The Atheist's Guide to Christmas

av (editor).

The Friday Project Limited 2009 Hardcover

Gjennomsnittlig terningkast: 4.00 (1 terningkast.)

9 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Se på denne utgaven hos amazon.co.uk Kjøp boka hos ark.no

Bokdetaljer

Forlag The Friday Project Limited

Utgivelsesår 2009

Format Hardcover

ISBN13 9780007322619

Språk Engelsk

Sider 352

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 0 1 0 0 0

Bokomtaler

(Dette er en anmeldelse av lydboka)

Jeg er ikke noe julemenneske i det hele tatt. Bah, humbug. Det har riktignok ikke noe å gjøre med at jeg er ateist, så det er ikke det at jeg trengte denne guiden for å komme meg gjennom jula – særlig her i Norge, hvor religionen tar ganske liten plass. Men jeg var nå nysgjerrig allikevel, og… vel, jeg ble ikke noe klokere, egentlig. Dette er ikke en guide, det er en samling essays om hvordan forskjellige kjente ateister opplever jul, pluss litt fakta om rammene rundt.

Det er ikke akkurat C-kjendiser som har bidratt til denne boka, her treffer vi en av de mest utskjelte ateistene av dem alle, Richard Dawkins, så vel som Ben Goldacre og Simon Singh, som garantert er velkjent for skeptikere. I tillegg treffer vi illusjonisten Derren Brown, fysiker Brian Cox og mange flere. Alle har i dette tilfellet et ateistisk syn på jul (og livet) til felles, og forteller om sine egne opplevelser.

Som med alle samlinger med forskjellige forfattere, er det et ujevnt knippe tekster vi får. De fleste av dem har en humoristisk vri på det hele, men med et dypere alvor i det hele. Flere har som mål å fortelle at det fint går an å være drevet av medmenneskelighet og gleden ved å bry seg om og hjelpe andre mennesker selv om man ikke er religiøs – noe som selvsagt burde være helt åpenbart, men argumentet om at religion gir oss moral dukker opp alt for ofte i diskusjoner til at det går an å ignorere det. Andre understreker at kristendommen når alt kommer til alt ikke kan ta æren for jul, siden det er en videreføring av eldre festivaler og feiringer. Andre igjen setter fokus på hvordan verden og mennesker er vakre i seg selv, og at det slett ikke trengs noen religion for å forklare det hele. Så er det de som forteller litt om hvordan vitenskap fungerer, og hvorvidt vitenskap og ateisme må gå hånd i hånd.

Alt sammen gjøres dog uten nevneverdig belæring, så jeg ser ikke en eneste grunn til at dette ikke kan være en fin bok for religiøse så vel som ateister. Det er for det meste en samling varme, lett tilgjengelige og humoristiske fortellinger, som i lydbokversjonen leses av forfatterne selv. Noen av fortellingene viser en litt styggere side av religion, som for eksempel hun som ikke fikk lov til å spille i skolens tolkning av juleevangeliet fordi hun var fra «feil religion» (det vil si, ingen religion), eller han fra den jødiske familien for den saks skyld.

Den nådde ikke heeelt opp hos meg. Muligens fordi jeg forventet noe helt annet. Dette er jo ingen guide i det hele tatt. Det er fortellinger om hvordan individuelle ateister har opplevd og opplever jul, og litt fakta om vitenskap, ateisme og jul. Helt greit, men ikke «what it says on the tin». Det var en hyggelig lytteopplevelse mens det pågikk, og jeg trakk definitivt på smilebåndet nå og da. Dessuten går inntektene fra boksalget til britiske Terrence Higgins Trust. Ingen grunn til å la være, med andre ord.

Denne anmeldelsen ble først publisert på bloggen min.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

I guess I must have continued to feel like an outsider, as when I was five I attempted to send a Christmas card to the Devil. Not to rebel - I was trying to cheer him up. I sent one to God as well, to keep it fair. I wasn't taking sides in their cosmic disagreement.
The card to God (complete with made-up address 110 Love Street) said, "Well done, you must be very proud." The card to the Devil (who of course lived on 110 Hate Street) said, "Please try to have a good time, in spite of everything." I guess I thought he might be feeling blue or left out on the birthday of his archnemesis.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Bildet av Dorian Gray" av Oscar Wilde
  • "Den tidsreisendes kvinne" av Audrey Niffenegger
  • "Forbrytelse og straff" av Fjodor M. Dostojevskij
  • "Prosessen" av Franz Kafka
  • "Nittenåttifire" av George Orwell
  • "Kafka på stranden" av Haruki Murakami
  • "Harry Potter og Føniksordenen" av J.K. Rowling
  • "Harry Potter og fangen fra Azkaban" av J.K. Rowling
  • "Harry Potter og mysteriekammeret" av J.K. Rowling
  • "Ut og stjæle hester - roman" av Per Petterson
  • "Matilda" av Roald Dahl
  • "Harry Potter og de vises stein" av J.K. Rowling
Alle bokanbefalinger for dette verket