Viser 1 til 3 av 3 omtaler

Redderen i rugen er en såkalt kultbok og det med rette. Her snakker vi rett og slett brilliant, helt fenomenal, litteratur i særklasse bra saker. En godbit uten sidestykke! Heldigvis er ikke Redderen en tung, vanskelig tilgjengelig greie. Boka er både lettlest, underholdende og til ettertanke. Redderen er faktisk en av verdens 100 beste bøker og en av de mest leste bøkene. Den er også obligatorisk pensum på amerikanske high-schools og på College-nivå. Helt unødvendig av meg her å gi noe hint om storyen. Et raskt Google-søk og du får opp så mye info du vil. Kan bare slutte meg til det unisone hyllningskoret: dette er faen meg bra saker! Løp og les:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Redderen i rugen:

Redderen i rugen handler om 17 år gamle Holden. Holden har noen sosiale problemer og har ikke trivdes på de alle skolene han har gått på. Den nye skolen innfrir ikke den heler og Holden bestemmer seg for å bare stikke av. Han begir seg ut på en ferd langs New Yorks slitte gater uten noe egentlig mål. En dag bestemmer han seg for å dra hjem til foreldrene er for å møte sin 10 år gamle lillesøster, om han er veldig glad. De to begir seg ut på oppdagelser uten foreldrenes tillatelse.

Jeg fikk denne boken i konfirmasjonsgave og det var visst en klassiker alle 14/15 åringer burde lese. Helt ærlig skjønner jeg virkelig ikke hvorfor. Det var ikke noe budskap i det hele tatt, hvis det var et budskap der et sted var det i hvert fall ikke et bra et. Boken hadde ikke noen handling i det hele tatt og slutten veldig brått uten noe mål og mening. Noen synes sikkert at denne boken er veldig bra, siden den er så anbefalt i konfirmasjonsgave, men jeg synes ikke den var så veldig bra. Anbefales egentlig ikke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Av alle bøker jeg har lest i overskuelig fortid, er denne boka noe av det pussigste jeg har vært borte i. Jeg vet ikke helt hva jeg forventet da jeg bestemte meg for å lese den, vel vitende om at den er temmelig omstridt. En hel del mennesker mener at denne lille boka er noe av det beste de har lest, mens vel så mange mener at det er noe av det mest elendige de har lest. Så hva er det med den? De tankene jeg formidler her, er fullt og helt mine tanker. Les den selv dersom du ønsker å gjøre deg opp din egen mening!

Boka starter med at jeg-personen Holden Caulfield atter en gang har blitt kastet ut av skolen han går på. Ikke bare har han strøket i alle fag så nær som engelsk skriftlig, men han har noen holdninger som gjør at han kommer på kant med de aller, aller fleste. Hvorfor skjønner vi etter hvert. Man skal nemlig lete lenge etter noen som gir så faen som nettopp Holden Caulfield!

Jeg har alltid lurt på hvordan noen mennesker kommer seg gjennom livet ved å definere alt og alle rundt seg som idioter, mens det kun er de selv som har forstått noe av verdi her i livet. Vel, her har man altså typen! Det er nemlig ingen som slipper unna Holdens kritiske blikk. Absolutt ingen holder mål. Kanskje bortsett fra søsteren Phoebe … For ikke å glemme hans avdøde bror Allie. Like fullt er det små, små glimt av en ung sårbar gutt bak den tøffe masken. Det var disse glimtene av noe jeg oppfattet som håp som ga meg lyst til å lese videre.

Vi følger Holden gjennom et par døgn etter at han har forlatt Pencey, skolen han inntil nylig har gått på. Han ønsker ikke å dra hjem til foreldrene før de har fått brevet om utkastelsen fra skolen.

Mange av episodene som beskrives i boka er mildest talt lattervekkende. Den unge Holden gjør det som står i hans makt for å unngå å falle for eget grep. Han ler av alt og alle, og enkelte ganger holder dette på å koste ham dyrt. Uansett hva han roter seg opp i, klarer han å få det til å være andres skyld. Dessuten er alt i samfunnet falskt og uekte. Sånn sett ligner dette veldig på et hvilket som helst ungdomsopprør. Det var faktisk ganske fascinerende lesning!

Enkelte mener at denne boka har gått ut på dato. Kanskje har den det. Mange av kraftuttrykkene og banningen var sikkert nokså oppsiktsvekkende da boka kom ut i 1951, mens de i dag fremstår som temmelig naive og uskyldige. Jeg likte ikke Holden, men ble under lesningen likevel sittende og bekymre meg for hvordan det skulle gå med ham til slutt. I tiden før 1951 var det ikke plass for de helt store ungdomsopprørene, så jeg skjønner at denne boka må ha vært ganske omstridt da den kom. Ungdomsopprør slik vi kjenner det i dag, må vel betraktes som en nymotens "oppfinnelse" ... fortrinnsvis etter 1951 ...

Alt i alt en noe over middels grei bok som i bunn og grunn var litt skuffende, men som jeg uansett er glad for at jeg omsider har fått lest. Den må vel sies å høre med i allmenndannelsen. Det er sagt om forfatteren at boka har selvbiografiske trekk og at han trakk seg fullstendig tilbake fra offentligheten på grunn av alt oppstyret som fulgte med bokutgivelsen.

Terningkast fire.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Sist sett

Tone SundlandElla_BSol SkipnesGrete AastorpHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild SritaolineLaila