Stalins svøpe

KGB, AP og kommunismens medløpere

av (forfatter).

Document forlag 2021 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 2.50 (4 terningkast.)

8 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

At Treholt ikke var den eneste KGB-spionen i Arbeiderpartiet, har lenge vært en slags offentlig hemmelighet i Norge. I løpet av de snart førti årene som er gått siden arrestasjonen av Treholt, har det fra tid til annen kommet frem navn på andre personer som forsynte KGB med informasjon, men aldri ble dømt for det. Disse nyhetene har imidlertid bare kommet i små drypp, som deretter raskt er blitt glemt i offentligheten. Noe ekko har sakene ikke fått, og ingen har trukket linjen mellom dem.

Arkivene som ble tilgjengelige etter Sovjetunionens fall, åpnet også for å komme til bunns i hvor mange andre nordmenn som svek. Men blant norske historikere og journalister har interessen for slike undersøkelser vært påfallende liten. Hvorfor?

Svaret kommer fra den kjente norske forfatteren Alf R. Jacobsen i hans nye bok «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere», som Document Forlag snart skal gi ut: Den norske venstresiden, og da i særdeleshet Arbeiderpartiet, har hatt for mye å skjule og har derfor brukt makt for å forhindre at det blir kastet lys over denne delen av Norges nyere historie.

I denne boken gir Alf R. Jacobsen oss navnene på dem som beveget seg på grensen eller krysset den i sitt forhold til Sovjetunionen. Leserne har mange store overraskelser i vente. Forfatteren gir selv en smakebit av bokens innhold i disse spaltene i dag. Einar Førde er bare en av mange sentrale skikkelser i AP i det 20. århundre som i beste fall oppholdt seg i legitimitetens grenseland mens de ble kultivert og smigret, i verste fall også vervet, av KGB.

Bokdetaljer

Forlag Document forlag

Utgivelsesår 2021

Format Innbundet

ISBN13 9788275192415

EAN 9788275192415

Omtalt sted Norge Russland Sovjetunionen

Språk Bokmål

Sider 387

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 0 2 1

Bokomtaler

Det er med en litt trist følelse jeg tar til tastaturet: for Alf R. Jacobsen kan skrive drivende godt, det beviser han tidvis i Stalins svøpe.: - jeg kunne lese avsnitt etter avsnitt etter avsnitt, fortellerevnene var upåklagelige helt til f. eks der fortellingen ble sabotert med at forfatteren foretar enerhverende dypdykk, og der detaljnivået utmanøvrerer den innledende oversiktlige skrivestilen. Jeg ser det i første kapittel, det begynner meget godt, så mot slutten av kapittelet ender det i et virvar av just nothing. Kapittelet om Trotsky var meget bra, før elendigheten fortsetter i neste kapitler. Det trekkes frem ulykkelige forhold mellom en lovende ung norsk diplomat og en russerinne, uten at forfatteren forstår at disse to mangler formatet til å tildeles en slik oppmerksomhet. Andre steder i boken skjer dette igjen: miniatyrskikkelser ingen har hørt om blir viet uforholdsmessig alt for mange sider. Her blir det mismatch der Stalin også opererer, hans KGB sjefer, og altså skikkelser som denne karen fra Bamble hvor historien godt kunne ha blitt presentert i lørdagsutgaven til avisen Varden, men ikke her der boken altså heter Stalins svøpe. Slik blir de første titalls sidene en serie med opp og nedturer. Etterhvert som boken skrider frem: ramler jeg av et sted omkring sånn ca. 100 side.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "En sjøens helt - Krigerens hjemkomst" av Jon Michelet
  • "Jomfruen fra Norge" av Tore Skeie
  • "En sjøens helt - Brennende skip" av Jon Michelet
  • "Verden som var min - Bind 2" av Ketil Bjørnstad
  • "En sjøens helt - Blodige strender" av Jon Michelet
  • "De sørgende" av Håkan Nesser
  • "En sjøens helt - Gullgutten" av Jon Michelet
  • "Grensen - en reise rundt Russland gjennom Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og Norge samt Nordøstpassasjen" av Erika Fatland
  • "Verden som var min - Bind 1" av Ketil Bjørnstad
  • "En sjøens helt - Skytteren" av Jon Michelet
  • "Den siste viking" av Johan Bojer
  • "Land ingen har sett - roman" av Edvard Hoem
Alle bokanbefalinger for dette verket