Viser 1 til 10 av 31 omtaler

Eg las 70 sider, så skumma eg fort gjennom resten, fram til siste 10 sidene, då vi får sjå dagboka til Steinar. Det er ei veldig interessant og kjenslefull kjerne her, men boka er altfor lang. Novelleform hadde passa betre, i staden for lange passasjar med til dømes West Ham-kamp i London. Kort og godt ikkje særleg spennande, og eg irriterte meg over stadige skildringar av samleie med kona. Ser at fleire synes slutten er svakaste delen av boka, men det er absolutt omvendt. Her kjem Renberg endeleg til det vesentlege, etter over 200 sider med ei slags lågmælt spaningsoppbygging.
Har iese Tollak til Ingeborg, som eg likte mykje betre, fordi boka er kortfatta og ikkje går rundt grauten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bokomslag:

Det er eit nytt år i den vesle bygda. I gata til Jørgen og Vibeke kjem det glede og endring når ein familie på tre flyttar inn i nabohuset. Især legen Steinar, faren i huset, er noko for seg sjølv; det står liksom ein eigen vind om han.

Men kven er Steinar? Ganske snart begynner Jørgen og Vibeke å merke ting dei ikkje forstår. Kva er det han held på med, den nye naboen? Kva er det som gøymer seg i han?

'Du er så lys' er ein moderne psykologisk thriller, ei nervepirrande og gripande bok om det vi ikkje får auge på. Sjølv om det utspeler seg like framfor oss.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kan man kjenne et menneske i sin nære omgivelse? Kan noen med store psykiske problemer skjule det? Tør vi oppdage? Klarer vi å hjelpe? Tore Renberg skriver godt om relasjoner mellom forekdre-barn, partnere, naboer osv osv. Denne boken intet unntak. Jeg kjenner meg igjen, den treffer meg midt i magen, i hjertet, i sjelen. Vond, fin, viktig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mørkt og nervepirrende

«Du er så mørk» kunne vært den alternative tittelen på denne nervepirrende romanen. Vi skjønner tidlig at noe er galt, men er det slik som i en Agatha Christie-roman at bevisene egentlig lå godt synlige hele tiden? For meg var det en god introduksjon til Renbergs forfatterskap. Anbefales❗️

Godt sagt! (5) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

En bok jeg aldri ville funnet selv hvis det ikke var for lesesirkelen jeg er med i .
Jeg rygget litt når jeg oppdaget at den var skrevet på nynorsk. Lot den ligge en stund i bokhylla for å "manne meg opp" til å ta fatt på ukjent mark med lesespråklig aversjon (siden barneskolen). Når jeg fant den frem og begynte å lese, så var jeg veldig glad for at jeg hadde hele dagen til rådighet. Nynorsken var glemt som språkramme, og den ble raskt en pageturner. Spenningen bygde seg opp i lette formuleringer, og stoffet fløt som et nysmurt maskineri. Lettlest og spennende om hverdagsliv i en tilfeldig bygd i Norge. Imidlertid faller det hele litt sammen mot slutten. Kanskje fordi historiens oppbygning har skapt større forventninger hos leseren. Men budskapet er like viktig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Renberg er så innmari god på indre monolog. Jeg liker måten karaktererne hans reflekterer over livet. I denne boka har hovedpersonen så fin og god selvinnsikt. En familie får nye naboer. De blir litt kjent igjennom hekken og så går liksom hverdagen videre, med en nysgjerrighet for de nye som har flyttet inn i huset ved siden av.
Jeg hørte lydboka. Renberg selv leser og gjør som alltid en utmerket jobb.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her møter man den menneskelige forutinntattheten i døra igjen og igjen - et mesterverk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skrevet i november 2016: "Den følelsen når du har gledet deg sinnsykt til å begynne med den nye boka og du finner ut at den er på nynorsk..." Dette var statusen jeg postet på facebook for noen dager siden. Jeg var innstilt på en tøff kamp mot dette språket som til tross for min dialekt fortsatt ikke er førstevalg for meg som ikke har norsk som morsmål. Uansett var jeg klar til å lese Tore Renbergs nyeste bok, ikke minst fordi jeg fikk oppleve forfatteren på en konsert med boklesing for to uker siden. Jeg hørte Renbergs plate på repeat i flere dager etter konserten og dette førte til at jeg hørte stemmen hans i hodet mitt mens jeg leste. Alt dette og særlig den fengende historien Renberg forteller, gjorde at jeg leste boken ut innen bare noen få dager. Aldri før har jeg tatt med meg en figur mer enn "Steinar" etter at jeg lukket boka. Han og skjebnen hans slipper ikke taket. Han utfordret meg regelrett til å skrive en anmeldelse av denne boken, min hittil første.

Leseren blir kjent med Steinar gjennom øynene til Jørgen. Renberg forteller om den nye naboen til Jørgen i første person og med nok så tydelige, men subjektive beskrivelser. Som leser får vi lyst til å slippe han inn i våre liv. Vi vil ha Steinar rundt oss og det er vanskelig å legge boken til side. Samtidig gir Jørgen oss et dypt innblikk i hans hverdag som miljøterapeut. Han har sett og hørt mye, men skjebnene til "guttene" hans takler han på en profesjonell måte. Familielivet hans er harmonisk. Han har det rett og slett bra på denne kloden og én ønsker helst å selv delta i den koselige hagefesten Jørgen feirer med sin storfamilie. Steinar er med på festen og hans utstråling setter ham i selskapets midtpunkt. Allikevel dukker det opp tvil hos Jørgen og Vibeke, Jørgens kone. Hva er det som er galt med Steinar?

Vi får innblikk i de forskjellige fasetter av et menneskets sjel på en måte som berører sterkt. I slutten av boken ser vi på livet gjennom andre øyner. Endring av blikkvinkelen blir ennå mer tydeliggjort ved at forfatteren bruker bokmål. Dette er også en av grunnene til at jeg likte bruken av nynorsk. Forfatteren får her til en språklig nyanse som vil gå tapt i oversettelser.

Boken lar oss sitte igjen med en del åpne spørsmål og dens slutt vil akkurat derfor irritere noen. Jeg for min del har lukket "Du er så lys". Men hovedpersonens tragiske historie tar jeg likevel med meg som ved få bøker jeg tidligere har lest. Innen veldig kort tid har jeg blitt til Renberg-fan og i lang tid fremover vil denne boken vær en av mine første bokanbefalinger.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Godt skrevet. Overraskende slutt. Viktig tema.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

LailaRufsetufsaEvaHilde H HelsethConnieKaramasov11Mads Leonard HolvikmgeHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenSissel ElisabethHarald KIngvild SAnniken LDolly DuckEli HagelundDemeterFride LindsethBjørg L.Egil StangelandBeathe SolbergVannflaskeStig TIngunn STatiana WesserlingJulie StensethKirsten LundSigrid NygaardNina SolåsPiippokattaElisabeth SveeTone Maria JonassenKine Selbekk OttersenKatrinGMonica CarlsenEmil ChristiansenPer LundAvaAud Merete RambølThomas Heie H.