En annen ung soldat hadde fått smadret venstre langfinger. Her var det bare én løsning. Amputasjon.
"Du trenger vel ikke bedøvelse" spurte Heimbeck, kanskje litt for spøk.
"Nei det trengs nok ikke" svarte den finske soldaten, som fikk tilbud om litt suppe mens Heimbeck gjorde klar kniven og resten av operasjonsutstyret. Ved enden av spisebordet ble så amputasjonen foretatt. Pasienten puttet et lommetørkle i munnen for ikke å skrike, mens de andre i rommet fortsatte å gomle i seg den tradisjonelle fleskesausen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er av motsatt oppfatning, men du har gitt en imponerende anmeldelse, takk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har kjøpt nesten alle Erika Fatland's utgivelser, men har ikke begynt å lese dem før nå, på grunn av mye annet som skal leses. Men jeg er imponert. Sammen med Morten Strøksnes og Tor Øveraas er dette en av de aller beste norske reiseskildringene kombinert med historie som er skrevet de siste 50 årene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for du er så sporty

Nei skal ikke avlutte med kos og klem haha

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leser Kapteins Vom' Jul 1987, det er virkelig morsomt.

God helg alle sammen, og god helg til neste helg også.

Kyss og klem.

Kyss kyss og klem klem

Og kyss og klem og kyss og god helg.

Og ha en god helg, håper du sover godt om natten,
og kyss og klem og ekstra klem etter dét igjen, klem, klem, klem

PS. kyss, klem, klem, klem, klem å å kyss å å å å klem klemm. Hvor koselig. Åh......!!

PPS: Og god helg

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Så: skriv heller din egen anmeldelse, du, istedetfor å kritisere min smak.
Og med "grunn" mener jeg at den ikke går i dybden på personene, situasjonen, språket eller noenting, det er kun en "engasjert ungdoms-skole-stil" for meg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sier du det. Vel, jeg har et annerledes syn på "historiske romaner" enn deg da.
Dessuten er den belærende tonen som ikke overlater noe til fantasien en skrivemåte jeg ikke kan forholde meg til. For til tross for at Michelet har lest mye om denne epoken, så er det likevel å sette seg inn i noe som ikke er hans eget liv; altså "fantasi" - men jeg liker ikke litteratur som ikke lar leseren slippe til med sin fantasi i tillegg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

God helg til alle sammen

og godt nyttår - og god helg igjen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er virkelig i tvil når det gjelder denne boka.
Er langt over gjennomsnittelig interessert i 2. verdenskrig og Tyskland 1920-1950
Denne boka er grundig og til å stole på
Men du verden....hvor tørr. Og oppramsinger av men,, bataljoner etc etc så kjedelig at jeg ikke vet hva.
Om dette hadde vært en master-levert i annledning en utdanning hadde det nok blitt beste karakter. Men leselig for den jevne nordmann.....nei.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja ikke glem ønske god helg
God helg - god helg - håper alle får fin helg

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det var litt tilfeldig at jeg kjøpte denne, på Mammutsalget. Men jeg er glad jeg gjorde. Meget viktig og lesbar norgeshistorie. Har bestandig vært så facinert av blåhvalen. Den er så mytisk. Det er hjerteskjærende å lese om hvordan hvalfangsten pågikk, hvor lite respekt mennesket hadde for naturen. Da tenker jeg ikke på den kontrollerte fangsten i de senere år, men for hundre år siden. Det var bare om å gjøre å fange til det var tomt. Så videre en annen plass. Kun for hvalspekket. I østen spiste dem iallefall kjøttet på det dem fanget. Ikke nordmenn. Industriialliseringens spede begynnelse hadde noen avskyelige aspekter, før naturvern og respekt for det levende liv kom mer på banen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Snedig vending, dog ikke sjelesettende.
Tok 30 minutter å lese, enda jeg leser sakte. Vil ikke gå innpå handlingen, men dette er ikke essensiell litteratur, men OK tidsfordriv - i 30 minutter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje du overså meget mye - leste den overfladiske historien,
og trodde det var alt som krevdes?
"lett" ? ja-så-men....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er så tydelig at "forfatteren" har sittet på biblioteket, med mikrofilm-apparatet, og kopiert all mulige slags artikler, uten å ha noe som helst peiling på vesentligheten i det hele, eller retningen. Hele boka er en pinlighet, så der gikk 400 kroner rett i vasken

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Med unntak av litt for mye "mimring" som burde vært redigert ytterligere, er dette en meget fin bok om historien til Torshov, Sagene, etc, essensiell lesning for oss som bor her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Boken er delt inn i 3 deler, alle med hver sin forfatter.

Einhart Lorenz sin del er den mest givende og innsiktsfulle, for meg.

Mens Eriksen, som vanlig tar det for gitt at leseren har både studert filosofi, samt kunne både det tyske og det franske språg. Må slå opp i leksikon for hver side.

Utenom dette, er Eriksen, som man kan forvente, stødig og grundig.

I det hele, er dette, tross alt, en meget god utgivelse. Burde være obligatorisk lesing for det europeiske mennesket. I stedet blir man fylt opp til ørene, på barneskolen, med "vikingetiden". Som om dét var det essensielle ved vest Europas, og Norges, bane.

Kan ikke hjelpe at jeg blir meget irritert av å lese om hvordan jødene har blitt behandlet gjennom århundrene, det er så patetisk og fornedrende, for begge parter. Og det minner meg så mye om Donald Trump. Om å klandre noen, om å finne en syndebukk. Akkurat det samme, selv om fysisk vold og pogromer ikke er tolerert i denne tid.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg gav denne boken en veldig negativ omtale for noen uker siden. Men jeg slettet den. Fordi: jeg hadde bare lest 60% av boken når jeg skrev, og da følte jeg at Tore Rem prøvde å "bevise" Knut Hamsuns nazistiske holdninger, noe jeg syntes var barnslig og uvesentlig. Men siste del av denne boken, i samme måde som første del, tok opp mye mer, og så det hele i mer perspektiv, noe jeg også gjør, når det gjelder akkurat dette.

Det er en en meget bra biografi om Hamsun.

Liker ikke all kritikken av Marie Hamsun, det er gammelt nytt, og meget subjektivt, men det får så være. For eksempel, at Tore Rem gjør et poeng av at Marie Hamsun kjøpte "kjøkken-servise" selv om hun måtte ha visst at det var beslaglagte inventar fra jødiske/venstre-politiske hjem.
Og så?
Tidene var anderledes da. Og i forhold til mesteparten av Europa. ikke bare i krigsårene, men i tusenvis av år før dét, var vi i Skandinavia, og da særlig Norge og Danmark meget human.

Liker ikke utskjelling av Marie Hamsun. Hennes 2 bøker har stor litterær kvalitet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lest første bind 3 ganger, men kommer ikke videre, ikke fordi jeg "ikke gidder" men fordi jeg føler at jeg går glipp av så mye, da lesningen ikke frembringer tanker eller følelser. Derfor var det godt å lese at Dag Solstad også trengte mange forsøk, før det plutselig ga mening, og da var det var det "litteratur med stor L" .

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, den "Oostende" boken var en meget fin utgivelse. Jeg så ikke den komme.
Har ikke sans for "historiske romaner" i det hele tatt, så trodde jeg kom til å forakte denne, men der tok jeg feil; boka er basert på hva som faktisk finnes av informasjon, kanskje den beste boka som har vært utgitt i de senere år, i mine øyne.
Når vi taler om om Roth, "Radetzkymarsjen" - har ikke været i salg siden slutten av 70-tallet. Og Stefan Zweigs' "Evige Øyeblikk" likeså.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En meget velkommen utgivelse. Flere av disse novellene har jeg ikke lest før, da jeg verken leser tysk eller engelske utgivelser, utenom sakprosa. Og det er facinerende å lese denne, også fordi man følger Zweig's utvikling, som forfatter, da novellene er ordnet kronologisk.

Hans spede forfatter-barndom....ja, jeg mener ikke å kritisere, men hans noveller på denne tiden, har mer et preg av "ukeblad-føljetonger", hvilket de også var! Men det er samtidig en høy kvalitet over det hele. Men; det er "for uskyldig" og ung-pike-aktig.

Det er så klart at 1. verdenskrig endret Zweigs livsanskuelse. Hvilket det selvfølgelig gjorde for ethvert tenkende menneske.

Hans senere noveller er vesentlig mer givende enn hans tidligere.
Og Zweigs' språkbruk.....det er unikt, på samme måte som Knut Hamsun's språkbruk er unikt (dog jeg setter Hamsun høyere enn enhver annen, når det gjelder språkbruk).

Når Zweig skriver om lommetyven som han observerer i Paris, og velger å følge efter ham; da er det helt suggesterende, til og med for en leser som meg, som sjelden blir "involvert" i teksten på et spenningsplan, noe som forklarer hvorfor jeg synes "krimbøker" er meningsløst. Men måten Zweig dikter det hele til....forbløffende.

Håper det kommer flere nyoversatte Zweig-utgivelser i tiden som kommer.

Da gjenstår det bare at norske forlag får øynene opp for Joseph Roth også.

(obs: jeg liker ikke terningkast, og jeg er veldig konservativ og hard med terningkast; "4" er veldig sterkt i mine øyne, jeg sparer "5" og "6" til de aller mest sjelesettende begivenheter i litteratur-historien)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

JoakimLeselenaChrissieBjørg L.Kristin HolvikKay NilsenmoiraEileen BørresenTone HSolgunnKirsten LundMarit HåverstadSteinar JøsokSimen "Boktimmy" IngemundsenLasse SteinnesSaraSigrid NygaardReadninggirl20Lene AndresenJulie StensethTonjetove NessDolly Duckhenrik erfjordgretemorSynnøve H HoelMartin AasbrennFrisk NordvestErlend Rødal VikhagenStjernekastRufsetufsaBeathe SolbergMarit AamdalRisRosOgKlagingGro-Anita RoenToneRandi Annie FramnesElin SkjerengLeseaaseSilje