Viser 1 til 10 av 18 omtaler

søndag 16. juli 2023
Der Krepsene Synger av Delia Owens.
Boka ligger ved siden av meg på bordet. Gjennomlest. Den har rørt meg dypt sånn den sikkert har rørt andre før meg.
Inger Johanne og jeg så filmen for lenge siden, og den festet seg hos meg sånn spesielle bøker ofte gjør.
For litt siden fant jeg boka som filmen er bygget på som e-bok hos Norli. Jeg lastet den ned og har nå lest den.
Ensomhet gjorde bokens hovedperson sterk, og forfatteren skapte en sterk historie med mange overraskelser underveis.
Tusen takk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I september leste jeg Der krepsene synger, da boka var filmaktuell. Etter å ha sett filmtraileren, fristet boka mer enn filmatiseringen.

Der krepsene synger ble opprinnelig utgitt i 2018, og siden da har den vært en snakkis, både positivt og negativt, men for det meste positivt. Visste ikke helt om det var en bok for meg da det ikke er krim, men den har noen krimelementer i seg. Det er roman med krimelelemter siden en ung mann blir funnet død, og dødsfallet er mistenkelig.

Alvorlig omsorgssvikt
Romanen er om Kya som får en brutal start på livet. Familien drar fra henne en etter en, bortsett fra faren. De andre har dratt fordi han er skremmende og alkoholisert. Men Kya er for liten til å dra noe sted, og ingen tar henne med seg. Ofte er hun alene og må klare seg selv. Skaffe mat, lage mat og overleve dagene siden faren har en tendens til å forsvinne i lange perioder. Hun må holde ting i gang helt alene. Hun blir kjent med en fyr i nærområdet som besøker henne av og til, og når hun blir eldre, blir hun kjent med en annen som holder til i byen. I løpet av den tiden med opplever hun både glede og svik.

Da en av dem blir funnet død, ser sheriffen på dødsfallet som mistenkelig og Kya blir sett på som mistenkt. Ikke bare fordi hun er outsideren og de andre ser på henne som rar som bor alene ut i marsklandet, men flere ting retter mot henne, og en rettssak starter.

Ikke alle skildringene er like realistiske
Boka virker kanskje stor og kanskje skremmende for noen siden den er på over fire hundre sider. Selv er jeg vant til det og foretrekker store bøker, men fortvil ikke. Den føltes ikke arbeidsom. Boka består av en god del alvor, oppvekstskildring med harde kår, har flytende språk og interessante personligheter. Lkte å bli kjent med Kya fra hun var liten til å bli en ung kvinne. Skildringen fra da hun var under ti år, da hun måtte finne mat og lage mat selv, overleve, var ikke spesielt troverdig, på grunn av den svært unge alderen, men tøff lesing.

Var ikke spesielt interessert i den romantiske delen da hun ble kjent med de to guttene, for er ikke spesielt interessert i å lese om følelser og svik, men likte delen da hun delte sin kunnskap om naturen med et forlag, og rettssakdelen. Så opplevde begynnelsen som noe seig, men det gikk over ganske fort.

Fin og småtrist oppvekstroman om harde kår, overlevelse, brutal kjærlighet og sorg.

Fra min blogg: I Bokhylla

(Eksemplar fra Bonner forlag, mot en ærlig anmeldelse)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne boka prøvde jeg å lese så lite som mulig av gangen, bare fordi jeg skulle ønske den kunne vare så mye lenger. For en utrolig godt skrevet bok!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Veldig lei meg for å være ferdig med denne boken. En perle med både gode natur-, kultur- og personskildringer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Begynte medrivende, og konseptet med et barn som blir forlatt var interessant, men historien gikk fort nedover. Overdrevent beskrivende språk, krampaktig dialog, absurd karakterutvikling, pinlige sexscener - føltes mer som en slags romantisk krim beregnet på ungdom enn en roman rettet mot et voksent publikum.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når man først skal høre noe annet enn krim, må dette være helt riktig bok. En fantastisk fortelling, usentimental og nydelig fortalt. En historie som man ikke glemmer.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Har hørt Der krepsene synger på storytel - nydelig opplest av Jannike Kruse 🙂
Jeg synes historien om Kya, som blir forlatt av sine foreldre og søsken, og vokser opp alene i villmarken er vakker og litt sår... Hun må selv finne ut hvordan hun skal tjene til livets opphold, og hennes nærmeste venner er måkene... Hun har problemer med å stole på folk, etter at hele hennes familie har forlatt henne...
Parallelt med historien om Kya, er det en krimhistorie, der en mann blir funnet død. Denne krimgåten tar mer plass i siste del av boka, og jeg synes den trekker boka ned, personlig synes historien om Kya hadde stått seg bedre uten denne krimgåten... Jeg synes derfor første del av boka er best, men likevel er historen om Kya så sterk og spesiell at den setter et varig spor i mitt hjerte

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar

En bra historie, annerledes med tanke på hovedpersonen og hennes liv og bosted. Jeg får absolutt sympati for henne, og tar meg selv i å ønske at jeg kunne trøste henne underveis. Beskrivelsene blir for poetiske og lyriske for meg, de irriterer bare. Og slutten var ikke god, løsningen på mysteriet blir for dum.
Terningkast 4.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En fantastisk bok som jeg ikke klarte å legge fra meg. Historien fenget fra første til siste side, rett og slett en perle.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

EvaJulie StensethTove Obrestad WøienedgeofawordKirsten LundAnn ChristinmarithcBerit RHilde H HelsethTone HTor Arne DahlHarald KRune U. FurbergalpakkaHanne Kvernmo RyeTatiana WesserlingDemeterTine SundalPer LundTonjeTore HalsaTorill RevheimGunillaLena Risvik PaulsenJan-Olav SelforsTone SundlandEli HagelundGrete AastorpAnniken RøilIreneleserInger-LiseReadninggirl30Monica CarlsenJarmo LarsenStine SevilhaugTor-Arne JensenAnne-Stine Ruud HusevågPiippokattaFrode TangenPernille Grimeland