Viser 1 til 2 av 2 omtaler

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En svær murstein av en bok. Handler om den norsk-amerikanske kjendiskokken Balder Mehamn (egentlig Isak) som får et sammenbrudd på direktesendt tv. Tilsynelatende er alt vellykket, han har det perfekte liv - men dette er kun et ytre skall, en fasade. På innsiden er det fullt ragnarok. Dette har sammenheng med en livskrise han går igjennom og hans tidligere livserfaringer, utbrenthet, hans relasjoner til nær familie og ekskjæreste. Alt henger sammen. Den røde tråden igjennom hele teksten er identitetskrise, et liv i flukt og hemmelighet, det vanskelige forholdet til ekskjæresten Cordelia og foreldrene som lever på andre siden av atlanterhavet, og er i realiteten "begravd" mentalt. Han vokste opp i Heimdal, California som Isak, og lever nå i Oslo som Balder. Fortiden er begravd for alltid, det finnes kun nåtid og fremtid i Balder sitt personlige liv.
Etter sammenbruddet låser han seg inne i leiligheten i St.Hansveien, hvor han har fått midlertidig hukommelsestap. Han vil ikke gå til legen, men forsker på seg selv via internett og brevtekster fra ekskjæresten Cordelia for å finne ut av "hva var det som egentlig gikk galt", og "hvem er jeg egentlig".
Boka omhandler blant annet eksistensialisme, etisk globalisme, ideologi, spiseforstyrrelser (Cordelia), relasjoner og familie, identitet. Isak vokser opp i et lukket sekterisk og klandestint miljø, en fremtidig urealistisk verdensutopi blir innprentet som mål fra barndommen av. Med ny identitet, Balder Mehamn, og på andre siden av atlanteren endres og fornyes dette "målet fra barndommen" til noe som kalles for kulinarismen i voksen alder. Kulinarismen (etisk livsnyting) blir Balder Mehamns livsprosjekt før sammenbruddet og hukommelsestapet. Både - og, er hva han prøver å omfavne, ikke enten-eller (som fra barndommens sekterisme).

Jeg skal ikke røpe videre handling i boka, derav stopper jeg her.

Til tider synes jeg det var altfor mye unødvendige skildringer, boka er langdryg og kunne godt ha blitt redigert ned. Men den er absolutt ikke kjedelig. Det er en annerledes roman, sentrum i romanen er en mann som lider pga oppvekst, livserfaring og falske identiter, og som prøver å finne ut av hva som gikk galt. Og rette det opp med handling. Ellers hadde jeg ikke fullført boka. Det er en sær, spesiell bok med et stort spenn i fortid-nåtid aksen til Isak - Balder - Isak.

De som velger å lese boka, ikke dropp fotnotene!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasHanne Kvernmo RyeKatrinGVibekeStig TAvaCarine OlsrødReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaIngeborg Kristin LotheCecilie