Trost i taklampa

av (forfatter).

Tiden 2004 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.88 (24 terningkast.)

140 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Gunvor Smikkstugun kommer hjem fra byen på sommerferie og lager røre i hjembygda. Hun vil ha med seg de andre unge inn til byen, men det går ikke helt som hun har tenkt seg. Bygda er ikke nådig mot henne, og Gunvor blir satt på plass av sine egne og av øvrigheta. Boka er dramatisert både på teater og film.

Omtale fra forlaget

Den frihetssøkende, unge kvinnen Gunvor Smikkstugun kommer tilbake til bygda og vil ha med seg de unge inn til byen. Hun blir satt kraftig på plass av sine egne og øvrigheta. Alf Prøysen reiste fra bygda fordi han ville noe annet med livet sitt enn å slite på en gård som tjener for andre. Og han ville skrive om det. Da den lille romanen Trost i taklampa kom ut i 1950 skapte den store bølger. Romanen handler om den frihetssøkende, unge kvinnen Gunvor Smikkstugun, som kommer hjem til bygda på ferie 14 dager i "blåklokkevikua". Gunvor vil ha med seg de unge inn til byen. Og hun vil vise fram bystasen og ha den makta over folk som penger og et pent utseende gir. Men det går ikke helt som Gunvor har tenkt seg. Bygda er ikke nådig mot henne. Hun har sviktet fordi hun kommer hjem og prøver å få andre med seg inn til byen, og fordi hun ikke skammer seg over det hun har gjort. Gunvor blir satt på plass av sine egne og av øvrigheta, og opprøreren reiser tilbake til byen. I det ytre handler romanen om etterkrigstidens store flukt fra landsbygda, men dagens lesere vil nok lese se at historien dreier seg om indivdiets rett til å få utvikle seg på sin egen måte, til å få oppfylt drømmen sin. Dette er det åttende og siste bindet i serien med nyutgivelser av Prøysens samlede prosa på Tiden.

Bokdetaljer

Forlag Tiden

Utgivelsesår 2004

Format Innbundet

ISBN13 9788210048951

EAN 9788210048951

Genre Klassisk litteratur

Omtalt sted Hedmark

Språk Nynorsk

Sider 111

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 11 8 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Det er så my en kan kåmmå i hau og setta seg i vegveita for, når'n er så rotlaus at'n lyt tia stille. For den virkelige rotlausheta er det ingenting som rimer på så det blir to like linjer og bygdesang tel slutt. Det blir bære ei grop i graset, og du er takksam for at stråa reise seg att, så det itte blir merkjer etter deg når du går.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Visst var det vondt når det vart slutt med en gutt og han fann seg ei anna jente, men holdt en kjeft og itte syntes altfor mye synd på seg sjøl, så var det da itte verre hell det gikk over.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er d det såmmå å en ét lell når'n bære blir mætt, og en må da få lov tel å snufse litt før en svølje, så mye trist som det står om i avisen nå for tia.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Er det noen som tala åt dom og ber dom gå ut att, da fyst får'n sjå Snekkersve-kara i skjortærmer!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Pass deg du, som flire åt domme folk, je ser nok aua på deg: Detta ska je fortælja oppat når je får tala ved folk som kæinn utenlæinsk!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Har begynt å legge merke til hvor mange bøker det er som har dyr i tittelen, Dette fikk jeg lyst til å "forske litt i" Og slik ble denne listen til :) Prøver å holde meg til bøker jeg eier, har lest eller har lyst til å lese. Er så mange, at jeg velger et av hvert dyr.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Alle" lager julekalender. På Sølvberget plukket vi 2015 ut korte bøker og filmer - kortere enn 150 sider eller 90 minutter spilletid for filmene. (Folk har det for travelt til å lese mursteiner før jul, var tanken vår). Denne listen inneholder bøkene vi valgte ut.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mestselgende litteratur i Norge på 1950-tallet. Alle sjangre.
Listen er sortert i tilfeldig rekkefølge og er ikke komplett.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Dørstokken heme - Hedemarksfortellinger" av Alf Prøysen
 • "Bonden - muntre historier" av Kjell Aukrust
 • "Simen ; Bonden ; Bror min : Alvdalstrilogien" av Kjell Aukrust
 • "Noveller i utvalg 1936-1961" av Johan Borgen
 • "Bror min - muntre historier" av Kjell Aukrust
 • "Musevisa" av Alf Prøysen
 • "Multelandet" av Sara Lidman
 • "Simen - muntre historier" av Kjell Aukrust
 • "Fra Hompetitten til Bakvendtland - 39 barneviser" av Alf Prøysen
 • "Kjerringa som ble så lita som ei teskje" av Alf Prøysen
 • "En håndfull lengsel" av Bjørg Vik
 • "Fiskerjenten - fortelling" av Bjørnstjerne Bjørnson
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver