Viser 1 til 10 av 13 omtaler

Skitten sosialrealisme fra Glasgows mørkeste hjørner.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den beste boken jeg har lest i år, løp og les. Ikke noen gladbok, og tok lang tid å lese siden det er skotsk sleng, men det var absolutt vært det. Kvalitet fra første side.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En meget godt skrevet hjerteskjærende, gripende, trist, brutal og rå historie. Her er masse elendighet, men også kjærlighet, håp og en uendelig lojalitet til dysfunksjonelle foreldre.

Godt sagt! (4) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Beksvart, sørgelig, håpløst, ømt. Shuggies oppvekst i Glasgow i Thathers Storbritannia er nitrist. Trygdepengene moren Agnes får hver uke, går til øl. Shuggie prøver så godt han kan å leve et normalt liv og passe på moren sin, samtidig som alt rakner. Fantastiske personskildringer. Den alkoholiserte moren som ikke får det til, det medavhengige barnet, som heller ikke får det til, alle de andre som også strever - det er godt og vondt å lese en bok der ingen verken romantiserer eller dømmer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis man bare kunne bruke ett ord for å beskrive skotsk-amerikanske Douglas Stuarts prisvinnende debutroman, 'Shuggie Bain', kunne det vært hjerteskjærende. Eller gripende. Kanskje skjelven, rå eller rørende kan brukes. Man kan også bruke en litterær sammenligning og kalle den en moderne Dickens, eller man kan kategorisere den som tragisk realisme.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Denne romanen hadde jeg høye forventninger til, men den skuffet. Stort. En rekke gjentakelser og forutsigbart innhold, skrevet på en ikke så engasjerende måte. Det synes å være en klisje av datidens slumstrøk i Irland og det dukker opp en haug stereotypiske beskrivelser. Boken mangler dypde og det kan virke som om forfatteren har vanskeligheter med å bestemme seg for hvilke personligheter vi skal komme skikkelig under huden på, med det resultat at alle blir noe overfladiske.
Jeg har lest flere oppvekstskildringer som jeg har likt veldig godt, men denne faller dessverre langt ned på lista.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Shuggie Bain var ei fin, men fryktelig, bok. Den gir deg innblikk i livet til en fattig familie i Skottland på 80-tallet. Faren er utro og ofte fraværende, mora lider av alkoholisme, eldstesøster er desperat for å kommes seg vekk, han midterste ønsker å dyrke tegnetalentet sitt og han yngste - Shuggie - har mer enn nok med å finne sin plass i verden. Boka er full av fæle scener og situasjoner, men det som gjør at den fungerer så bra er hvor kjærlig alle disse karakterene er skildra. Det er en beskrivelse av elendighet, men ikke elendige mennesker.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Glasgow. Arbeiderstrøkene og arbeiderfamiliene etter at arbeidet forsvant. Etter Thatcher, gruvenedleggelsene og samfunnsødeleggelsene, etter at du ikke lengre er nyttig, ikke kan bidra, ikke har noen fremtid og alt som gjelder er å opprettholde en fasade, som i varekatalogene, med tro på lykken i bingo eller lykken i kjærlighet. Men alt som kan komme, det forsvinner før du egentlig får fatt idet. Oppi alt dette er rusen redningen fordi den lover og lyger og sier at alt er de andres skyld , er gubbens skyld og at alt kan bli bedre - om bare litt. Det er samlivsbrudd, oppbrudd, opprevne familier, utroskap, en sviktende far, fyll, spetakkel, endeløse rekker av morens menn innblandet overgrep. Og opp i dette barns usvikelige lojalitet til voksne som svikter så usigelig, men noen barn berger seg ved å komme seg unna mens en blir igjen og tror at bare han blir flink nok, ren nok, snill nok så vil mor bli edru og bli en vanlig mor. Han gir alt til den umettelige og tilslutt så bitre, blinde og forfalne. Vi ser aldri sårene hennes som skriker på plaster, salve og forbindinger idet hun for en stakket stund står oppreist, men vi hører om dem gjennom hele boken før det siste store fallet. Min litt irriterte overraskelse er betegnelsen på boken som en arbeiderroman mens det for meg er en fortelling om kjærlighet og svik der flukten, drømmen, bedraget og rusen gjennomborer alt. Fordi rammen for fortellingen er forfallen industri i industrialismens vugge-land?

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Sist sett

Lena Risvik PaulsenJan-Olav SelforsTone SundlandHarald KJulie StensethEli HagelundKirsten LundGrete AastorpAnniken RøilIreneleserInger-LiseReadninggirl30Monica CarlsenJarmo LarsenStine SevilhaugTorill RevheimTor-Arne JensenAnne-Stine Ruud HusevågPiippokattaFrode TangenPernille GrimelandBerit RLars MæhlumLailaNina SolåsLene AndresenIngunn SDolly DuckHanne Kvernmo RyeKaramasov11RufsetufsaTine SundalSynnøve H HoelaRmaNdA BaisTine VictoriaTone Maria JonassenWilliam BillisonGodeminesiljehusmorVannflaske