En bok for alle oss som elsker ord, deres opphav og betydning, og selvfølgelig bøkene de er skrevet i. Dette er historien om tilblivelsen av The Oxford English Dictionary, sett gjennom øynene til den nysgjerrige Esme, datteren til en av leksikografene. Vi følger historien gjennom fire tiår, fra hennes barndom sittende under bordet i The Scriptorium, et hageskjul i Oxford, der et team av dedikerte leksikografer samler ord som til slutt skal bli den første Oxford English Dictionary. En dag faller lappen med ordet ”Bondmaid” ned under bordet, hun tar den, og gjemmer den. Etter hvert som hun blir eldre forstår hun at noen ord er mer betydningsfulle enn andre, og at ord brukt av kvinner ofte går upåaktet hen. Hun vier sitt liv til arbeidet med The Oxford Dictionary, mens hun i hemmelighet begynner å samle inn ord til en ny ordbok: The Dictionary of Lost Words.
Verden er i endring, suffragettene kjemper for kvinners stemmerett, og første verdenskrig står for døren.
Store deler av historien og flere av karakterene er hentet fra virkeligheten.
Boken ble i år en av vinnerne av The Walter Scott Prize for Historical Fiction.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

“ A new scientific truth does not triumph by convicting its opponents and making them see the light, but rather because the opponents eventually die - and a new generation grows up that is familiar with it.” (Max Planck)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

In 1933, he ( Albert Einstein) appeared with Charlie Chaplin at a movie premiere. When they were mobbed by autograph seekers Einstein asked Chaplin, “What does this mean?” Chaplin replied
“Nothing, absolutely nothing.” Then he said, “They cheer me because everyone understands me. They cheer you because no one understands you.”

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke hadde jeg trodd at dette skulle bli en favorittbok, men den fortjener virkelig en plass på øverste hylle. Den er magisk, mystisk, spennende og hjertevarm. Anbefales !

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Folk kommer alltid på besøk når man har mistet en venn, og i vår alder har man rukket å tenke ut alle de riktige tingene vi skal si. Vi har sagt dem så mange ganger.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hvis man liker bøker med handling fra andre verdenskrig i England, nærmere bestemt London, og et skikkelig gammeldags skattkammer av en bokhandel - da vil jeg anbefale denne boken!
Historien begynner i 1939, mens London forbereder seg til krig. Hitlers tropper inntar stadig nye områder i Europa. Grace Bennett har alltid drømt om å flytte til London, men det blir ikke akkurat slik hun hadde forventet. Krigen gjør livet utrygt, det er blendingsgardiner for vinduene og et tilfluktsrom i hagen. Hun hadde heller ikke forventet og ende opp i en gammel, støvete bokhandel midt i hjertet av London.
Etter hvert som krigen trappes opp og bombetoktene gjør livet vanskelig, oppdager Grace at hun ved dele sin lidenskap for bøker, lese høyt og fortelle historier, både i bokhandelen og nede i T-banen om natten, der de søker tilflukt fra bombingen, gir trøst, glede og ikke minst samhold til menneskene som bor i området.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Omtale fra forlaget:
"Esther har mistet fotfestet etter en tøff skilsmisse, og helgene uten sønnen Adrian er fryktelig ensomme. Annenhver lørdag går hun tur til et gammelt eiketre som står på en eng ved vannet. En dag møter hun Rut der, en eldre kvinne med en fantastisk evne til å fokusere på det vakre i livet. Rut minnes sin egen ungdomstid, og Esther lar seg fascinere av fortellingene hennes.
Det utvikler seg et sterkt og uventet vennskap mellom de to kvinnene. Men det er noe som skurrer. Hvilke hemmeligheter er det Rut skjuler? Jakten på svar fører Esther til Como-sjøen i Italia, og hun forstår fort at Ruts livsskjebne er betydelig mer komplisert enn hun først ga inntrykk av."
- Jeg trodde først at dette ikke var bok for meg, men ga den allikevel en sjanse. Og jeg angrer ikke på det. Kan trygt anbefales.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dr. Bernie Siegel writes with humorous, down-to-earth wisdom that has improved the lives of countless readers. In 365 Prescriptions for the Soul, he treats us to his most user-friendly work of all: daily doses of inspiration and humor that gently and joyfully help us live more peaceful, loving, and fulfilling lives.

In this daily guide to navigating life’s challenges, Dr. Bernie Siegel blends bite-sized bits of wisdom with his unique mix of down-to-earth humour and insight. Each entry introduces a specific topic and is accompanied by an inspirational quote and a “Solution of the Day.”

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Trumpty Dumpty Wanted a Crown
To make certain he never would have to step down
He wanted a robe made of ermine and velvet
The Constitution? He wanted to shelve it

With impeachment a wash, his ambition had grown
He wanted an orb, a scepter, a throne
Six royal palaces, six royal carriages
A church dispensation for six royal marriages

Courtiers installed on his own Supreme Court
And royal beheadings, if only for sport
He craved the occasional royal procession
And (gasp!) the eventual royal succession

Trumpty Dumpty gets his way
Unless the public has something to say
If we let him have all of his favorite things
We’ll have to endure the divine right of kings.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dekameronen er en novellesamling skrevet av Giovanni Boccaccio og utgitt i 1353. Il Decamerone regnes som et av mesterstykkene i verdenslitteraturen og en av de første novellesamlingene i europeisk tradisjon.
Novellsamlingen består av 100 noveller med en felles ramme: I 1348 flykter sju unge, fornemme damer og tre unge, fornemme herrer fra Firenze, som er hjemsøkt av pesten (svartedauden). De slår seg ned i en herskapsvilla i nærheten, hvor de daglig samles - i løpet av 10 dager, derav navnet Decamerone, av gresk 'ti' og 'dag') og korter tiden med å fortelle hverandre historier.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De dro ut annethvert år, med dobbeltrifle og sjekkhefte. Familieberetningene var dominert av nestenulykker i brede lakseelver, lange skuddhold og fallende rågummipriser.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Home Tweet Home picks up where American Tweetheart leaves off, as Tea Pain slices and dices the current American political landscape into hilarious, easy-to-swallow morsels of savory satire. Using his most popular tweets as a road map, Tea takes us along on his own Twain-esque journey across the fertile plain of the American experience with his “horse sense” political analysis and home-spun storytelling.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

By early 2020, Kushner thought Trump had assembled a better and more dedicated White House team than they’d had before. “In the beginning”, Kushner told others, referring to the first years of the administration, “20 percent of the people we had thought Trump was saving the world, and 80 percent thought they were saving the world from Trump.”

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tror faktisk ikke jeg har leste hele denne boken tidligere. Deler av innholdet har alltid vært kjent, men den er jo en stor klassiker, og derfor " allmenkunnskap", kan man kanskje si. Mulig jeg har lest utdrag av den, eller kanskje jeg kjenner den gjennom en av de utallige filmatiseringene. Men å høre den lest i sin fulle lengde, og av en så fremragende skuespiller som Juliet Stevenson, var intet mindre enn enn opplevelse! En fasinerende" teaterforestilling" av en person. Bilder som ble skapt i mitt hode underveis - vil jeg ha med meg veldig lenge...
Jeg er også ganske sikker på, noe som opplesere selv også nevner, at historien kanskje oppleves annerledes når man selv har blitt eldre. Når man er yngre fester en seg gjerne ved historien om den altoppslukende kjærligheten mellom Catherine og Heathcliff. Men den er så uendelig mye mer. Dette er på ingen ingen måte noen søt og lettlest roman. Tvert imot.
Den tegner et bilde av et lite og veldig tett samfunn i Yorkshire i første halvdel av 1800-tallet, - akkurat som Bronte-søstrene selv opplevde det. Og med en ganske så begrenset tilgang på inntrykk fra verden utenfor, er det imponerende hvor stor innsikt hun har i menneskesinnet.
Fantastisk bok, og ikke minst lydbok !

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne konkurransementaliteten var uttrykk for en innskrenka måte å tenke på, et jag etter tomhet forkledd som verdier, og jeg var mye mer opptatt av blomsterflor enn av melk og annet matnyttig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For en glede det har vært å høre Stephen Fry lese sin helt fantastiske bok Myrhos!
Det hadde kanskje vært enda litt bedre dersom jeg i tillegg hadde boken å bla i... for det er mange historier - og mengder med navn å holde styr på i den greske gudeverden. Men jeg har brukt tid og tatt et eller to kapitler av gangen - for å la stoffet « synke inn». Og jeg ville ikke vært forfatterens fascinerende stemme, humor og fortellerkunst foruten. Det føles heller aldri som «tungt stoff» . Anbefales alle nysgjerrige og kunnskapstørste. Vi som blant annet har glede av å forstå bakgrunnen for mange av de ord og uttrykk vi omgir oss med i dag. Og ikke minst opprinnelsen til små og store fortellinger i litteraturen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er langt fra en søt liten historie i Jane Austin-stil, som man kanskje kan tro fra bildet på forsiden av boken. Selv om første del av boken er ganske idyllisk. En ung pikes tanker i en forholdsvis enkel og trygg verden.
Men i Frankrike styrer Napoleon, og i Europa raser krigen. Og den unge og nygifte Marie velger å følge sin mann til slagmarkene i Tyskland. Alt dette skriver den unge Marie ned i sin dagbok. Det blir en førstehånsskildring av krigens grusomheter, og tanker rundt moral og lojalitet.
Alt sett gjennom en kvinnes øyne. Et annerledes innblikk inn i krigens umenneskelige og meningsløse univers.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Søndag 10. oktober ( 1813)
I dag passerte vi den berømte slagmarken ved Lützen, hvor Napoleon hevdet å ha vunnet en avgjørende seier over de Allierte for mindre enn et halvt år siden. På sin side hevdet de Allierte at det var de som hadde vunnet en avgjørende seier her. I vår må slagmarken ha blitt sådd med havre, og i sommer må den ha vært en enorm havreåker. I dag var den en enorm høstet åker som strakte seg langt ut i horisonten. Nå, mindre enn et halvt år senere, var det ingen tegn på at det hadde vært et blodig slag her. Åkeren så fredelig ut. Det var vanskelig å forestille seg at den 2. mai i år kjempet to hærer et blodig slag her med 50.000 drepte eller skadde soldater. Tenk det!
Et antall like stort som hele den mannlige befolkningen i en stor by. Nå var ujevnhetene i den høstende åkeren de eneste tegn på at tusenvis av lik ligger skjult under jorden.

Det er vanskelig å akseptere at så mye lidelse og så mye elendighet har etterlatt seg så få spor. Hva er et menneskeliv verdt? Er det verdt noe? Kanskje mistet en ny Kant, eller en ny Mozart, eller en ny Voltaire livet her blant alle de unge døde? Hvor mange av de døde kunne ha gjort en kvinne lykkelig? Hvor mange av de døde her kunne ha blitt kjærlige fedre eller ektemenn?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Starter (høyt-)lesning allerede i ettermiddag. Gleder oss! Den nyeste boken er ikke innkjøpt enda, blir nok lydbok da...:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

YlvaGroleser42kriraMarit MogstadReidun SvensliHelene FagerhusMaria HusefestHildaIngunn SKristinHarald KDolly Duckingar hEileen BørresenGrete AastorpFarfalleBertyRolf IngemundsenVibekeHeidi BtuhamreMonica CarlsensiljehusmorEster STine SundalAnne-Stine Ruud HusevågEgil StangelandHanne MidtsundAnitaIngunnJIdaLise Cornelia HoffFrank Rosendahl SlettebakkenTorill Elisabeth RevheimJulie StensethAnneWangBabynemiSiljeMarianne  Skage