Viser 1 til 2 av 2 omtaler

Denne fås for kr 0,- som Kindle-bok. Meget romantisk, slik Dickens er. Og det går jo bra til slutt, selv om man nesten ikke tror det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er driv og spenning i To byer. Vi er i London og Paris på slutten av 1700-tallet, i tiden for den franske revolusjonen. Vi følger den rettskafne Charles Darnay, hans eiegode Lucie Manette, hennes far doktor Manette og vennen og bankmannen Jarvis Lorry. På fransk side spiller ekteparet Defarge og deres vinstue sentrale roller.

Som jeg har lært å kjenne Dickens, er de gode, gode, vakre og kloke – mennesker med integritet. De onde, onde og stygge og ikke sjelden utstyrt med en eller annen kroppslig lyte. I denne boken synes jeg likevel bildet er mer nyansert, gir en dypere forståelse for hvorfor personene handler som de gjør. Madame Defarge med sitt spesielle strikketøy, ja til og med den beryktete Hevnersken, får vi en viss sympati for.

Jeg er imponert over hvordan Dickens det ene øyeblikket skildrer enkeltmennesket og tilsynelatende små hverdagslige hendelser, og i neste de store samfunnsomveltingene. Hvordan revolusjonen flommer som et uvær over Frankrike er beskrevet så du nærmest kjenner suget og blir revet med. Boken gir et interessant innblikk både i revolusjonens bakgrunn og skyggesider.

Dickens gjør som ofte ellers, bruk av metoden besjeling, dvs. utstyrer natur og kultur med menneskelige egenskaper. Her gjelder det særlig bydelen St. Antoine, som nærmest fremstår som en egen person: ”Timen var kommet da St. Antoine skulle sette sin redselsfulle tanke ut i livet.” og ”Huløyde St. Antoine hadde bare jublet en uke.” For ikke å snakke om ”den store, skarpe damen La Guillotine”… ”Alt var rød vin for La Guillotine.”

Dette er den mest spennende Dickens jeg har lest; det er ikke så opplagt at ”rettferdigheten skjer fyldest” til slutt. En av de beste etter min mening – terningkast 6!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Hilde H  HelsethMarianne SeterRandiAMarit HåverstadAnita NessHarald KJulie StensethVildeAnjaEllen E. MartolHilde VrangsagenEivind  VaksvikKjetil Klakegg BergheimlillianerKarin  JensenMarit HøvdeIngrid BrændenBirkaTonesen81Tine Victoria Halvorsen TronierVannflaskeLibraritas vHeidi Nicoline ErtnæsLene AndresenPer HellemRufsetufsaMonaBLRandi Annie FramnesLinda LarsenMorten BolstadTrine S. AustbøAlice NordliThomas Heie H.AtmanLeseberta_23Lisbeth Kingsrud KvistenBeathe SolbergTone SundlandAnne Berit GrønbechCassiopeia