Viser 1 til 4 av 4 omtaler

Jan Kristoffer Dale "Arbeidsnever"
Novellene i Arbeidsnever handler om de som har falt utenfor; de som ikke fiksa skolen, og droppa ut. De ufaglærte. De som aldri flytta hjemmefra. De som aldri fant noen å slå seg ned sammen med, og de som har blitt forlatt. "Arbeidsnever" dreier seg om vanlige menneskers liv og arbeid. Alle sliter de med sitt: usikkerheten, kjærligheten, økonomien og seg sjøl. Noen er fanget i situasjoner de ikke kommer seg ut av, mens andre må ta et valg om hvem de vil være, og hvordan de vil leve.

Denne korte novellesamlingen er forfatterens debut, som han for øvrig vant Tarjei Vesaas debutantpris 2016 og Sørlandets Litteraturpris 2017 for. I disse 6 korte novellene kan nok mange kjenne seg igjen i, eller i hvert fall kjenne noen som er i samme situasjon. I novellen «Arbeidsnever» kjenner jeg meg godt igjen i selv, hvordan det er å være innleid over lang tid og ha lite rettigheter. Novellene er uhyre sterke, men skrevet med et dempet språk.
De handler om de som droppet ut av skolen, og ikke kom seg videre i livet. De handler også om arbeidsliv, klasseforskjeller og bekymringer. Novellene er skrevet på dialekt og handlingene foregår i bygda Froland. Forfatteren er utrolig dyktig til å beskrive de forskjellige personenes situasjoner. Vurderer du å lese noveller i nær fremtid, så er denne novellesamlingen sterkt å anbefale!
Jeg håper at flere vil ta seg tid til å lese noveller innimellom, for det finnes mye bra der ute, langt bedre enn de tørre og kjedelige novellene man ble pålagt å lese på skolen.
Jeg leser gjerne mer av denne forfatteren, og håper han kommer med flere novellesamlinger.
Boka er et lese-eksemplar sponset av forlaget.
Terningkast blir en sterk femmer.
Terningkast 5

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Arbeidsnever, Jan Kristoffer Dale.
Mitt første møte med noveller var veldig sterkt. Vi hadde en lærer, Norvald Skaar, som las Roald Dahl sine på en sånn innlevende måte at vi satt som fjetret mens håra på ryggen reiste seg - og det når vi var så unge at de fleste av oss bare hadde hår på hodet.
Vel, nok om det; nå til denne samlinga; ei samling som har fått priser og blitt bejublet, så jeg var klar for å bli underholdt - særlig fordi det er "arbeiderlitteratur". Jeg ble nok ikke helt satt ut av noen av disse frittstående novellene, på den måten at noen av de var sterke hver for seg, men synes forfatteren klarte å få frem ei stemning, og at han på sin måte her gir ei stemme til de som ikke har lyktes så godt med alt mulig. Ble rett og slett litt trist og med meg av et par stykker her - og da har han jo truffet med noe. Språklig sett likte jeg de veldig godt. Ikke så utmalende at det blir graut å lese, men heller ikke så rett på at du ikke får tid til å føle litt på stemninga før handlinga hopper videre. Han skriver lett, enkelt og dialogene er skrevet i dialekt, noe som skaper variasjon i språk, dialogene mer personlig, og sist men ikke minst; kobler historiene til Froland.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Noen noveller er fine. Feks den første. Han som hater lagerjobben sin og angrer på at han ikke fullførte utdanning.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Glimrende debut, stilsikre noveller om arbeiderliv, om å falle utenfor, om å slutte skolen, om helt vanlige folk, skrevet i et nøkternt jordnært enkelt språk. Forfatteren som er debutant er veldig god på å skildringer og å skape stemninger. Les gjerne mer i bloggen

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Tine SundalKirsten LundLailaMartePiippokattaAmanda ATanteMamieElinBeReadninggirl30FarfalleEllen E. MartolJulie StensethBeathe SolbergMonica CarlsenRandiAHege H.Hanne Kvernmo RyesiljehusmorTheaflaTore HalsaTone SundlandConnieOda Marie HMarianne  SkageBjørg L.Daffy EnglundalpakkaMads Leonard HolvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHarald KLene AndresenIngeborg GAudhildChristofer GabrielsenAnne-Stine Ruud HusevågEgil StangelandAlice NordliTine VictoriaAva