Tekst som har fått en stjerne av Anniken L:

Viser 81 til 100 av 696:

No er fredagen over og laurdag snart gått
Og med lesehelgtråd gjekk det frykteleg trått
Så eg klaskar i hop nokre linjer på rim
For å få i gang praten før søndag set inn

Her i heimen er romjula roleg og fin
Og med bakenden planta i godstolen min
Les eg Uår av Faldbakken, måtte det ei
Bli eit omen for nyåret som er på vei

Apropos – er de nøgde med året som gjekk?
Vart det tid nok til bøker, var lesinga kjekk?
Eg vil vone at alle, ja kvinner og menn
Får eit givande bokliv i året som kjem

Godt sagt! (18) Varsle Svar

Torsdag 28. desember 2017.

Jeg foreslår følgende tidsplan for valg av Nn7:

Tirsdag 02.01.18 - søndag 07.01.18: Forslag til Nn7
Mandag 08.01.18 - søndag 14.01.18: Valg av Nn7
Mandag 22.01.18: Start felleslesing

Kommentarer?

Fortsatt god jul og godt nytt (lese)år!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Etter at jeg i tidlig i høst avsluttet arbeidet med min egen bok, har jeg lest lite. Det er vel en slags naturlig tomhet etter flere års intens skriving. Den siste lesesirkelrunden gikk jeg også glipp av, men kjemper meg gjennom Historien nå (må dessverre si det sånn - for boken holder etter min mening ikke den kvaliteten den innledningsvis lovte).

Det spøker også for neste lesesirkelbok for meg. Over nyttår reiser jeg sydover og blir borte mesteparten av januar. Da skal jeg bare nyte bøker jeg virkelig har lyst til å lese.

Jeg er glad i lesesirkelen og mitt håp og ønske er å komme sterkere tilbake.
Tusen takk Kjell for den fine måten du styrer det hele på, og til alle deltakere for interessante innlegg!

Gledelig jul!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Da er boka ferdiglest for et par dager siden. Denne begynte jeg på for over tredve år siden, men la den ifra meg – jeg vet ikke helt hvorfor. Jeg har flere ganger tenkt at jeg skulle gi den en ny sjanse, og hadde faktisk tatt den fram og lagt den i lesebunken da Marit foreslo den som felleslesing. Hadde jeg vært litt mer overtroisk, ville jeg vel sagt at det måtte være «et tegn» ;-)

Dette er ei bok jeg tror vil sitte i lenge. Jeg synes historien er både vakker og grusom. Den naive uskylden til Useppe og lysglimt som hunden Bella, gjør at det går an å holde ut å lese om det grusomme. Jeg synes også Nino og Davids opprør og motstand er nødvendige for å balansere den overveldende handlingslammelsen og resignasjonen som Ida ofte er preget av.

Den siste tredjedelen av boka var spesielt krevende og utmattende å lese. Er det flere enn meg som synes det ble et taktskifte omtrent fra 1947, og spesielt fra og med Davids lange enetale i kapittel 6? Er dette forfatteren selv som snakker til oss? Den historiske oppsummeringen til slutt ( … 19**) er kanskje også enda krassere og mer politisk enn i boka ellers.

Jeg ser egentlig ikke mye håp i «Historien». I min utgave (Ekstrabokklubben 1885) er det likevel et etterord av Lone Klem. Hun mener det ligger et håp i slutten av boka med sitatet:
«Alle frø har slått feil bortsett fra ett som jeg ikke vet navnet på, men som sannsynligvis er en blomst og ikke et ugress. (Innsatt nr. 7047 i Straffeanstalten i Turi.)» Klem forteller at fangen var Antonio Gramsci, stifteren av det italienske kommunistpartiet. Han mente at kulturen kunne forandre samfunnet, forutsatt at det ble formidlet i et språk som alle kunne forstå. Vi kan jo alltids håpe på det, men så spørs det om alle blir enige om i hvilken retning vi vil forandre samfunnet …

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Leste ferdig Historien igår. Leste den første gang for 17 år siden, og for meg var det en flott leseopplevelse å lese den på nytt.
Takk for kommentarer og innspill under felleslesingen.

Jeg gir romanen terningkast 5

Kunne nok gitt en sekser for språk, stil, handling m.m., men jeg synes boka i enkelte partier ble litt langtekkelig og detaljrik, f.eks. på slutten i kapittelet om David.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Eg kunne sette boka tilbake i bokhylla for ein tre/ fire dagar sidan.
Kan trygt sei at det er ei bok eg er glad for å ha lese, sjølv om ikkje alle deler fenga like mykje. Spesielt beit eg meg merke i nokre kap ca midt i ...der dei grusomme handlingane til nazistane vart skildra. Må sei at det forundrar meg at mange i dag sympatiserer med nazistisk tankegang, der vondskap har så stor plass. Likar ikkje!

Så var det situasjonen til mor Ida og vesle Useppe som fenga meg aller mest. Å vere mor i eit samfunn der det å skulle få nok mat i munnen tek all fokus. For oss som lever i overflod er det vanskeleg å sette seg inn i.
Hadde ønskt ein betre lagnad for Ida!
Alt i alt - ei bok med bodskap, og som eg må få takke for å ha lese i godt fellesskap.:-)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg er da allerede ferdig med boka. Misunner dere som har igjen mye av den, jeg synes dette var en svært bra leseopplevelse!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Du vet at hvis du legger inn lese dato, så lager bokelskere en oversikt år for år for deg inne på din side?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

No i helga så var eg på gjeterhundkurs
Med eit mål om at bikkja skal bli ein ressurs
Men kvart kurs kostar dyrt og vi lærer så seint
At vi gjeng nok konkurs, slik som nokon har meint

Kanskje skulle eg heller ha holdt meg i ro
Vere heime og lese ei bok eller to
Jau, eg tok med meg ei, Mellom to slott blei med
Men det blei ikkje tid til å lese i fred

For ei kurshelg er oftast kanon-sosialt
Der ein pratar om mykje og fleiper om alt
Så med trening om dagen og bålkos kvar kveld
Blei nok bikkja og eg ganske nøgd likevel

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Gode forslag så langt.

En6 blir nok den siste boka vi leser i denne kategorien i år.

Jeg synes derfor (og av utallige andre grunner) at vi bør samlese hundreåringen
Markens grøde av Knut Hamsun.

Hamsun skriver om hovedpersonen Isak Sellanrå:
"ni hundre år gammel og igjen dagens mann"

Om Markens grøde skriver jeg:
Ett hundre år gammel og igjen dagens bok.

For åtte år siden kalte Tore Renberg Markens grøde for en "fæl bok".
Det ble det diskusjon av.
Det regner jeg med at det blir under en eventuell felleslesing av boka.

Jeg slutter meg til det Rosa99 skriver om *Markens grøde":

" "Markens grøde" er intet mindre enn et mesterverk av en roman. Det er så mange lag i denne historien at det blir ikke enkelt å skulle beskrive dette med få ord. Den fikk da også Nobels litteraturpris i 1920."

Det som gjør Markens grøde evig aktuell er hyllesten til bonden og jordbruket (mat er viktig), og "det grønne skiftet" er et viktig tema i dagens samfunnsdebatt.

Mitt forslag til En6: Markens grøde.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Mitt forslag denne gongen blir Kilden av Gabriel Scott. Eg har lese boka før, men har svært lyst til å lese denne vakre romanen saman med fleire. Trur ikkje den skal vere vanskeleg å få fatt i.
Elles er her no eit par forslag som verkeleg freistar...

"Kilden eller Brevet om fiskeren Markus" regnes som Gabriel Scotts mesterverk. Romanen utkom i 1918. Fordypelsen i selve naturen er Markus' vei til det guddommelige. Sammenhengen i landskap, planteliv og dyreliv fyller ham med den største undring. Enten noe er smått eller stort, tjener det et slags mål og peker ut over sitt eget. Lykken er noe dypt i ens indre, en sinnets evne. Nøysomhet, ydmykhet, enkelhet er egenskaper som lærer Markus å se uendelige perspektiver der hvor andre, som kan være mer opptatt av makt og ære, gjerne går forbi."

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Færøyene har vel hittil ikke vært representert her i lesesirkelen? Jeg foreslår at vi retter opp dette ved å lese Barbara av Jørgen-Frantz Jacobsen. Den ble gitt ut i 1939 og var forfatterens eneste roman. Høstet overstrømmende kritikker da den kom ut, og ble sist filmet på 1990-tallet med Anneke von der Lippe i hovedrollen. Fra Bokklubbens omtale:

Jørgen-Frantz Jacobsen (1900-1938) regnes som en av de største færøyske forfattere gjennom tidene. Som 21-åring ble han rammet av tuberkulose, og måtte tilbringe lange perioder på sanatorier. Tross sykdommen gikk Jacobsen i 1934 i gang med sitt livsverk, den historiske romanen Barbara, som delvis var bygd på den historiske skikkelsen Beinta Broberg. Romanen utkom posthumt i 1939 og oppnådde stor berømmelse. Romanen inngår i dag som en klassiker i det 20. århundres danskspråklige litteratur.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Siden jeg kom over denne teksten i Adresseavisen i sommer, har jeg visst at jeg må nominere Magnhild Haalkes Allis sønn fra 1935.

Det dreier seg altså om et "glemt" forfatterskap, som jeg ikke kjente til. Det er en psykologisk oppvekstroman fra Trønderlagskysten, romanen fikk svært gode kritikker i samtiden og ble oversatt til flere språk. Det handler om en gutt med stor fantasi og en mor som er redd for at skal utvikle seg til en bygdetulling, og derved driver ham fra forstanden.

Boken er ikke så lett å få kjøpt, jeg har selv bestilt den fra et antikvariat (jeg MÅ lese den uavhengig av avstemningen). Men den finnes i alle fall på mitt lokale bibliotek, og jeg vil tro at det er greit å finne på bibliotek ettersom den har kommet i flere opplag.

Jeg håper at jeg klarer å vekke nysgjerrigheten hos flere, jeg synes det er som en spennende skatt som har ligget der gjemt rett foran meg.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

På tide med ein svenske igjen? Kva med Hemsöboerne av August Strindberg? Og til overmål så er det august månad no ....

Strindberg er ein forfattar eg kjenner skammeleg lite til. Eg høyrde kortromanen De lykksaliges ø som lydbok for nokre år sidan, den var rasande festeleg og fekk meg til å forstå at eg måtte lese meir av denne forfattaren. Vonaleg kan dette skje i lesesirkelen.

Tilgjengelegheit:
Det ser ut for at det er lett å finne denne på antikvariat. Etter å ha funne 15 eksemplar på 9 ulike antikvariat gjekk det opp for meg at den også har kome ut på norsk under namnet "Hemsöfolket", både som enkeltutgåve og saman med forteljinga "Den romantiske klokkeren på Rånö". Tek ein med desse, så må der vere minst 40 utgåver tilgjengeleg.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Hei,

Passer det å fortsette lesesirkelen i uke 34 (21. august)?

I så fall starter vi med å foreslå hvilken bok vi skal lese i kategorien "Eldre nordisk" (En6)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

I dag har bokelskere.no flyttet til et nytt datasenter, til nye og kraftigere servere.

Dette betyr at alle nå er logget ut, men utover dette burde den eneste forskjellen nå være at mange sider nå laster raskere enn før.

De nye serverene befinner seg hos AWS i Dublin for de som måtte være teknisk eller geografisk interesserte. Vi har skiftet databasemotor fra MySQL til AuroraDB, noe som ved testing har vist seg å ha store fordeler.

Webserveren har fått dobbelt så mye minne, ny linuxversjon og en saftig prosessoroppgradering. Den bruker nå en nyere versjon av nGinx og uWSGI til å servere nettsider.

IT-avdelingen er henrykte over oppgraderingene, og håper ingen uforutsette problemer oppstår.

Godt sagt! (20) Varsle Svar

Hei igjen,
og God sommer.

"Det går likar no!"

Dersom jeg får et par måneder på meg, og dersom det er interesse for å fortsette lesesirkelen, kan jeg påta meg å være administrator videre.
I så fall starter vi opp igjen i slutten av august (med En6). Jeg gir nærmere beskjed senere.

Fortsatt god sommer(ferie)!

Godt sagt! (16) Varsle Svar

Det virkar som om eg liker boka ein del betre enn gjennomsnittet av deltakarane frå lesesirkelen. Er omlag halvvegs, og kosar meg godt, men eg sparer litt på den. Eg skal nemleg på jobbreise til Italia neste veke, og legg opp til å lese italienske bøker den veka:
- Hvis en reisende en vinternatt, Italo Calvino
- Don Camillo, Giovanni Guareschi
- Mi briljante venninne, Elena Ferrante
Eg driv og fantaserer om å sitje på ein fortausrestaurant om kveldane med eit glas saft eller noko slikt og veksle mellom å kike på folk som fer forbi og å lese i bok. Vi får sjå kva det blir tid til.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Så har faktisk også eg fullført boka, nesten på trass. Eg opplevde at nokre sekvensar var godt skildra, medan andre deler fekk fram irritasjon, så,då vart det nok litt skumlesing...må tilstå det. Veit ikkje om eg tolkar det rett når eg trur bodskapen rett og slett er kva ulike opplevingar litteraturen kan gi.
(Fekk også ei litt vag kjensle av at heile boka er ein slags litterær utgåve av " Keiserens nye klær"?)
Elles må eg få takke hjarteleg kjell k så som har lagt alle felleslesingane så godt til rette for oss. Det er leit at du må takke av, men håper at du kan kome tilbake når situasjonen tillet det.
Ha ein god sommar! :-)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Da er jeg ferdig med Edvard Hoems svært gode "Slåttekar i himmelenog er klar til å starte på gjenlesing av denne boka. Gleder meg!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Berit B LieKirsten LundGunillaRisRosOgKlagingHanne Kvernmo RyemgeIngunn SLilleviTurid KjendliePiippokattaStig TPirelliAnne-Stine Ruud HusevågTine SundalLailaMarteAmanda ATanteMamieElinBeReadninggirl30FarfalleEllen E. MartolJulie StensethBeathe SolbergMonica CarlsenRandiAHege H.siljehusmorTheaflaTore HalsaTone SundlandConnieOda Marie HMarianne  SkageBjørg L.Daffy EnglundalpakkaMads Leonard HolvikAstrid Terese Bjorland Skjeggerud