Vi blir neppe nogensinne mange her

jøder i Bergen 1851-1945

av (forfatter).

Vigmostad Bjørke 2008 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.00 (2 terningkast.)

8 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken gir en historisk fremstillingen av den jødiske innvandringen til Norge og Bergen, og forteller om deres kamp for å etablere seg. Forfatteren ser nærmere på årsaken til at så få jødiske innvandrere valgte å bosette seg i Bergen. Boken følger jødene videre gjennom krigsårene og det norske holocaust. Har statistikk, litteraturliste og register.

Omtale fra forlaget

Fra grunnlovsforbudet mot jøder ble opphevet i 1851 og frem til annen verdenskrig innvandret rundt 2000 jøder til Norge. Kun 150 av disse kom til Bergen. Årsaken til at så få jødiske innvandrere valgte å bosette seg i Bergen i hele 100-årsepoken, er svært lite kjent.

Behandlingen jødene i Bergen og Hordaland fikk under annen verdenskrig, er også ukjent for de fleste i dag. Registreringer, arrestasjoner, deportasjoner, flukt og konfiskering av eiendeler er detaljert og sterkt skildret i denne boken. Her er også historier om jøder som levde videre uten å gå i dekning eller bli ettersøkt, og om nazister og andre som tok store sjanser for å hjelpe jøder i bergensområdet. Avslutningsvis ser forfatteren nærmere på det merkelige rettsoppgjøret etter krigen.

«... vi blir neppe nogensinne mange her» er den første brede fremstillingen av jødisk innvandring til Bergen. Historien om jødenes kamp for å etablere seg som forretningsdrivende og i samfunnet, følges tett frem til krigsutbruddet i 1940 og videre gjennom krigsårene. Her skildres både suksess og ulykke. Boken er et vesentlig bidrag både til å forstå jødisk innvandring til Norge og det norske holocaust. Rundt 170 illustrasjoner, de aller fleste tidligere upubliserte, gir oss historiens ansikter.

Forfatteromtale:
Per Kristian Sebak (f. 1978) debuterte som forfatter i 1998 med bestselgeren Titanic - 31 norske skjebner. I 2001 utga han Katastrofeskipet Norge - den glemte ulykken. Begge bøkene er også utgitt på engelsk og har høstet strålende kritikker både i inn- og utland. Sebak er ansatt som universitetsstipendiat ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen, og han har spesialisert seg på migrasjonshistorie.

Bokdetaljer

Forlag Vigmostad Bjørke

Utgivelsesår 2008

Format Innbundet

ISBN13 9788241904646

EAN 9788241904646

Omtalt tid 1900-1945 1800-tallet

Omtalt sted Bergen

Språk Bokmål

Sider 299

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 1 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Å si at man ikke visste om nazistenes overgrep mot jøder, er det samme som om en i dag skulle stille seg uvitende til terrorangrepet 11.september 2011.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker eg har lest og kan anbefala om krigen og holocost i særdeleshet.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Den største forbrytelsen - ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust" av Marte Michelet
  • "Leksikon om lys og mørke - roman" av Simon Stranger
  • "Fagre nye verden" av Aldous Huxley
  • "De usynlige" av Roy Jacobsen
Alle bokanbefalinger for dette verket