Viser 1 til 3 av 3 omtaler

En interessant bok om kanskje verdens viktigste leder!
I boka får vi en litt overfladisk oppramsing av oppvekst og bakgrunn til Kinas mektige leder, president Xi Jinping. Årsaken til dette er som forfatteren forteller oss at det finnes svært lite kilder om denne lederens oppvekst.
Sun Heidi Sæbø har tydeligvis forsøkt, men ender opp med å antyde mer enn slå fast hvorfor og hvordan Kinas makt er blitt den han hat blitt. Det nærmeste en autentisk kilde er en «professor» som kjente Xi da han var ung. Men selv denne kilden er usikker, han kan jo ha sin egen agenda som Sæbø konkluderer.
Derfor blir vi ikke så mye klokere på hvem Xi Jinping er, hva som har formet han eller hvorfor det nettopp ble han som i dag utvilsomt er verdens viktigste leder. På dette området må jeg innrømme at boka skuffer.
Der Sun Heidi Sæbø er på sitt beste er i sin skildring av enkeltmennesker som hun har møtt på sine reiser i Kina. Dette er små beretninger som gir oss et inntrykk av hvordan det er for både uigurene, opposisjonelle og «vanlige folk» å leve i Kina i dag.
På den måten blir vi likevel litt klokere av å lese denne boka!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I denne boka tar Sun Heidi Sæbø oss med til Kina - et fascinerende og mangfoldig land som jeg aldri blir lei av å lese om ❤️

Hun jakter på det moderne Kina, en kommende supermakt i sterk vekst, og hun jakter på kunnskap om deres sterke mann, X Jinping.

Her kan vi lese om den enorme økonomiske veksten og kampen mot ekstrem fattigdom, men også om kneblingen av opposisjonelle, partipisken og ensrettingen i kommunistpartiet, miljøskandaler, folkeforflytninger, protestene i 1989 og ikke minst om fredsprisvinner Liu Xiaobos skjebne.

Vi møter en statsleder med klisterhjerne, et maktmenneske som ikke har trådd feil ifht partiboka, som samler stadig mer makt i sine hender og som har store planer for Midtens rike med utbygging av den moderne Silkeveien klar for å erobre stadig nye markeder. Forbausende få ser ut til å være personlig knyttet til Xi - men naturlig nok er det i dette diktaturet vanskelig å få folk i tale til å fortelle både om han, partiet og politikken. Sæbø klarer likevel på glimrende vis å fargelegge et viktig kapittel i Kinas historie. Denne burde alle lese- for å forstå mer av Kinas posisjon i verden i dag 👍

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg forstår at det ikke er lett å skrive om en verdensleder som holder kortene tett inntil brystet. Men Sun Heidi Sæbø har gjort et anstendig forsøk. Jeg lurer på når det kommer bøker fra maktens innerste sirkler i dette landet. Og hva vi vil få vite da. Jeg er fortsatt usikker på om vi snakker om en diktator her, eller ikke. Han har ihvertfall gitt seg selv muligheten til å sitte lenge. Ikke vet jeg så mye om maktfordelingen heller, om det finnes alternative lederfigurer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Per Åge SerigstadIngunn SKirsten LundMads Leonard HolvikMarthe LandsemIris ElisaReadninggirl30Julie StensethalpakkaGunn DuaasEllen E. MartolPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeHarald KKjersti SGrete AastorpAmanda AChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit RgretemorAnn Christin