Viser 1 til 4 av 4 omtaler

Denne utmerkede boka gjengir historier fortalt av tidligere innbyggere i den nå nedlagte staten DDR på en frisk og leseverdig måte. Selv om boken er skrevet over 20 år etter DDRs fall og forfatteren ikke selv opplevde staten, virker framstillingen svært overbevisende.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er en journalistisk intervjubok, og ikke et akademisk verk. Når det er sagt gir Dypvik rom til mange stemmer som til sammen begynner å gi et bilde av DDR-staten. Hun avslører det brutale samfunnet uten å henfalle til demagogi. Det er mer enn nok å kritisere med DDR. Man trenger ikke å overdrive. Mest interessant er kanskje intervjuene med gamle DDR- og Stasi-topper som ikke angrer. Hun kunne gjerne ha boret seg enda litt mer under den tykke selvrettferdiggjørende huden. Til sist er heller ikke Dypvik blind for at DDR er mer enn bare et diktatur, selv om det ikke gjør de diktatoriske sidene mildere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Interessante historier fra DDR, godt skrevet. For meg som p.t. er opptatt av Berlin og Tyskland er denne et "must" å lese. Når jeg snakker med mennesker i Berlin som vokste opp i den delte byen, kjenner jeg holdninger og meninger igjen. Kanskje kunne forfatteren gått tettere inn på menneskene og dagliglivet? Jeg tror det ville gjort boken enda mer spennende. Men likevel - svært lesverdig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Det var DDR" er en rykende fersk norsk bok om DDR skrevet av journalisten og historikeren Astrid Sverresdotter Dypvik. Det utgis ikke mange bøker om DDR på norsk, det gjør Dypviks bok ekstra kjærkommen. Det tilfører historien en ekstra dimensjon at analysen gjøres av en ung norsk historiker. Dagens 35- åringer var barn da muren falt og har dermed ikke vært en del av den kalde krigens politiske kamper. Det gir nye perspektiver til relativt fersk historie.

Dypvik drar leseren inn i historier som viser at det er en misforståelse å tro at DDR mistet sin relevans etter Murens fall. Å forstå autoritær tankegang er livsviktig for demokratiet til alle tider.

Det finnes ikke dødpunkter i Dypviks fortellinger i fra et nedlagt land. Dette drivet i boka tror jeg skyldes at historikeren har valgt å ta utgangspunkt i enkeltmenneskene og deres opplevelse av å være borger av DDR. Igjennom Stasi- informantene, opposisjonelle, ofre, tvangsadopterte barn, insitusjonaliserte ungdommer og stasi- ansatte får vi engasjerende og lettfattelige historier om hva DDR var og hvordan ulike mennesker har ulike oppfatninger av hva de ønsker at DDR skal bli husket for. Dypvik har snakket med mange og deler samtidig av sine fagkunnskaper. Det hele er underholdene og svært godt skrevet. Resultatet er en solid bok som samtidig er tilgjengelig for alle.

Til ettertanke er det at det ikke er veldig mange år siden det lå et europeisk diktatur et par timers flytur unna Oslo. Det er det viktig å ikke glemme i et Europa som i krise søker nye løsninger og der en "krig i mot terror" i et tiår har røsket og revet i våre grenser for personvern og ytringsfrihet.

Dypviks bok er underholdende og viktig på en gang. Det eneste å innvende er at den kunne vært lengre. Så sett i gang og les:)!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Sist sett

LailaRufsetufsaEvaHilde H HelsethConnieKaramasov11Mads Leonard HolvikmgeHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenSissel ElisabethHarald KIngvild SAnniken LDolly DuckEli HagelundDemeterFride LindsethBjørg L.Egil StangelandBeathe SolbergVannflaskeStig TIngunn STatiana WesserlingJulie StensethKirsten LundSigrid NygaardNina SolåsPiippokattaElisabeth SveeTone Maria JonassenKine Selbekk OttersenKatrinGMonica CarlsenEmil ChristiansenPer LundAvaAud Merete RambølThomas Heie H.