Viser 1 til 8 av 8 omtaler

Ei tynn flis av ei bok på så vidt over 100 sider, men stort innhold verdig en Nobelprisvinner. Det Asterix og Obelisk-liknende venneparet George og Lennie er fattige jordarbeidere på vei fra en jobb til en annen. Hva som egentlig er grunnen til at de måtte dra fra den forrige jobben er uklart, men de havna i trøbbel på et eller annet vis. Det vi si, det var visstnok Lennie som havna i trøbbel, men George lar ikke Lennie i stikken, så de har dratt videre i lag. På den nye gården finner de seg nogenlunde til rette i lag med de andre arbeiderne. Lennie er kanskje ikke så veldig smart, men han er sterk, veldig sterk. Og ting skjer.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En liten perle av en bok. Boka fengslet meg fra første side og på sine få sider var ikke en side kjedelig. En rørende historie om løsarbeiderne George og Lenny (som er litt tilbakestående), deres nære vennskap og drømmer. Oppdaget halvveis at jeg hadde sett den på film for mange år siden. Hørte boka som lydbok, nydelig opplest av Ståle Bjørnhaug.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Boken handler om to menn, George og Lennie. De har kjent hverandre siden de var små, og George har alltid passet på den "tilbakestående" Lennie. De er reiser fra gård til gård for å søke jobber i de harde tredveårene i California. Fordi Lennie alltid roter seg opp i trøbbel må de flykte fra sted til sted. Boken ender med at Lennie uaktsomt dreper en kvinne, kona til gårdeieren, og at George, han som alltid har tatt vare på Lennie må ta den vanskelig avgjørelsen om å avslutte Lennies "vonde, ødelagte" liv.
Temaet i boken er nok et kritisk syn på hvordan forholdene var i tredveårene, og hvor stor depresjonen og ensomheten var blant menneskene. Forfatteren la også stor vekt på hvor sterkt rasismen fortsatt rådet.
Det er en trist bok der vi opplever hvordan håp og drømmer gang på gang blir knust, håpet om en bedre framtid er ikke reell, ting må forandres og tilrettelegges før drømmene kan bli oppfylt.
Selv om det eksisterer et lite fellesskap blant arbeiderne er ensomheten et stort tema i boken. Vi får høre om den ensomme mann som er på jakt etter jobb, den ensomme kona til gårdeieren, hun som også hadde fått drømmen knust. Den ensomme "stallkaren" Kroken, som ikke får bo sammen med de andre fordi han er mørk.
Når arbeiderne får lønningene så drar de til den nærmeste byen Soledad (betyr ensomhet på spansk), der er de noen få timer og "slukker tørsten" og ensomheten.
Jeg synes at det er utrolig av en forfatter å skrive så direkte og bruke så få ord, og allikevel lage et stort mesterverk av en bok!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En fantastisk fortelling. En liten bok men en stor roman. Som Haagen Ringnes har sitert i etterordet:"Denne romanen tar det to timer å lese og 20 år å glemme."

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Oi, dette var en overaskelse! En gammel bok som ikke føles gammel! :) Likte den stemningen forfatteren får frem, meget bra beskrivelser av både mennesker og omgivelser. Denne gav mersmak så blir nok å prøve meg på flere bøker av denne førfatteren.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne syns jeg rett og slett var kjedelig. Altfor mye beskrivelser av omgivelsene, og personene virker så grunne. Hadde det ikke vært for at den er så kort hadde jeg nok avbrutt den. Sleit veldig med konsentrasjonen, fordi jeg syns den var så kjedelig.
Lurer veldig på hva som gjør at denne er så populær.....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mus og menn kom ut i 1937 av nobelprisvinner John Steinbeck.
Dette er en kort roman, men det er en stor historie.

Dette er historien om to barndomsvenner og deres vennskap.
Lennie som er fysisk sterk, men intelligensmessig som et barn og Georg som er kvikk og bestemt.
Lennie som er ute av stand til å kontrollere sine krefter og ofte ender opp med å ødelegge det han bare vil kjærtegne og Georg som forsøker å hjelpe sin venn og beskytte han mot en uforstående omverden.
Handlingen er lagt til California hvor også forfatteren kommer fra. Her reiser disse to rundt og tar jobber på gårdene. De har en felles drøm om å tjene nok penger til å kjøpe seg et lite småbruk hvor de kan livnære seg.

Romanen ble John Steinbeck sitt gjennombrudd. Boken er filmatisert flere ganger og er satt opp på mange norske teaterscener. Jeg har dessverre aldri sett filmen, men skal være på jakt etter den nå. Denne nydelige historien vil jeg virkelig prøve å få sett på film.

Terningkast 5 fra meg og jeg anbefaler virkelig denne romanen som er både trist og varm.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Boka rommer historien om George og Lennie, som lever et omflakkende liv som løsarbeidere på ulike gårder i California. Lennie er tilbakestående, og alle lurer på hvorfor George gidder å ta seg av ham. Men Lennie er en stor mann med kjempekrefter og som jobber for minst to, mens George er nokså liten og puslete - og det er tross alt hyggeligere å være to. Dessuten deler de to en drøm om å få seg en egen farm en dag.

Lennie elsker dyr, spesielt dyr med myk pels som han kan kose med. Gang på gang opplever han imidlertid at han tar livet av sine små venner, uten at det var meningen. Mang en gang har George reddet ham ut av vanskelige situasjoner, men like mange ganger har de vært nødt til å flykte med en hel bygd i helene.

En dag er imidlertid ikke George der, og oppasserens kone som ikke skjønner at Lennie er tilbakestående, blir vel nærgående. Og så går det forferdelig galt ...

Dette er en rørende fortelling av den typen Steinbeck er så god til å skrive. Jeg sitter igjen med en følelse av å ha lest en stor roman i en liten bok.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Sist sett

alpakkaGunn DuaasEllen E. MartolKirsten LundPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeHarald KKjersti SGrete AastorpAmanda AJulie StensethChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit RgretemorAnn ChristinVibekeAnneWangReidun VærnesToveMarteBjørg L.