håper at alle omslagsløse bøker etter hvert får et omslag å vise fram :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En sterk tro for meg er å snakke sant om livet, og likevel holde blikket rettet mot Gud.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tror dette var av de aller første bøkene jeg leste, som jeg lånte fra "bokbussen" som kom til skolen i første klasse. Husker den hadde noen bra øyeblikk men at den stort sett var ganske kjedelig - sikkert fordi jeg synes den var så merkelig. Gummi Tarzan, derimot, husker jeg som mye bedre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vet ikke om det er liknelsen som gjør at jeg ser nye aspekter ved maleriet, eller om det er maleriet som gjør at jeg oppdager nye aspekter ved liknelsen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En del interessante poeng og finurlige vinklinger, men i det store å hele en ganske kjedelig bok som ikke gav så alt for mye eller dyptgående informasjon om den katolske troen til en som på mange måter kjenner til teologien(ja, jeg er nok feil målgruppe). Det merkes at samme forfatter er forfatter av både spørsmål og svar, så dialogen fungerer litt så som så, og kunne blitt gjort bedre. Noen veldig gode episoder finnes det likevel i boken, både av spørsmål og svar, selv om helheten ikke tilfredsstiller det jeg hadde håpet et slikt format kunne bringe.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For meg som er mer glad i hardcore teologi og samt de personlige grunnene for hvorfor Pollestad ble katolikk - var jeg mest intressert i å finne dette og ikke de barndoms minnene og erindringene som kom forut for valget han tok. Ja, han er god med ord, men forventet ikke en bok der mesteparten var "svada".

Så, for meg så er sidene fra 105 til 165 de beste og står til en terningskast 5/6 mens resten faller ned på en 2/3. Derav snittet 4.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

LeseaaseMette-MBjørn SturødGitte FurusethMarianne KesselReadninggirl20VannflaskeLilleviHarald KgretemorLailaKaren RamsvikHilde H  HelsethsvarteperLeseberta_23IngeborgritaolineJoakimHegeJoannBertyWenche VargasThomas KlakeggMarte OnarheimEmilieskIda STor GeirStjernekastMarit HåverstadBjørg Marit TinholtBenedicteAtmanIngeborg GVilde Gran JohansenGrete AastorpGroTine SundalÅsmund ÅdnøyLinnSimen "Boktimmy" Ingemundsen