Viser 1 til 2 av 2 omtaler

Bokens tittel er misvisende. "Verste nazister"? Tyskeren Georg Wolff var innsamler av nøkterne opplysninger om forholdene i Norge, og hadde kontakt med personer som biskop Berggrav og Johan Falkberget. Ingenting man vet at han foretok seg, er straffbart - verken i krig eller fred. Han ble verken tiltalt eller straffet for noe etter krigen (hva skulle det vært?), og ble journalist i anerkjente Spiegel og endte som sjefredaktør. TIL FORLAGET: At Wolff nevnes som en av "Norges verste nazister" må regnes som en ren ærekrenkelse. Har ikke forlaget nettopp konsulenter for at de skal påpeke hvor ufint dette virker?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har en mistanke om at forlaget har spisset tittelen på denne boka en del. En mer korrekt tittel ville vært "Norges mest kjente nazister" e.l. Ikke at det ikke er fæle og brutale nordmenn og tyskere i Hitlers tjeneste her, men det er også en del oppføringer som ikke primært er med på grunn av brutalitet og ekstremisme (til nazist å være altså). Men 2. verdenskrig selger, og bilder av grusomme nazister selger sikkert ekstra godt.

Boken inneholder en lang rekke korte biografier på 2-4 sider om ulike forbryterske skikkelser fra 2. verdenskrig. Den er slik sett et greit referanseverk for den som trenger det, men går ikke nok i dybden på så kort plass til at den er brukande til så mye mer enn en kort innføring.

Danner så denne mosaikken noe mer helhetlig bilde? Den er sortert alfabetisk på navn, så det blir dermed vanskeligere å trekke tråder, selv om de samme organisasjonene og hendelsene tidvis dukker opp og knytter aktører sammen. En ting jeg fanget opp var yrkesbakgrunn. Mange jurister. Kanskje er årsaken rett og slett at politi- og domsmyndighet selvsagt vil ha en sentral plass i overgrpene begått av et slikt regime. Mer overraskende var det at såpass mange ingeniører dukket opp, men med et slikt utvalg må det også selvsagt bli rent anekdotisk. (Men det passer med tesen fra Engineers of jihad!)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Tone SundlandElla_BSol SkipnesGrete AastorpHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild SritaolineLaila