Tekst som har fått en stjerne av Harald K:

Viser 81 til 100 av 2017:

Og vi, som tenker på stigande lykke,
stod plutseleg djupt gripne,
nesten heilt hjelpelaust sårbare,
framfor eit lykkeleg fall.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bøkene som står i hyllene viser bare ryggen for mennesker, det er som om man bare skulle sett folk i profil, tenker Kunicki. De frister ikke til synd med fargerike omslag, skryter ikke med vaskesedler der alt er mest og best; lydige som rekrutter presenterer de bare distinksjonene sine, forfatter og tilttel, intet mer.

Godt sagt! (7) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Om verda skiftar og svinn
som skyformasjoner.
fell alt det fullenda inn
i sine eonar.

Over all skifting og gong
gjer du oss friare,
gud som med lyresong
fører oss vidare.

Ingen har lidinga tydd,
ingen fridd kjærleik frå skuld,
og kva som døden held duld,

ingen oss seier.
Einast at tonen har lydd,
helgar og leier.

Gjendikting, Åsmund Bjørnstad.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne boka lå veldig lenge på hylla og i "skal leses"-lista før jeg faktisk leste den. Den var solgt inn via blurb osv. som en lettbeint, litt humoristisk bok. Den er alt annet enn dette. Det er en sterk bok, en bok om ei kvinne som lever mot alle odds, men som på sitt vis er redd for livet og alt det innebærer. En liten hendelse skjer som får henne til å gjøre noe uventet og plutselig begynner ballen å rulle.

Boka handler om å overleve traumer, om forskjellen på å leve og å overleve og hvor viktig det er rett og slett å være snill. Når andre begynner å vise Eleanor vennlighet innser hun at det går an å møte mennesker som bryr seg om deg, er glad i deg og faktisk interessert i å bli kjent med deg. Denne opplevelsen får store konsekvenser.

Ikke tro på alt snakket om at boka er så morsom eller at den er forsøkt solgt inn så lettbeint - dette er en oppriktig god bok. Da jeg først begynte syns jeg den var enten oversatt eller skrevet veldig gammeldags, men jeg forsto raskt at det var meninga. Fordi Eleanor er litt eksentrisk.

Akkurat dette er bokas store styrke - den går inn i hodet på en person som fra utsiden kan se latterlig eller patetisk ut, og viser med varme hvordan Eleanor tenker. Og ikke minst hvorfor. Kanskje sitter man også igjen med litt mer forståelse for dem som er litt annerledes og ikke passer helt inn i formen samfunnet har skapt?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

21 år gamle Martin er sjømann, men han er ganske ulik sine kolleger. Han er belest, og vil mest av alt leve av å skrive. Så møter han Ruth, som er i en annen klasse enn ham, men de finner tonen. Martin forelsker seg på stedet, mens Ruth ser på ham som sin protesje. Hun gir Martin råd angående skrivingen, og får ham til å begynne å studere. For å rekke over alt, sover Martin kun 5 timer, og han skriver så blekket spruter. Han er storfornøyd med alt han skriver, men blir refusert gang på gang, men han gir ikke opp. Da han endelig lar Ruth lese tekstene sine, rettleder hun ham, og lar det skinne gjennom at hun ikke er veldig imponert. Så slår forelskelsen til for Ruths del også, men foreldrene hennes er lunkne til forbindelsen. Martin er ikke passende for Ruth, men de velger å se det hele an. Så begynner også Ruth å presse på for å få kjæresten til å søke seg jobb, men Martin har tro på seg selv og det han skriver.

Godt språk og fascinerende historie. Ble lest som novemberboken i Elidas 1001 lesesirkel, der det skulle leses en bok med navn i tittelen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boken kom jeg over på Norli i Universitetsgata i Oslo i høstferien. Den er et funn! i 2010 kom forfatteren ut med en bok som het Livet er... Nå har ytterligere ti år gått siden ektemannen døde av hjernesvulst i 2009, og hvordan gikk det med henne? I den første boken som fikk veldig gode tilbakemeldinger gir hun oss lesere mange strategier for hvordan vi kan velge å leve våre liv. At dette med å finne balansen er en fin ting, og så videre. I 2019 utgaven handler del 2 om hvordan det var for henne selv å leve etter sine egne gode råd. Disse refleksjonene er det mye matnyttig i. For det er jo ofte slik; Det å legge ting bak seg, er lettere sagt enn gjort, og må alt legges igjen, eller kan jeg ha noe med meg? Og hva skulle det eventuelt vært?
Denne boken håper jeg selger som varmt hvetebrød, for det fortjener den! Har du selv mistet noen i alvorlig sykdom, eller kjenner noen som har, da er denne boken mer trøst enn en sørgebukett fra Interflora.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mann ser på fugler og beskriver det de gjør. En av de seigeste bøkene jeg har lest. Setning for setning er den imponerende, men den dirrende prosaen blir slitsom i lengden. Som å spise konfekt: En bit er herlig, to er vidunderlig, tre er fortsatt fint, men fra og med den fjerde er det nok for ei stund.

Mange leser denne inn i et øko-perspektiv, men selv om forfatteren er kritisk til menneskenes framferd, handler det mest om forfatterens evige kikking på vandrefalkers dreping. Det blir ganske fort ensformig, en slags utmattende adjektivlek/metaformølle.

Men den fikk meg i det minste til å lete opp vandrefalker på YouTube. Imponerende dyr!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kanskje ikke en fullverdig bokomtale, jeg er enig, men tross alt bedre enn ingenting?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Full spredning. Nina Lykke.
For meg var det nok bestselgeren Hulebjørnens klan, tidlig på 80-tallet, som åpna ei spennende dør for meg; nemlig det kvinnelige blikket gjennom hovedpersonen Ayla og fortellerstemme til Jean M. Auel. Siden den gang har jeg lest utrolig mange av andre, for det er noe av det beste med romaner; at de kan zoome inn og ut på steder, hendelser og folk, akkurat som forfatteren vil vektlegge og fargelegge verden. Nina Lykke er en av våre mange kvinnelige samtidsforfattere som lykkes med det.
I denne boka følger vi en 47 år gammel fastlege, Elin, som har et noe slapt privatliv med sin mann, som er mer opptatt av å sjekke pulsklokka enn pulsen på kona - for å si det sånn.
Legen drikker, legen helbreder - og legen er egentlig drittlei mange av pasientene sine, særlig de av dem som følger understrømmene og det noe motebeviste sykdomsbildet som pasientene plages av. Elin
plages også av det, men på hun plages altså av de som plager henne med plager. Hun er forresten på FB også. Hvem i hennes alder er ikke det? Og jaggu meg finner hun profilen til en ungdomskjæresten sin der ute, og fra da av tar livet ei ny vending. Litt for lenge i samme retning, kanskje.
Veldig bra bok, som med fordel kunne vært stramma litt inn, eller gitt flere nye retninger underveis. Det ble litt for mye av det samme, litt for lenge.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Var det en bokomtale ??

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Minner veldig om sitatet fra Nikos Kazantzakis, som er gjengitt på minnestøtta hans i Chania:
Jeg frykter ingenting. Jeg håper ingenting. Jeg er fri.

Men tanker i hodet hadde han nok ...

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hun er lykkelig, for hun har ingen tanker i hodet, ingen bekymringer, ingen forventninger eller håp. En fin tilstand.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Er polske Olga Tokarczuk inspirert av norske Kjell Askildsen?

Jeg leste følgende avsnitt i Løperne:
«Da tok han frem en tynn, sliten bok fra ryggsekken og åpnet den tilfeldig, og så lyste ansiktet hans opp.
«I stedet for å se på ansiktene til de forbipasserende, tittet jeg på føttene, og jeg reduserte alle disse travle menneskene til skrittene deres, hastig på vei til et sted – men hvor? Og det ble tydelig for meg at oppgaven vår er å la støvet virvle bort, på leting etter en ubetydelig hemmelighet», leste han med fornøyelse.
» (s. 27)

Og jeg kom straks i tanker om Kjell Askildsens novelle En plutselig frigjørende tanke fra 1987.
«Jeg bor i en kjeller; det er i enhver forstand et resultat av at det har gått nedover med meg.
Rommet har bare ett vindu, og bare øverste del av det ligger på fortauet; det gjør at jeg ser verden utenfra nedenfra.
Det er ikke store verdenen, men den føles ofte stor nok..
Jeg ser bare bena og underkroppen på de som går forbi på fortauet på min side av gata, men etter å ha bodd der i fire år, vet jeg i de fleste tilfeller hvem de tilhører. Det skyldes at det er lite trafikk; jeg bor nesten innerst i en blindgate.
»

Ord for ord er ikke sitatene like. Men det er noe med meningsinnholdet, rytmen og melankolien som binder dem sammen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Givende å jobbe med mennesker. Det var kanskje sant en gang i begynnelsen, men nå er jeg så lei av mennesker og faktene og luktene og alt tullet deres, at hvis det hadde vært mulig, ville jeg meldt overgang til en annen art.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dei sju dørene. Agnes Ravatn.
Eg elskar, altså er eg.
Vel, ser at boka vert omtalt som ein kriminalroman, og det kan vel være rett; for her skjer urett og kriminalitet, som hovedpersonen, litteraturproffessoren Nina, vil etterforske. Det er spanande, irriterande og til dels imponerende, men fram for alt er boka ei flott bok å være i. Agnes skriver med snert, og har eit blikk og formuleringsevne om omverda som berre dei store kan, og denne boka kan nok også etterkvart bli omtalt som ei bok som tar inn over seg metoo-problematikken - i form som ei gresk tragedie.
Agnes Ravatn er ein av våre absolutt største samtidsforfattarar, ho er ennå ung; så eg gleder meg som ein unge til hennar neste prosjekt.
Har du ennå ikkje lese noko av ho; kan du kanskje begynne med essaysamlinga Stillstand.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Due og drone. Kjartan Fløgstad.
Dette er mi første bok av denne forfatteren. Boka, og forfatteren i sær, har fått masse skryt, både her og der.
Jeg valgte boka av overnevnte grunner, i tillegg til at jeg synes vi er i ei spennede tid, da vi endelig kan ta opp gråtoner om 2. verdenskrig og etterkrigstida. Var alt så svart/kvitt som mange vil ha det til?
Vel, vi følger for så vidt ikke så veldig mange karakterer i boka, men den er allikevel full av navn, og det tok litt tid for meg å skjønne at det var bare noen ytterst få av dem jeg måtte bli skikkelig godt kjent med. Noe jeg for så vidt ble, men jeg ble på ingen måte imponert over hvordan forfatteren fortalte deres historie, og rullet ut deres karakterer. Her er det svært få dialoger, og i ei bok på over 500 sider blir det lett for mye fortellerstemme når historia ikke brytes mer opp - synes jeg. Forfatteren legger inn noen dikt, her og der, han gjør det, men det gjorde ikke meg mer knyttet til verken historia eller karakterene.
Jeg hadde ventet meg så utrolig mye mer av denne, at skuffelsen er rimelig stor.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

... vi begynte å forstå at om det ikke fantes noen rasjonalisering, sublimering, fornektelse, og alle disse triksene som vi trakterer oss selv med, om det gikk an å se på verden uten noen beskyttelse, ærlig og modig -- så ville hjertet briste.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Shoppingturar, kulturelle opplevingar, reiser, sport ... og alt skal fotograferast. Eg har tatt så mange bilde, du aner ikkje. I byrjinga dokumenterte eg opplevingane våre, men seinare blei det slik at vi måtte oppleve ting for å ha noko å dokumentere, forstår du?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt tenkt, skal sjekke det ut!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

IdaHeidiIda CharlotteCtinaJulie StensethkriraHeidi BLailaingar hAnniken RøilStian DalbergMarte OnarheimReadninggirl20Morten BolstadTor Arne DahlBjørg Marit TinholtAndreas BokleserEngelinBjarne AashaugGitte FurusethLinn HaugThomas KlakeggAtmanSverreIngunn SHarald KTonje-Elisabeth StørkersenHilde H  HelsethEli HagelundAstrid Terese Bjorland SkjeggerudEli SeimTanteMamieToveKarin BergLisbeth Kingsrud KvistenBritt ÅseTorill Elisabeth RevheimRufsetufsaKathrineAjiniakra