Viser 1 til 3 av 3 omtaler

Herlig om umulige oppdrag og de usannsynlige heltene som (kanskje) lykkes. Boka minner både om Scott Lynchs Lock Lamora og de tidlige Ryiria-bøkene til Michael J. SUllivan. Skikkelig eventyr! Det grepet jeg liker aller best her, er at vi som lesere ikke kjenner planene som er legges. Så når ting, i ett sett, går skikkelig galt, vet vi aldri om det er katastrofe eller en del av planen før den delen er over. Supert spenningsgrep! Og karakterer jeg synes jeg har blitt skikkelig kjent med og som jeg bryr meg om. Må lese bok to!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er vanskelig å gi denne noe annet enn en sekser. Dette er en skikkelig røverhistorie, samtidig en fortelling om seks individer som prøver å klare seg i en by og en verden som er både brutal og urettferdig.

Denne boka skal bli en del av en TV-serie om Bardugos univers, og det overrasker meg ikke. Den kan nok egne seg godt som serie. Noe av det beste med denne boka er verdensbyggingen - du lukter stanken fra gatene i Ketterdam, du ser for deg Ice Court-komplekset og det golde landskapet. Karakterene er også gode og sammensatt. Enkelte ville nok påstå at noen av bihistoriene faller over i klisjeer - som den "ulovlige" forelskelsen mellom Nina og Matthias - men det gjør ingenting. Den er likevel god.

Denne boka er så spennende, så altoppslukende at du sniker deg til å lese den i lunsjpausen på jobb eller på bussen. Den er like avhengighetsskapende som jurda parem, når den er ferdiglest vil du bare gå rett over på bok to - og fortviler allerede over at den tredje kun er i planleggingsfasen.

Bardugo skriver svært fengende og det er umulig å ikke bli revet med i historien. Enkelte nesten komiske øyeblikk midt i alvoret og spenningen bidrar til å gi små, positive avbrekk.

Jeg vil også trekke fram noe annet jeg liker med denne boka. Slike serier har en tendens til å glorifisere eller i hvert fall bagatellisere prostitusjon. I fantasyserier og lignende skrevet av menn er det mer normalen enn unntaket at bordeller er et vanlig syn i byene hovedpersonene befinner seg i, og ofte at hovedpersonen frekventerer disse selv uten noen etiske viderverdigheter. Det er mulig det at Bardugo er kvinne har noe å si, men hun utfordrer den glamorøse overflaten til horehusene og går rett til kjernen: menneskelig lidelse og utnyttelse av kvinner til seksuell trafficking. En av hovedpersonene ble selv solgt som slave til et såkalt "pleasure house" og hvordan hun jobber med å komme seg gjennom disse traumene er en viktig del av historien.

Misforstå meg rett, den er på ingen måte moraliserende. Men den tar for seg denne tematikken på en svært god måte, syns jeg.

Alt i alt, en svært sterk og god bok som sikkert stemples som en "ungdomsbok", men som voksne også kan lese med stor glede og innlevelse. (Det eneste som irriterer meg er faktisk dette med at alle hovedpersonene er tenåringer - jeg håper forfattere kan slutte med det snart. Det er urealistisk.)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ble overtalt til å lese Six of Crows av to jeg kjenner gjennom Instagram. Egentlig er boka første boka i en spin off-serie av Leigh Bardugos Grisha-trilogi, men jeg fikk høre at det ikke var nødvendig å lese originalserien først. Derfor begynte jeg å lese Six of Crows, og det angrer jeg definitivt ikke på. Denne boka er så sykt bra!

Jeg ble med en gang dratt rett inn i verdenen Leigh Bardugo har skapt, og det var kjempespennende å se hvordan hun hadde basert de forskjellige landene på land i vår egen verden. Ravka, for eksempel, er basert på Russland, Kerch på Nederland og Fjerda på nordiske land. På den måten skapte hun en verden man kan kjenne seg igjen i, men som samtidig er annerledes fra vår verden. Jeg likte kjempegodt å lære om Bardugos verden og magien der.

Magien Leigh Bardugo har skapt er utrolig stilig. Det er bare noen som kan bruke den, og de kalles for Grisha. Den originale trilogien handler om dem og borgerkrigen i Ravka, og jeg mistet nok noe der siden jeg ikke har lest Grisha-trilogien, men for meg gjorde det ikke så mye. Jeg fikk vite nok om magien, til å forstå hva som foregikk.

Det beste med hele boka er karakterene. Six of Crows har seks hovedpersoner, og de er alle like spennende å lese om. Det var ingen jeg ikke likte eller som var kjedelige å lese om. De var veldig forskjellige, både når det kommer til nasjonalitet og seksualitet. Det er til og med sterkt hintet til at en av karakterene er panseksuel, noe som er kjempesjeldent i litteratur.

De seks hovedpersonene er Kaz Brekker, genial tyv og lederen for gruppa, Jesper Fahey, skarpskyter som er litt for glad i gambling, Inej Ghafa, Kaz' spion kjent som the Wraith, Nina Zenik, Grishasoldat som bruker magien sin for å overleve i Ketterdam, Matthias Helvar, Fjerdan straffange med et sterkt ønske om hevn, og Wylan Van Eck, rømling fra privilegert bakgrunn. Alle er interessante og forskjellige, og jeg har lyst til å vite alt om dem. Jeg kan ikke vente på å få lære mer om dem i neste bok, Crooked Kingdom.

Handlingen i boka er superspennende, og jeg kunne nesten ikke legge den fra meg. Jeg visste aldri hva som kom til å skje, og det holdt meg interessert gjennom hele boka. Den er aldri kjedelig, og boka har akkurat passe antall sider. Historien blir ikke for "rushed", men den blir heller ikke for langdryg. For meg var den helt perfekt.

Jeg så ikke for meg at boka kom til å slutte på den måten! Det er et plot twist helt til slutt som ødela meg litt. Jeg var ikke klar for det, og jeg vet ikke om jeg kan vente til september for å få vite hvordan det kommer til å ende. Argh! Jeg må vite hva som skjer videre!!

Så klart anbefaler jeg Six of Crows! Jeg elsket boka så utrolig mye.

Innlegget ble opprinnelig publisert på bloggen min.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Eli HagelundHeidi BHeidiTove Obrestad WøienVannflaskeElisabeth SveeHarald KKjersti SGrete AastorpAmanda ANinaKirsten LundJulie StensethChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit REllen E. MartolPiippokattagretemorAnn ChristinVibekeAnneWangReidun VærnesToveHanne Kvernmo RyeMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn SAndreas BokleserEivind  VaksvikMarenTonesen81