Viser 1 til 3 av 3 omtaler

En klassiker som imponerer meg hver gang jeg leser den på nytt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skodepselet Et dukkehjem hadde premiere i 1879, og var den gangen eit ganske kontroversielt i og med at det satte eit kritisk søkelys på det tradisjonelle kjønnsrollene i ekteskapet. Spesielt skandaløst var det at hovudpersonen Nora vel å bryte ut av ekteskapet. Eg var spent på om dette teaterstykket er såpass utdatert at det berre blir komisk, eller om det kunne framstå som aktuelt også i dag.

Vel, settinga framstend i det minste som utdatert. Omgangstonen og haldningar ellers i den besteborgarlege heimen til advokaten Torvald Helmer verkar rimeleg gamaldags, noko anna ville vel nesten vere rart etter 137 år. Trass dette er tematikken likevel aktuell. Eg har vondt for å tru at maktbalansen i eit norsk gjennomsnittsekteskap er like stilisert skeivfordelt som i dette teaterstykket. Likevel er det ei kjennsgjerning at menn i gjennomsnitt tener betre enn kvinner, og eg har også eit inntrykk av at menn i større grad ventar at kona skal tilpasse seg sine ynskje enn omvendt. Så, ja, det var tankevekkande å lese igjennom dette skodespelet, og halde problemstillingane opp mot dagens samfunn.

Nora er vel den av personane i stykket som har blitt mest diskutert; hylla som eit feministisk førebilete eller rakke ned på som ein egoist som reiser ifrå ungane sine for å «finne seg sjæl». Stakkars Torvald, tenker eg, som ikkje forstår kva som er i ferd med å skje, og ikkje evner å revurdere rollene i ekteskapet. Nora greier seg nok fint, eg er faktisk litt meir uroleg for Torvald. Så får ein passe på å gå litt i seg sjølv, og luke bort sine eigne Torvald-fakter. Det er sikkert berre sunt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Forfatter: Henrik Ibsen

Et dukkehjem

Handler om et ektepar, der mannen/konen aldri har åpnet seg opp for hverandre. De har også svært mange hemmeligheter som de har holdt fra hverandre. Dette viser seg til å være et meget stort problem, som gjør at de til slutt skilles.

Jeg mener at denne boken ikke var særlig bra, både fordi den ikke var på bokmål, ikke ga så mye mening og ikke var særlig spennende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Lisbeth Kingsrud KvistenDaffy EnglundMonica CarlsenAvaBjørn  BakkenJohn LarsenIvar SandTherese LierMy Criminal MindDun AenghusvaskeklutTrond ØvergårdGVAnjaEmilieskBerit RAmanda AaserødMarita LoeTom-Erik FallaKjell PRoger Martinsenhelene ødegårdToveHeidi Nicoline ErtnæsBjørg Elin NærlandRune U. FurbergBrit HonningsvågAnneWangJanne BrovoldSigrid Blytt TøsdalKaren RamsvikritaolineJulie StensethAud- HelenReadninggirl20Libraritas vHallgrim BarlaupWenche VargasConnieMarte