Viser 1 til 10 av 11 omtaler

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nja, denne syntes jeg var litt kjedelig, rett og slett. Temaet var interessant fordi jeg ikke kunne noe om det fra før, så det var fint å sette seg litt inn i historien til Nigeria og Biafrakrigen, men jeg syntes historien var veldig platt skrevet. Det var en oppramsing av hendelser uten særlig analyse eller forsøk på å skape dypere sammenhenger. Masse forskjellige hovedpersoner som man aldri ble særlig godt kjent med eller fikk så mye sympati for. En grei fortelling, men ikke noen episk roman i mine øyne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er ikke helt sikker på om jeg likte boken. Delvis var den svært opplysende, for det jeg visste om Biafra var barna med de store magene. Og nå lærte jeg om årsakene til krigen og om grusomhetene under den. Det var også lærerikt det jeg lærte om middelklassen. Jeg visste ikke noe om den gruppen fra før. Egentlig har det meste jeg har lest fra og om Afrika handlet om stammer og landsbyer. Og lite om de intellektuelle ved universitetet i Nsukka. Delvis var den ganske tørr, med sine beskrivelser om dager som var like andre dager. Derfor har jeg også brukt lang tid på den og lest andre bøker underveis. Men det er en bok jeg er glad jeg har lest. Jeg tror det er en viktig bok, fordi den løfter frem en konflikt ikke mange vet noe om. Og viser frem at det er andre samfunn i Afrika enn dem vi ser for oss i vårt snevre verdenssyn.
Hele min omtale finner du på bloggen min Betraktninger

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En veldig god roman om situasjonen i Nigeria før og under Biafrakrigen. Vakkert skrevet om kjærlighet, grusomt om krigen og frykten sult og splittelse . Les gjerne mer i blogginnlegget mitt her.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boken lærte meg noe om Biafra krigen, samtidig som det var en flott fiktiv historie om to ulike tvillingsøstre gjennom gode og onde dager. Jeg elsker bøker som gir meg en historisk innsikt samtidig som det er en god historie som driver fortellingen videre, dette er nettopp en slik bok!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Forfatteren røper allerede i tittelen hvor "reisen" går, En halv gul sol"var bilde i flagget til Biafra. Og det er det boken handler om; Biafrakrigen. Biafra var en utbryterstat i Nigeria, og krigen varte fra 30 mai 1967- 15 januar 1970. Etter to og et halvt med krig og ca 1 million døde sivile (pga angrep og sult), ble Biafra på ny innlemmet med Nigeria.
Jeg selv får assosiasjoner til utsultet voksne og spesielt barn når jeg hører om Biafra. Nigeria brukte blokkering av matforsyninger som et våpen i krigen, et effektivt våpen som hindret spesielt igbo-folket til å løsrive seg. Det var en krig der omtrent alle var i konflikter med hverandre, muslimer mot kristne, by mot landsby, skolerte mot analfabeter, rike mot fattige....
Bakgrunn for konflikten ble nok grunnlagt i den tiden England hadde kolonimakten, de etterlot seg en rekker uenigheter, skapte uro og misnøye blant stammene.
Det er tre "reiseledere" på reisen, som hver forteller sin spesielle historie. Den første er Olanna, hun kommer fra en rik igbo.familie. Hun har også en tvillingsøster Kainene. Olanna forelsker seg i universitetsprofessoren Odeningbo. Hun flytter inn i hans kulturelle og revolusjonærpregede hjem. Der møter vi også "reiseleder" Ugwu, han er tjenestegutt i huset .Den tredje "reiselederen" er Richard, han er en engelskmann, og han er også dypt forelsket i Olannas tvillingsøster Kainene.
Vi blir tatt med på en veldig emosjonell reise, en reise full av lidelser som forakt, hat, tap, sult utroskap. Det er også en reise fylt med kjærlighet og respekt.
Reisen for min del fortjente en god femmer, innimellom ble det litt langtrukket, det ble brukt litt for mange ord for å beskrive og forklare språket og de kulturelle forskjellene. Det var nok en nødvendighet fordi boken er skrevet på engelsk og er ment for den vestlige kulturen. Jeg synes derfor at selv om "reisen" var utrolig interessant og lærerik, så ble den litt for lang og kunne derfor ikke gi toppscore.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En nydelig, ubarmhjertig beretning om kjærlighet, vold og svik gjennom Biafrakrigen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Boka fortel historia til 5 personar før og under Biafra-krigen i Nigeria på slutten av 1960-talet. Igbo-folket som i hovudsak har sitt kjerneområde i søraust-luten av landet freista, på bakgrunn av etniske motsetnadar i landet, å opprette ein eigen stat, Biafra, i denne regionen. Dei lukkast ikkje.

Boka er delt i 4 bolkar, der bolk 1 og 3 handlar om hendingar før krigen medan bolk 2 og 4 er frå krigsåra. Olanna og Kainene er tvillingar, døtre av ein velståande igbo-høvding og forretningsmann, og har universitetsutdanning frå England. Snille, pene og idealistiske Olanna blir sambuar med akademikaren og nasjonalisten Odenigbo. Ungguten Ugwu er tenaren til Odenigbo, han kjem frå ei fattig landsbyfamilie og ynskjer seg opp og fram i livet. Den tilsynelatande kyniske Kainene har ambisjonar innanfor faren sitt forretningsimperium, og blir kjærast med den sympatiske engelske skribenten og forfattarspiren Richard.

Adichie let romanfigurane sine bli med i alle fasene av borgarkrigen, frå massakrene på igbo-folk i nord, via proklameringa av rebubliken Biafra og påfølgande kamphandlingar til blokaden som leia til svoltkatastrofe. Ein skal vere varsam med å lese boka dokumetarisk, Adichie forklarer sjølv i eit etterord at ho har nytta seg av fridomen til å dikte omkring historia. Likevel må det så langt eg kan forstå vere ei bok som bidrar til innsikt omkring dei etniske konfliktene i Nigeria, konflikter vi ser den dag i dag ikkje minst ved Boko Haram sine herjingar i den nordlege delen av landet.

Sjølve historiene til dei fem hovudpersonane var engasjerande og grei, både med omsyn til forholda seg imellom, og med omsyn til vanskane og tragediane som ramma dei på grunn av krigen. Men det som gjorde mest inntrykk under lesinga var den ukuelege trua biafranarane hadde, i det minste i boka, på at dei skulle greie å vinne over overmakta. Flott bok om ei vond tid.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg slutter aldri å forundre meg over hva som lever i menneskesinnene og hvor tilpasningsdyktige vi/mange er. I denne boken møter vi tvillingene som er født inn i en rik og viktig familie i Nigeria. Den politiske situasjonen utvikler seg, rike og innflytelsesrike mennesker mister makt, penger og posisjon. Hvordan håndterer de og tilpasser seg det? Hvordan håndterer afrikanere den vestlige verden? Hvordan håndterer vestlige mennesker den urolige situasjonen og menneskene i Nigeria? Boken er spennende, men enda bedre - den lodder dypt i menneskesinnet, berører leseren, og man lærer mye om både Nigeria og Afrika.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Handler om Biafrakrigen. En spennende bok som handler om spenninger mellom intelektuelle igår analfabeter gi mellom fattige og rike, mellom bymiljo og landsbygda og mellom kristen og muslim. Handler om tvillinsøstrene Olanna ig Kainene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Dolly DuckHarald KMarit MogstadPer Åge SerigstadIngunn SKirsten LundMads Leonard HolvikMarthe LandsemIris ElisaReadninggirl30Julie StensethalpakkaGunn DuaasEllen E. MartolPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeKjersti SGrete AastorpAmanda AChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit R