Viser 1 til 4 av 4 omtaler

Grafisk sakprosa om Holocaust.
Forfatteren intervjuer sin polske far om krigen og får vite hvordan han og kona havnet i Auschwitz.
Som tittelen sier, er menneskene, i hvert fall jødene, framstilt som mus, mens tyskerne er avbildet som griser.
Sterk historie, og den når nok også et annet publikum enn «vanlige» bøker med samme tema.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sterk historie og kraftig medium. Jeg forstår hvorfor Maus er blitt en klassiker. Veksling mellom nåtid og fortid, skildring av påkjenning og følger og forholdet mellom far og sønn er bare genialt!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Om man som meg er over gjennomsnittlig interessert i historie, og særlig andre verdenskrig, og har en stor fascinasjon for tegneserien som formidlingsmedium, er dette boken med stor B. Maus bidro sterkt til å brøyte vei for den grafiske romanen, og at tegneserier kunne handle om alvorlige tema og rette seg mot et voksent publikum. Boken forteller om hvordan konsentrasjonsleirene brøt ned og gjorde mennesker kyniske, men også i stand til å klare seg ved å være tilpasningsdyktige, Samtidig er boken en ærlig utlevering av et ødelagt far/sønn-forhold, og et eksempel på hvordan traumer preger et menneskes liv lenge etter at de er gjennomlevd. Dette er velskrevet og personlig om en grusom del av historien og ødelagte relasjoner.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Maus av Art Spiegelman er den først tegneserieromanen jeg har lest, og den var helt fantastisk! Jeg vet ikke hvordan jeg skal få forklart hvor nydelig, trist, morsom, rørende og perfekt denne boka er. Jeg skal prøve likevel...

Jeg elsker Art Spiegelmans tegnestil. Den er helt enkel og perfekt. Han tegner jødene som mus, tyskerne som katter, polakkene er griser og amerikanerne er hunder. Jeg synes det passer så utrolig godt. Det er helt tydelig at det ligger mye arbeid bak denne boka.

Mens jeg leste, var det av og til lett å tenke: det er bare en bok, men det er det jo ikke. Art Spiegelman har tegnet farens historie. Så alt det grusomme som Vladek i boka blir utsatt for, det skjedde i virkeligheten også. Det levde en gang en mann som het Vladek Spiegelman som opplevde alt dette. Det er helt utrolig at han overlevde! Jeg synes det er flott at sønnen ville fortelle farens historie.

Med innslag fra tiden han fikk faren til å fortelle om opplevelsene, blir boka bare mer personlig. Det viser hvordan det har gått med ham. Han overlevde Auschwitz, og det har satt spor i ham. Det er flott at noen viser den siden av saken.

Anbefales på det sterkeste!!!!!

Innlegget ble opprinnelig publisert på bloggen min.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

Nora FjelliBjørg RistvedtSolBookiacVibekeSigrid NygaardTone Maria JonassenLailamgeDolly DuckKetilDemeterEvaJulie StensethTove Obrestad WøienedgeofawordKirsten LundAnn ChristinmarithcBerit RHilde H HelsethTone HTor Arne DahlHarald KRune U. FurbergalpakkaHanne Kvernmo RyeTatiana WesserlingTine SundalPer LundTonjeTore HalsaTorill RevheimGunillaLena Risvik PaulsenJan-Olav SelforsTone SundlandEli HagelundGrete AastorpAnniken Røil