Sykdommen til døden

av (forfatter) og Knut Johansen (oversetter).

Oktober 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.00 (2 terningkast.)

7 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

"Sykdommen til døden" ble utgitt i 1849 og regnes som et av Søren Kierkegaards hovedverk. Boken utkom under pseudonymet Anti-Climacus, med S. Kierkegaard anført som utgiver, utstyrt med undertittelen «En christelig psychologisk Udvikling til Opbyggelse og Opvækkelse».

Ved siden av "Begrepet angst" er "Sykdommen til døden" kanskje det av Kierkegaards skrifter som sterkest har inspirert det 20. århundrets eksistensialister. Mens førstnevnte drøfter syndens tilblivelse i angsten, handler "Sykdommen til døden". om synden som fortvilelse. Men denne fortvilelsen - eller erkjennelsen av den - er også veien til forsoning med Gud.

Ifølge Kierkegaard ligger sykdommen til døden, eller fortvilelsen, i selvet. Syndens motsetning er troen, og troen blir dermed veien ut av fortvilelsen.

«Jeg vil én gang for alle gjøre oppmerksom på at fortvilelse i hele dette skriftet, hvilket tittelen jo sier, oppfattes som sykdommen, ikke som helbredelsesmiddelet. Så dialektisk er nemlig fortvilelse. I kristelig terminologi er jo døden på samme måte uttrykk for den største åndelige elendighet, og helbredelsen nettopp å dø, å avdø.» SØREN KIERKEGAARD I FORORDET

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788249514854

EAN 9788249514854

Språk Bokmål

Sider 179

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 1 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Kristelig betraktet er (tross all estetikk) enhver diktereksistens synd, den synd å dikte i stedet for å være, å forholde seg til det gode og sanne gjennom fantasi i stedet for å være det, det vil si eksistensielt strebe etter å være det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Som legen sikkert må si, at det kanskje ikke lever et eneste menneske som er helt sunn, slik måtte man, hvis man virkelig kjente mennesket, si at det ikke lever et eneste menneske uten at han ikke tross alt er litt fortvilt, uten at det tross alt innerst inne bor en uro, en ufred, en disharmoni, en angst for et ukjent noe, eller for et noe han ikke engang tør stifte bekjentskap med, en angst for tilværelsens mulighet eller en angst for seg selv, så han tross alt, slik legen snakker om å gå med en sykdom i kroppen, går og bærer på en åndens sykdom, som en enkelt gang glimtvis, ved og med en uforklarlig angst, lar seg merke med at den er der inne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er nemlig lykke, men lykke er ingen bestemmelse av ånd, og langt, langt der inne, innerst inne i lykkens mest skjulte forborgenhet, der bor også angsten, som er fortvilelsen; den vil så gjerne ha lov til å bli der inne, for det er fortvilelsens kjæreste, mest utsøkte sted å bo: innerst inne i lykken.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dersom man vil tenke seg et hus bestående av kjeller, første etasje og annen etasje, slik bebodd, eller slik innredet, at det var eller det var beregnet på en standsforskjell mellom beboerne i hver etasje – og dersom man ville sammenligne det å være et menneske med det slikt hus: så er dessverre dette sørgelige og latterlige tilfellet for de fleste mennesker at de i sitt eget hus foretrekker å bo i kjelleren, det vil si, i det sanseliges bestemmelser.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En tenker oppfører en kolossal bygning, et system, et system som omfatter hele tilværelsen og verdenshistorien osv. – og betrakter man hans personlige liv, så oppdager man til sin forbauselse det forferdelige og latterlige at han selv ikke personlig bor i dette kolossale, høyhvelvede palasset, men i en låvebygning ved siden av, eller i et hundehus, eller i høyden i portnerleiligheten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Utvidelse av kampsonen - roman" av Michel Houellebecq
 • "Walden - livet i skogene" av Henry D. Thoreau
 • "Slik talte Zarathustra" av Friedrich Nietzsche
 • "På sporet av den tapte tid. Bd. 1 - veien til Swann" av Marcel Proust
 • "Den guddommelege komedie" av Dante Alighieri
 • "Odysseen" av Homer
 • "Idioten" av Fjodor Dostojevskij
 • "Arv og miljø - roman" av Vigdis Hjorth
 • "Gå, (eller Kunsten å leve et vilt og poetisk liv)" av Tomas Espedal
 • "Den fremmede" av Albert Camus
 • "Mørkets hjerte" av Joseph Conrad
 • "Brødrene Karamasov" av Fjodor Mikhajlovitsj Dostojevskij
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver