Tekst som har fått en stjerne av Stine:

Viser 301 til 320 av 499:

Dette er eit spørsmål det har vore ganske mange ulike svar på, opp gjennom historia, og det kjem vel an på kven du spør og kva dikt du snakkar om.

Eg les ganske mykje dikt. Eg bruker ofte fleire måndar på ei diktsamling. Eg les dei eit og eit, sakte. Og eg trur det er noko av meininga med diktet. Eg er veldig glad i den russiske filosofen Victor B. Slovskij, som meiner diktet sitt språk skil seg frå kvardagen sitt språk gjennom at vi får oppdage verda på ein ny måte. Kvardagsspråket er automatisert, slik at vi ikkje lenger legg merke til språket, vi veit bare kva dei ulike orda betyr også er vi veldig raske med å koble ord til meining. Diktet sitt språk er ofte annleis enn kvardagasspråket, og dette kalla Slovskij for "underleggjering". Det underleggjorte språket, gjer at språket må sansast og lesast om og om igjen. Eg sanser språket i diktet gjennom å lese diktet sakte. Nokre dikt smaker, andre lukter. Og det er det som er så fint med dikt. Ein kan få sjå ting på ein ny måte.

Men om ein skal lese ei diktsamling i strekk eller om ein skal lese 4-5 dikt til dagen, det kan eg ikkje svare på. Nokre dikt er episke dikt, og dei skal lesast i strekk. Andre dikt skal lesast sakte. Andre diktsamlinger igjen liker eg å bla gjennom, skumme litt og stoppe opp der eg kjem over noko som ser spennande ut. Det er inga fasit på korleis diktet skal lesast.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nå har eg lest de tre bøkene om Robert Langdon, og vil faktisk sei eg likte denne best, kanskje fordi eg ikkje hadde noen forventninger til den på forhånd. Fikk t.o.m en overraskelse i denne boken. Men etter å ha lest disse tre bøkene, og på forhånd ha lest forfattere som f.eks Tom Egeland, må eg sei Dan Brown è ein middelmådig forfatter. Men, heilt grei underholdning, og dette è ein type bøker eg liker veldig godt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det at du gledet en annen, det er den eneste glede.

Ole Peter Arnulf Øverland (1889 - 1968) ble født i Kristiansund, men vokste opp under fattige kår i Bergen.

Øverland skrev mye lyrikk og aller mest kjent er vel "Hustavler" fra 1929, som dette sitatet er hentet fra; med èn liten forandring, "gleder" står det i orginalen.

Jeg har lyst til å dele med dere et mindre kjent dikt som heter "Lille Adam"

Lille Adams store hode
kneiser på hans tynne hals.
Man har sagt ham. Ikke dårlig!
Adam danser en alvorlig
melankolsk og stivbent vals.
Og er ikke vel tilmode.

Damene skal engasjere
Adam danser ikke mere.
Fra den tomme rad av stole
ser han sine venner danse.
Lange Leif har fått Constance
fire stykker sloss om Ole.

Adam går alene hjem.
Slik er livets danseskole
En får fire, en får fem.
Lilleslem og storeslem.

Alle livets lunefulle stjerner små
gikk ham forbi.
Nu vil han gå hjem og dikte seg
sin første poesi.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg har en liste som heter Etter Harry Potter.
Den er laget etter tips fra bokelskere til en jente på 17. Det er mulig det kan være noe der av interesse for datteren din (skjønt ut fra hva du skriver, går kanskje hennes interesser i andre retninger..). Ta en titt, hvis du vil :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hva med Lyra Belacqua i Det gylne kompasset av Phillip Pullman? Hun syns jeg er tøff der hun hamler opp med dumme voksne, isbjørner og andre skumle saker. :o)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Hva gjorde vi før vi oppdaget dette nettstedet??", var det ei anna her innpå som sa her en dag(noe i den klang..). Må si meg enig! Har fått mange gode boktips her som har ført til flotte leseropplevelser! Kan ikke få rost dette stedet nok! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er IKKE flink til å lese ferdig en bok, før jeg kjøper en ny.

Siterer (på engelsk, og etter hukommelsen) et utsagn (vet ikke av hvem) jeg fant på nettet for et par år siden:

"I was put on earth to read a certain number of books. Right now I am so far behind I will never die."

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Jeg må innrømme at jeg ikke har fulgt alt for godt med på hva som har skjedd på barnebokfronten de siste tjue årene. Jeg har lest småbarnsbøker fordi jeg har hatt et lite barn, og nå som han er andreklassing går det i doktor Proktor og Harry Potter og Kurt og rampete Robin. Vi har jo lest Ronja Røverdatter og Pippi og sånt fra min barndom, men av de nye bøkene vi har lest er det ikke mange jentehelter, akkurat - og enda jeg er gammel feminist har jeg ikke tenkt så mye over det.

Men i forrige uke hadde jeg snikførslipp på min egen 9-12 bok med 120 unger i Bø i Vesterålen, og etterpå snakka jeg med noen elleve år gamle jenter som syns det var så rart at hovedpersonen Kaspara var jente. Ikke fordi jenter ikke kunne være hovedperson (som jeg først misforsto dem til), men fordi Kaspara var så modig. Og sterk nok til å fiske en spekkhugger! Det siste var kanskje ikke så realistisk, så jeg spurte om de kjente mange gutter som kunne fiske spekkhuggere. De gjorde ikke det, men de syns nå det var rarere med ei jente, likevel.

Da begynte jeg å tenke. Tøffe ungdomsbokjenter kommer jeg på mange av, men hvordan står det egentlig til med barneromanene? Kryr det av sterke, tøffe heltinner disse jentene har gått glipp av, eller vokser dagens barn opp i den tro at jenter ikke kan fiske spekkhuggere? Noen her som er superbeleste og har vektige synspunkter eller spennende teorier?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hm,her i berlin er det ikke noe tegn til noe bokdag i det hele tatt.. Jeg som gledet meg til å få gratis bøker,hehe, men nei. Og i dag er jo også det tyske ølets dag, men ,..ikke noe tegn til det heller, ingen spesielle opplegg rundt om i gatene og krokene. Det drikkes øl overalt da, som alltid. Menlese har jeg ikke sett noen gjøre, hverken på buss trikk eller i parken. I bokhandlerne visste de fleste ikke en gang hvem Artaud er. Litt skuffende. Men så har ikke jeg heller lest så mye, bortsett fra på de to ,ganske lange, togreisene,da. Her vises det påskekrim på tv forresten, dubba til tysk selvfølgelig. God påske til alle!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg mener jeg har sett et market som er for dårlig håndtert av forlagene idag. Noe jeg vurderer å gjøre noe med.

Og der dukker det opp etpar problemer. Det aller største er at jeg ANER IKKE HVA JEG SNAKKER OM!

Jeg er primært bokkjøper, ikke bokutgiver. Hittil, iallefall.

Så langt har jeg tenkt, snakket med etpar forfattere, gjort etpar veldig enkle regnestykker. (Faciten så langt er "selger jeg en bok går jeg konk, selger jeg mer enn en million blir jeg rik, og hvis alle i Norge kjøper 10 bøker kan jeg pensjonere meg". Ikke mye å gå på, mao).

Jeg er ikke ute etter firmahemmeligheter (men for all del, har dere noen å dele, så sier jeg ikke "nei takk"). Jeg er ute etter praktiske råd som er allment tilgjengelig, smarte ting man kanskje ikke tenker på selv, men som ikke er feil å lære bort...

Ideer og tanker i hele prosessen:

  • Innkjøp av bøker

  • Oversetting

  • Trykking

  • Distribusjon

Med underavdelingene grafikk/priser/annet smart...

Noen som kjenner seg kallet til å bruke etpar minutter på meg? Her, eller via direktemelding?

For ordens skyld, dette er helt på tankestadiet. Jeg har ikke dårlig tid. Jeg er ikke HELT dum, jeg vet dette blir vanskeligere enn jeg skisserer det her. Jeg er også fullstendig klar over at det mest sannsynlige scenarioet er at hele prosjektet skrinlegges når jeg får oversikt over hva som faktisk må gjøres. Men det er ingen grunn til ikke å gjøre det nødvendige tankearbeidet først!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ikke bare internett, LeaMaria, men like mye den tiden vi lever i. Alt skal gå så forbanna fort.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Jeg tror det er nødt til å være sånn, Jorunn. Når vi er unge, er alt nytt og spennende og vi har evnen til å la oss totalt oppsluke.

Etter hvert som vi lever, lærer og erfarer, så tar vi dette med oss. Leser rett og slett gjennom andre briller.

Fordelen er at vi nå har verktøy til å være mer kritiske, og fordi vi har mange flere referransepunkter, er det mer tilfredsstillende å være en voksen leser.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Dere er så dyktige, jeg må ta av meg hatten for dere.God helg til dataenglene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var et godt forslag!
Jeg er redd for tordenvær. Neste gang det tordner, skal jeg lese en bok som er så spennende eller morsom at jeg glemmer å være redd.
Men jeg må nok finne fram boken på forhånd, for når uværet først braker løs ... :-(

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Spiser.! Heldigvis er jeg ikke så ofte redd .Da hadde jeg blitt kjukk. Men med bøker som gjør meg redd, det er selv valgt og jeg "grøsserkoser" meg. Blir det for skummelt , er det mulig taklyset kommer på, blir for skummelt med kun stearin da. Også har jeg hundene mine, de er mine beskyttere. ( selv om ingen er redd dem, de ser omtrent like fryktinngytende ut som en påske kylling.)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

H.C. Andersens eventyr var som regel altfor skumle for meg - jeg begynte å strigråte i et bursdagsselskap der det ble lest høyt fra Den lille havfruen, og måtte geleides over i et annet rom slik at jeg kunne komme til hektene igjen! Og når jeg tenker etter, så var jeg vel i skolealderen da, så jeg var ikke av de barskeste, nei...

Men du minnet meg på eventyr-sjangeren, Stine - at jeg kunne glemme eventyrene, da? Jeg som vokste opp med Asbjørnsen og Moe i trebindsutgaven, det var de eneste bøkene jeg kan huske faren min leste for meg på sengen (ellers likte han også godt å finne på eventyrene selv, men det er en annen sak). Eventyr er en vesentlig - stryk det: uunnværlig - del av kulturarven/litteraturskatten vår, både folkeeventyrene og kunsteventyrene, norske såvel som utenlandske!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg ble ettertrykkelig lurt av poden på snart 16. Han satt og så ned i gulvet og stotret fram at han og "Janne" ikke hadde brukt beskyttelse....Jeg klarte å få fram et "du vet da bedre enn dette" mens jeg tenkte "ikke bli sint, ikke bli sint, ikke bli sint" Heldigvis var det en 1 april spøk, men både sjokket OG lettelsen satt i kroppen i lang tid. Nå skal neste års 1 april planlegges, dette skal få få igjen for!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Hva med litt mer fiber i kosten, så kan man lese et hyggeligere sted...?!! ;D

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Her hos oss ligger til enhver tid ulik lektyre på do, alt ettersom hvem som var der sist. Utvalget spenner fra, Vi menn, Illustrert vitenskap,Nemi,Donald, Alvefolket, Pondus, Larsons gale verden og gamle aviser med halvløste kryssord. Kryssord er en fin ting å fordrive tiden med ved lengre do-besøk. Det siste som dukket opp var do-papir med påtrykte dikt!!!:o)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og nå gleder jeg meg veldig til jeg runder 100! Jeg må finne på flere kloke ting å si! Da skal jeg lese en ny bok for å feire den milepelen! God helg til dere alle, pass på å få lest riktig mye!

Godt sagt! (19) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaAlice NordliTanteMamieLailaReidun SvensliKirsten LundHilde AasnurreBente NogvaEileen BørresenStein KippersundTone HSigrid Blytt TøsdalNinaGro-Anita RoenJohn LarsenLars MæhlumIngvild SSigrid NygaardMartinCatharinaFindusKent Ivar Aasten OlsenEvaHilde H HelsethAnneWangCecilie EllefsenritaolineLena Risvik PaulsenRisRosOgKlagingIngunn SEivind  VaksvikRufsetufsaTorill RevheimHarald KVegardSynnøve H HoelLene AndresenMorten JensenJarmo Larsen