Utslettelse

av (forfatter) og Sverre Dahl (gjendikter).

Gyldendal 2005 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.44 (16 terningkast.)

94 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Utslettelse er 46-årige Franz Josefs Muraus nedtegnelser, en redegjørelse av ytterste viktighet om hans herkomst, som har lagt øde hans liv. "Herkomstkomplekset" sammenfattes i et eneste ord, Wolfsegg, som er navnet på familiegodset i Ober-Østerreich hvor han er født og oppvokst, men som også gjelder mer: det katolske og det nasjonalsosialistiske. For ham ble Wolfsegg en katastrofe, og hans største oppgave som moden mann blir å forholde seg til, gjøre opp med, Wolfsegg og sin familie.

Omtale fra forlaget

Utslettelse blir av mange Bernhard-forskere regnet for å være hans hovedverk. Mye tyder på at han selv også satte det høyt. Boken ble skrevet i perioden 1981.81, men ble holdt tilbake fordi Bernhard var syk . og ønsket at den skulle være en slags sykdomsforsikring i hans siste år. Rammen for romanen utgjøres av det berømte slottet Wolfsegg. Og handlingen som utspiller seg her kan tolkes som et symbol på deler av .huset Østerrikes. historie. Utslettelse er den store beretningen Franz-Josef Murau gir av Wolfsegg. Han er familiens yngste sønn, dens sorte får, ikke-arvingen som har gjort opprør og flyttet til kaotiske Roma. Men så omkommer hans foreldre og eldste bror i en bilulykke. Murau tvinges tilbake til Wolfsegg, til begravelse og et endelig oppgjør med godset han nå har arvet.Men først og fremst preges boken av Thomas Bernhards (1931.1989) originale, men gjenkjennbare stil . en raljerende og ramsalt rytmisk setningsvev av repetisjoner og utskjellinger. Med etterord av oversetter Sverre Dahl.«Svenska Akademiens synderegister er langt nok . Når så stor romankunst ikke hedres, hvem har da fortjent en pris?»Hans Rossiné, Dagbladet«. en mesterlig roman og selve kronen på Bernhards livsverk.»Terje Stemland, Aftenposten«. en diamant . en hypnose, en fulltonende fascinasjon . et mesterverk.»Pål Gerhard Olsen, Bergens Tidende

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2005

Format Heftet

ISBN13 9788205335448

EAN 9788205335448

Serie Gyldendal pocket

Språk Bokmål

Sider 467

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

10 3 3 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Som nitti prosent av menneskeheten trodde også han at et godt avgagnsvitnemål fra den siste skolen var høydepunktet i livet. Slik ser de fleste mennesker på det, det er til å bli gal av . De går ut av skolen og stopper opp og anstrenger seg ikke mer. Og faller sammen, kan man si. Og et menneske som ikke anstrenger seg, er utvilsomt motbydelig, vi kan ikke se på et slikt menneske uten å føle den størse avsky. Dette mennesket deprimerer oss, gjør oss med tiden ikke bare ulykkelige, men rasende.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

I en elsket by har man alltid et menneske man elsker

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi sier ganske høytravende hva vi har fore, det er noe enormt og enestående, vi viker absolutt ikke tilbake for å komme med en slik uttalelse, men samtidig lusker vi til sengs og tar en sovetablett i stedet for å begynne på det enorme og enestående.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bare jeg hører: Universitetsprofessor! blir jeg kvalm. En slik tittel er jo nærmest beviset på at det dreier seg om en helt uvanlig idiot. Jo mer imponerende en slik tittel virker, en desto større idiot er det som skjuler seg bak den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket