Viser 1 til 3 av 3 omtaler

"The Morlocks periodically rise above ground in hunting parties
to kidnap and eat unsuspecting Eloi
in this symbiotically vicious circle of life."..

"embedding existential/nihilistic outcomes within his
plotlines, Wells realized that the entire zeitgeist
of humanity could be affected on a more profound level
than simple conscious reason would permit."

I denne omtalen settes H.G. Wells 'Time Machine' inn i
visse mer enn 130-årige tankestrømninger som ikke akkurat
sees å ha "forlatt bygningen", eller utformerne av tanke-
bygningene, der vårt kommende samfunn så kyndig tegnes opp -

"Wells’ lesser-known non-fiction writings .. served as guiding
strategic blueprints for the entire 20th century war
against sovereign nation states.."

"..During his later years, Th. Huxley mentored a young H.G. Wells,
together with a whole generation of new imperial practitioners
of the arts of social engineering..

Huxley possessed a sardonic wit, a deep misanthropy, and an
intelligence that were soon discovered by powerful patrons,
and by his mid-20’s, this young man found himself a rising star
in Britain’s Royal Academy of Science.
Here he quickly became a leading force .."

( Artikkel i original --> )
( der lenkes til mer bakgrunn.. )

( gjengitt med annen kommentar )

"they periodically rise .."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Klassisk Scifi frå 1895. Ikkje la deg skremme av at boka er gammel ....!!!
Denne er det ikkje lett å skrive noko om, fordi det alt står så mykje om både forfattar, bok, film, og det gjer det fordi mange har lest og likt boka, og det har dei gjort med god grunn! Humor, eventyr, fantasi, samfunnsbetraktninger, vitenskap, filosofiske tanker om fremtidens samfunn, vittigheter, spenning, ... ja, i det hele tatt kan disse 117 tynne sidene by på langt mer snadder enn en skulle tro!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Om forfatteren

Tidsmaskinen er en science fiction-roman skrevet av den britiske forfatteren H.G. Wells (1866-1946). Boken ble utgitt på engelsk i 1895 under navnet The Time Machine. Denne romanen markerte et gjennombrudd for forfatterskapet til Wells, og i de påfølgende årene frem til 1905 skrev han en rekke science fiction-bøker. Han har også skrevet sjeldent mye om emner som ikke faller inn under denne genren, men det er trolig som science fiction-forfatter han er best kjent.

Intrige

I Tidsmaskinen er Tidfareren den desidert mest sentrale personen i historien. Han innehar en veldig sjelden evne, hvilket er at han kan reise gjennom tiden ved hjelp av en selvkonstruert maskin.

Tidfareren foretar en reise tusener av år inn i fremtiden. Der skuer han de utroligste ting, fenomener som de fleste har vanskelig for å tro på. Når han er kommet tilbake fra denne utrolige reisen, forteller han om den, så godt han kan huske, til sine forbløffede tilhørere. Han forteller om en verden der det har oppstått et skremmende skille mellom to fremtidige menneskearter: morlokkene og eloiene.

Vurdering og konklusjon

Det er trist å se at de eneste eksemplarene som foreligger av Tidsmaskinen kun finnes - til dels nedstøvet - på diverse bibliotek og antikvariat. Og la meg si følgende om du tviler på den litterære kvaliteten til en såkalt science fiction-roman: Tidsmaskinen er fra en tidsperiode hvor mye science fiction bar preg av å være sterkt samfunnskritisk. Denne romanen kan sees på som en kritikk av økende klasseforskjeller, og den reiser interessante spørsmål rundt framtiden til mennesket.

H.G. Wells har med Tidsmaskinen vist at han var sterkt filosofisk anlagt, og romanen inneholder mange interessante tolkninger av fremtidssamfunnet. Forfatteren brukte et imponerende spekter av kunnskap i sine skildringer, og formidlingen til leseren foregår på en måte som er lett forståelig. Denne romanen kan derfor leses av ungdommer så vel som voksne.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

DemeterTine SundalSigrid Blytt TøsdalJohn LarsenTor Arne DahlRune U. FurbergAlice NordliAnn ChristinLeseberta_23BertysiljehusmorStig TBjørn SturødMonica CarlsenInger-LiseGrete AmundsenKjell F TislevollTorill RevheimLisbeth Marie UvaagMarianne MHilde VrangsagenWilliam BillisonSraDevoralibrosBeathe ArnesenReidun SvensliMarit AamdalTor-Arne JensenNora FjelliBjørg RistvedtSolBookiacVibekeSigrid NygaardTone Maria JonassenLailamgeDolly DuckKetilEvaJulie Stenseth