Viser 1 til 1 av 1 omtaler

Chimamanda Ngozi Adichie, nigeriansk forfatter, tar for seg temaer som rasisme, klasseskiller og innvandring i hennes roman om ungdomskjærestene Ifemelu og Obinze. Jeg valgte lydbok og lyttet til historien på herlig nigeriansk engelsk. Fascinerende.

Det første vi får vite om Ifemelu er at hun er i Princeton, og at hun tar toget til nabobyen Trenton for å få flettet håret. I frisørsalongen Mariama African Hair Braiding tenker hun tilbake på livet før og etter at hun flyttet fra Nigeria for å studere. I USA blir livet annerledes enn hun hadde tenkt.
I USA sliter Ifemelu med å tjene nok penger til oppholdet, og i boken skildres mange triste aspektene ved innvandrertilværelsen i USA. Ifemelu blir i USA i mange år, og etter hvert blir Ifemelu en kjent blogger, og skriver blant annet om hår som «rasemetafor».

Parallelt med Efemelus historie, får vi møte ungdomskjæresten Obinze, også fra Nigeria. Han ville følge Efemelu til USA, men fikk ikke komme inn i landet og flytter i stedet til London, hvor han får oppleve ulike sider av innvandrertilværelsen i Europa.

– Jeg ville at boken også skulle handle om hjemlengsel og erfaringen av å flytte hjemmefra. Americanah handler om innvandring, rase, klasse og kjønn. Alt dette farger vår opplevelsen av verden, sier Adichie i et intervju om Americanah. Hun forklarer også at tittelen Americanah viser til folk fra Nigeria og andre land som begynner å oppføre seg på en tilgjort måte etter å ha vært i USA. Adichie er kritisk til sine landsmenns og mange andres forgudelse av amerikansk kultur og det amerikanske samfunnet. Chimamanda Adichie selv bor både i USA og i Nigeria.

Adichie skriver godt, og Americanah er en roman med store muligheter for refleksjon rundt temaer jeg tror mange vil ha nytte av å lese.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Tor-Arne JensenNora FjelliBjørg RistvedtSolBookiacVibekeSigrid NygaardTone Maria JonassenLailamgeDolly DuckKetilDemeterEvaJulie StensethTove Obrestad WøienedgeofawordKirsten LundAnn ChristinmarithcBerit RHilde H HelsethTone HTor Arne DahlHarald KRune U. FurbergalpakkaHanne Kvernmo RyeTatiana WesserlingTine SundalPer LundTonjeTore HalsaTorill RevheimGunillaLena Risvik PaulsenJan-Olav SelforsTone SundlandEli HagelundGrete Aastorp