Vestlandet

roman

av (forfatter).

Aschehoug 2018 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.64 (25 terningkast.)

85 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

En billedkunstner og en poet trosser uvær, ras og stengte tunneler på en fuktig odyssé gjennom Vestlandets dramatiske natur. Som ledemotiv har de Anders Lysne, bondeopprøreren og veibyggeren fra Lærdal, som ble halshugget i Bergen i 1803. Langs smale og farlige veier treffer de på alt fra døde og levende kunstnere og forfattere til spelemenn, separatister og tobakksbønder. Et burlesk og regnvått portrett av mennesker, landskap og land i endring.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2018

Format Heftet

ISBN13 9788203364266

EAN 9788203364266

Omtalt sted Vestlandet

Språk Nynorsk

Sider 190

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 16 4 2 1 0

Bokomtaler

Vestlandet, Erlend O. Nødtvedt

Fantastisk. Dette er årets julegavetips til alle; nesten alle.
Det er nok ikke alle som er så heldige at de er fra Vestlandet, har slektninger der, eller derfra, har forretningsforbindelser eller studievenner derfra; men har dere det, eller har lyst til å bli bedre kjent med, og dermed få en større forståelse om hvorfor vi er som vi er; les denne boka.

Bakteppet er at veien over Filefjell er et grusomt stykke vei. Så grusomt at Fridrik den andre, i 1563, fritok bøndene i Lærdal for militærtjeneste mot at de vedlikeholdt veien over Filefjell og ned til Lærdal. Veien mellom Bergenshus og Akerhus. Veien som knytte dei som hater sitkagran, sentralmakta og heslige embedsmenn med østlandsdialekt, sammen.
Løftet ble fornyet av disse Fridrikene, den ene etter den andre, men i 1799 ble Lærdølingene kalt inn til militærtjeneste.........då vart det bråk.

Naturlegvis vart det det, og naturen på Vestlandet er både kontrastfylt og dramatisk. Det vart uvêr, og Anders Lysne blåste folk i hop, reiste dei mot makta og sto i stormen - heilt til han bokstavleg talt, på Fridriks ordre, miste hovudet i Bergenshus.

Dette er historie. Forteljinga i boka er i moderne tid, svært godt fortalt av Erlend, om Yngve og Erlend som stjel Anders sin skalle i Bergen, tek den med på ei slags signingsferd i ein Toyota Camry, rundt på veier og bruer, i tronge dalar og bratte stup, i dette dramatiske Vestlandet - med sjølveste Austmannen i hælene.
Denne færda er ei dannelsesreise, kor dei viser fotefara til nokre, på sin veg for å vitje andre nolevande store kunstnarar på Vestlandet - kor Yngve har som mål å måle eit portrett alle dei store til ei utstilling i Lærdal, når Vestlandets frigjøringsfront har ei markering i Lærdal. Kan nevne store navn i fleng; dei eg i skrivande stund hugsar:

Olav H Hauge, Per Sivle, Sæverud, Torsheim, Hovland, Rolv Sagen, Jon Fosse, Agnes Ravatn, Einar Økland, Jakob Sande, Ivar og Kari Medaas, men der er fleire som er nevnt, bilete som er skildra.

Dette er ei fantastisk flott bok. Ein debutantroman, som hyller Vestlandet, Vestlendingen og distrikstnorge. Eg gler meg til å følge forfattaren vidare, og eg føler at no har Vestlandet fått vår eigen Atro Passillina.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Vestlandet, roman av Erlend O. Nødtvedt. “Rein fest og sælebot” skrev Martha Norheim. Enig i det. Og den bærer preg av at det er en frodig og litt vilter lyriker som har skrevet sin første roman. Jeg brukte lang tid på denne, fikk ikke lest så lenge om gangen, derfor tok det så lang tid. Du må sette deg til rette og bare ta et jafs når du først leser. Hvis jeg skal lese den en gang til skal jeg prøve å lese den i ett. Fascinerene burlesk og karnevalistisk. Hvert avsnitt kan siteres som et lite stykke småabsurd magisk realisme. Og jeg sier bare en ting: Anders Lysne. Les om han nederst i teksten, da er du veldig bra forberedt til å lese boka. Her et lite utdrag fra romanen: -Huttetu, Yngve, dette må være en av de aller største fyllekjøringsbragdene i historien! -Dette var ingenting. Det er tross alt Anders Lysne og de guttene som har bygget veien, man må bare sette seg inn i tankesettet. Det var verre den gangen jeg tapte et veddemål og måtte rygge hele veien fra Bergen til Os.” Anders Olson Lysne (født 1764, død 1803) ledet Lærdalsbøndenes opprør i 1800-1801 mot militærtjeneste i tillegg til arbeidsplikt på Kongeveien. Bøndene i Lærdal hadde vært fritatt fra militærtjeneste på grunn av det store pliktarbeidet på veien over Filefjell. Han ble dømt til døden og halshugd i juni 1803 i Bergen. De andre lederne for opprøret ble fengslet.[2] Lærdølenes militærtjeneste var organisert som det Det Lærdalske lette infanterikompani.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

 • Er det sant? Finnes det fremdeles embedsmenn? Jeg trodde det var sånt mødre skremte barna sine med. "Nå må du sove, ellers kommer det embedsmenn og legger ned lokalsykehuset"?
Godt sagt! (8) Varsle Svar

Er det så vanskelig å forstå at veier skal være smale og ferger skal ha kiosker?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Blir glad av å finne følgjande beskrivelse av heimstaden min: "... jeg prøver å se opp mot fjellene for å se om det finnes en spesiell topp eller formasjon som gjør at regnet samler seg her, forstå hva som får regnhæren til å akkurat på dette stedet å sette inn sin offensiv, regnets brohode, nedbørens kultsted, skyenes pilegrimsmål etc., men jeg ser kun grått fallende vann, sikten er bare på noen meter".

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette er vei, vi elsker Skjervet, en virkelig klassisk vei, barrieren mellom Hardanger og Voss, og lenge den eneste veiforbindelsen mellom Bergen og Hardanger. Nevnt i et diplom fra 1343, veien til Angr. Klassiske hårnålsvinger, det er ikke en skikkelig vei hvis man ikke må ned i første gir i svingene, en sakte sikksakk, hesteskosving på hesteskosving i møysommelig klatring, nye perspektiver for hver sløyfe.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

...Vestlandet er ikke et sted, det er en tilstand, et vesen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

85 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Lister som inneholder dette verket

Målet er 55 bøker


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Ta hand om deg - roman" av Lars Ove Seljestad
 • "St. Olav-komplekset - roman" av Arild Rein
 • "Western Desert - noveller" av Rønnaug Kleiva
 • "Ler dei no, så har eg vunne - møte med Ragnar Hovland" av Halvor Folgerø
 • "Brødre - roman" av Erling E. Guldbrandsen
 • "Den siste hjelperen - roman" av Cathrine Knudsen
 • "Istider" av Fred Vargas
 • "Reformasjonen - den store historien" av Frank Aarebrot
 • "Krigen var min families historie - roman" av Ole Robert Sunde
 • "Sigd - dikt" av Ruth Lillegraven
 • "Bruddlinjer" av Heidi Sævareid
 • "Lukta av våt jord om natta - roman" av Maria B. Bokneberg
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver