Viser 1 til 4 av 4 omtaler

Diger roman, 700 sider, om store temaer, hemmeligheter i familien og hemmeligheter i medieverden.

Blant fem hovedpersoner framstår unge Pip Tyler som den mest originale karakteren. Trass i at hun utad virker negativ og avvisende, klarer Franzen å overbevise oss om at både menn og kvinner føler seg tiltrukket av henne, i allfall nok til å sette i gang intrigen som dominerer det meste av boka. Referanserammen er en medieverden preget av lekkasjer og synkende tro på stat og styring. Pip trekkes inn i dette av en Assange-lignende figur, Andreas Wolf, med en fortid i DDR, men nå bosatt i Bolivia. Tilbake i USA får Pip i oppdrag å spionere på redaksjonen i en internettavis med store følger for henne selv og Wolf.

Franzens annet hovedtema er dysfunksjonelle parforhold og foreldre-barn relasjoner. Ikke mye lykke, oppriktighet og samforståelse her, nei. Like ille, minst, i gamle DDR som i dagens USA. Franzen er nådeløs, til tider langtekkelig, i beskrivelsen av de brutte par- og familieforholdene, men som hos Trollope er det alltids håp for de unge. (Jeg leste den amerikanske utgaven).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skjebnene i boka spinner rundt forholdet Tom/Anabel (her er det mulig å velge andre perspektiver) og romanen fremstår som en klassisk kjærlighetshistorie med STORE følelser. Dette tidløse tema er kombinert med en veldig tidsspesifikk kulisse av datateknologi. Jeg klarer ikke helt å se at det tidsspesifikke fratar romanens dets preg av å være et tidløst kjærlighetsdrama og jeg kan heller ikke se at romanen sier noe særlig nytt om vår tid. Selv om jeg ikke har spesiell kompetanse på hvilke motiver som kan lede en person inn i varslerrollen er onani neppe en allmengyldig tilnærming, og nettporno er ikke akkurat revulosjonerende som tema. Boka tar altså ikke temperaturen på vår samtid på en måte som gir den merverdi av betydning eller et nåtidsperspektiv som begrenser romanens tidsmessig holdbarhet. For øvrig har romanens sentrale personer skrudd opp følelsene mot maks til enhver tid, og de er såpass sære at det kan være vanskelig å identifisere seg med noen av dem. Romanen er derfor ikke nødvendigvis egnet til å gi våre liv større dybde, men enkelte beskrivelser er såpass morsomme at boka kan anbefales bare av den grunn. Og historien er spennende nok den. Kjærlighetshistorien(e) altså.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Pip Tyler er desperat etter å vite hvem faren hennes er, men Pips eksentriske mor nekter å fortelle henne noe. Dermed tar Pip saken i egne hender, og kommer i kontakt med den mystiske varsleren Andreas Wolf som mener han kan hjelpe henne. Finner Pip svaret på gåten i Bolivias jungel, eller ligger svaret foran nesen hennes i Denver?

En murstein av en bok hvor Pips historie nøstes sammen av flere personer i kjent Franzenstil. Ingen lettlest sak, men det skal godt gjøres å stille seg likegyldig til den.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ny stor roman på over 600 sider - vel verdt hver side! En amerikansk samtidsroman med vekt på nettopp samtiden.
Et sentralt miljø i boka er "The Sunlight Project", en organisasjon/hackergruppe ledet av øst-tyske, karismatiske Andreas Wulf, som avdekker hemmeligheter av Assange og Snowden-kaliber. Hovedperson er Pip Tyler, vokst opp med nevrotisk mor, som skjuler seg så godt at Pip ikke en gang har fått vite sitt eget egentlige navn og fødselsdato. En stor roman med Franzen-typiske personlige dramaer og dypdykk i persongalleriets psyke. Anbefales - på det sterkeste!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

brekJulie StensethDolly DuckDun AenghusmoiraGVJan Erik  OlsenSiljeAnjaIngunn ØvrebøRoger MartinsenHauk1Oda BharBjarne AashaugHilde H  HelsethLibraritas vTone SundlandJorund KorbiTanteMamieToveIngeborg GBoktimmyLine DahleBjørn SturødPia Lise SelnesMarteBabynemiBenedicteMarit HåverstadGrethet87Grete AastorpLilleviSynnøve H HoelAnniken LIngunn SOda Marie HInger-LiseKristin F. JørgensenStjernekastAstrid Sæverhagen