Viser 1 til 10 av 11 omtaler

Spennende om gamle norske skikker og tradisjoner, kulter og helgedyrkelse. Men det er en grov feil i boka, vi som jobber i bibliotek har ingen mulighet til å søke opp hvilke bøker våre lånere har lånt gjennom årene... Vi kan kun se det som lånes nå. Men ellers - spennende og interessant.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vidar Sundstøl skriver godt og lett. Selv om det er mange mennesker med her og endel å holde styr på så fører Sundstøl deg lett gjennom boken. Det var godt å lese en krim uten blodsøl og grove detaljer. Men det betyr ikke at boken ikke er skummel nok. Den er kanskje litt forutsigbar, men ikke så mye at det gjør noe.
Hele min omtale finner du på bloggen min Betraktninger

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Privatetterforsker Max Fjellanger vender tilbake til hjemlandet Norge etter et halvt liv i USA. En av hans beste venner er død, og Max vil delta i begravelsen. Det blir snart klart at vennens død henger sammen med forsvinningssaken som for nesten tretti år siden ødela vennens liv og drev Max bort fra Norge.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Koselig krim med lokalkoloritt tidtrøyte ok

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Synd at boka ble for forutsigbar etter en skikkelig pangstart ...

30 år gammel forsvinningssak
Max Fjellanger har i de siste årene bodd i USA, og han drar tilbake til Telemark for å delta i en venns begravelse. Han er privatetterforsker, og han skal nå ta farvel med en gammel venn fra fortiden. Etter hvert finner han ut at vennens dødsfall er mistenkelig og han setter i gang sin egen etterforsking tilfeldigvis sammen med bibliotekaren, Tirill Vesterli. Med hverandres kunnskap tvinnes de i et samarbeid og samtidig må Max slite med sine indre demoner. Det var en grunn til at han forlot Norge, i håp om å glemme. Etter hvert som de forsker på saken, tar det stadig mørkere vending. Hva har kameratens død med en stavkirke, folketro og et gammel sagn med hverandre å gjøre og har de noe med hverandre å gjøre i det hele tatt? Max blir møtt av tung taushet fra hjembygda. Vil noen fortelle noe eller er de for redde?

Mange hadde lest denne boka før meg og rost den opp i skyene. Det gjør meg ekstra skeptisk til bøker som får mye skryt, for som regel når jeg har lest en bok som er hauset opp så har jeg ikke samme syn på saken. Det er sjeldent jeg liker bøker som andre liker og omvendt. Til tross for at jeg ikke ble like overrasket og begeistret som andre, så var dette god underholdning. Djevelens giftering består av sagn, overtro og mystikk, elementer som jeg har sansen for og en del undertoner som bygger opp historien, men dessverre blir det for lite av det i lengden. Det er heller ikke noe nytt å bruke en etterforsker som sliter med sine indre demoner, men denne karen var dog ikke alkoholisert, noe som manglet. Fleste etterforskere i bøker generelt har en god dose indre demoner å håndtere og hiver inn en mengde alkohol for å glemme. Så det er litt uvant å lese om en etterforsker som er nykter. Max minner meg litt om etterforskeren til Karin Fossums bøker, Konrad Sejer. En person som er varm, realistisk og tålmodig.

Ikke alle karakterene passer inn
Til tross for at boka inneholder både mystikk og sagn, var det noe som manglet. Personlig savnet jeg mer driv og overraskende vendinger. Det gikk noe tregt i enkelte partier og mye var altfor forutsigbart. Savnet også mer liv og bekjentskap med noen av karakterene som hadde lett for å havne i bakgrunnen. Skulle ønske at noen av dem kom tydeligere frem. Noen av dem ble nærmest som skygger. Selv om Max er en utadvendt fyr som har lett for å prate med folk, så føltes samarbeidet med bibliotekaren på en måte litt malplassert. Hverken personligheten hennes eller kunnskapen hennes er ikke nok til at samarbeidet deres blir troverdig. Det hele blir vel tilfeldig og de passer ikke helt sammen som team. Forskjeller kan styrkes som et team, men ikke i dette tilfellet.

Bokas styrke
Bokas høydepunkt er begynnelsen, og jeg skulle ønske fortsettelsen beholdt den samme tonen utover innholdet. Samme mystikken og den intense oppbygningen, men istedet dalte det ned og ting ble rolig, litt vel rolig. Skulle ønske forfatteren beholdt den samme gåtefulle undertonen hele veien. Men som leser kan man jo ikke få alt. Savnet også å få vite enda mer om sagnet som ble nevnt. Vet at sagn ikke nødvendigvis er sant, men det er et spennende tema; folketro og sagn. Spesielt elsker jeg japansk folketro og sagn fordi de er skikkelig ekle og mørke, og skulle ønske også at vårt land hadde like spennende sagn. Jeg skulle ønske at sagnet i boka fikk større rom for å bygge opp enda mer uhygge. Fikk også sansen for hvordan forfatteren beskrev den norske skog i begynnelsen. Det var nesten som å være der selv. Skulle bare ønske at resten av boka var like levende.

God underholdning
Djevelens giftering er ingen minnerik bok som setter sine spor, men gir god underholdning der og da. Forfatteren er dyktig til å beskrive sted og omgivelser. Skulle bare ønske at persongalleriet var sterkere. Levende og intens begynnelse, og mystikken burde få større plass.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vidar Sundstøl er en av våre skarpeste og mest elegante krimforfattere. "Djevelens giftering" er enda en fulltreffer fra mannen som ga oss Minnesota-trilogien og den underholdende eventyrromanen "Besettelsen". Med utgangspunkt i historikken til Eidsborg stavkirke maner han fram en drivende god historie med drap, overtro, hedenske ritualer og det som verre er som ingredienser.

Den USA-emigrerte etterforskeren Max Fjellanger vender tilbake til hjembygda for å delta i begravelsen til en tidligere politikollega. Fjellanger får raskt mistanke om at det påståtte selvmordet skjuler en hel del makabre gamle hemmeligheter. Han får god assistanse fra den lokale bibliotekaren Tirill (bokens beste karakter), og sammen graver de seg ned i den blodige bygdehistorien.

Så gjenstår det å se om turistnæringen i Telemark kan se fram til en slags Dan Brown-effekt når denne romanen tar av. Det kan nok tenkes at lokalbefolkningen ikke er overvettes begeistret for denne beskrivelsen:

"Han likte seg ikke i Bø. Stedet var lite og klaustrofobisk, og lignet noe som hadde falt ut av Guds lomme ved et uhell".

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Min anmeldelse av Djevelens Giftering: https://mineboker.wordpress.com/2015/09/26/djevelens-giftering-av-vidar-sundstol/

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Krim fra de indre bygder i Telemark - med stavkirker, ritualer, myter og sagn - blandet med en norsk-amerikansk privatetterforsker. Spennende personligheter, flott lokal stedskoloritt og noe spenning. Solid krim fra Vidar Sundstøl. Les hele omtalen og andre bokomtaler på bloggen min Bjørnebok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

TheaflaTore HalsaEllen E. MartolTone SundlandConnieOda Marie HMarianne  SkageBjørg L.Daffy EnglundalpakkaMads Leonard HolvikAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHarald KsiljehusmorLene AndresenIngeborg GAudhildLailaJulie StensethChristofer GabrielsenAnne-Stine Ruud HusevågEgil StangelandAlice NordliTine VictoriaAvaTor-Arne JensenHanne Kvernmo RyeRisRosOgKlagingJarmo LarsenFrode Øglænd  MalminGroSolEli HagelundAud Merete RambølBeate KristinNtotheaHilde Merete GjessingPilarisKjerstiSynnøve H Hoel