Sosialmoralsk engasjement og politisk aktivisme

framveksten av en antirasistisk bevegelse i Norge

1975-1988

av (forfatter).

Unipub forlag 2007 Heftet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boka handler om framveksten av en antirasistisk bevegelse i Norge. Den tar for seg utviklingen fra å være et venstresideprosjekt på midten av 1970-tallet til å bli et eget sosialmoralsk og politisk felt på midten av 1980-tallet. Forfatteren analyserer sentrale aktører som Blitz, SOS rasisme, Norsk organisasjon for asylsøkere og Fremmedarbeiderforeningen i Norge, og viser hvordan ideologiske impulser fra britisk og fransk antirasisme var med på å forme den norske utviklingens ideologi og praksis. Boka er en avhandling utgitt ved Universitetet i Oslo, 2007.

Omtale fra forlaget

Vaskeseddel Knut Nydal viser hvordan den norske antirasistiske bevegelsen vokste fram hovedsakelig som et venstresideprosjekt fra midten av 70-tallet. Bevegelsen utviklet seg til å bli et selvstendig sosialmoralsk og politisk felt som hadde sine entreprenører, aktivister og tilhengere og et reelt mobiliseringspotensial. Ved å følge den antirasistisk bevegelsens utvikling i Norge, viser Nydal hvordan tilførslene av sterke ideologisk impulser fra britisk og fransk antirasisme ble bestemmende for den særnorske utviklingens ideologi og praksis. Nydal legger vekt på å analysere utviklingstrekk både ved aktørenes fortolkninger og handlingsrepertoar og deres sosiale bakgrunn. Han viser hvordan den norske antirasistisk bevegelsen, som fikk sitt diskursive gjennombrudd i 1983, på få år utviklet seg til å bli en bevegelse med bred oppslutning i flere lag av befolkningen. Innen 1987/88 hadde bevegelsen karakter av geografisk spredning, ungdomsdeltakelse og innvandrerdeltakelse og den fikk tilslutning fra en rekke etablerte organisasjoner i det norske samfunnet. Resultatene kan dermed sies å være et korrektiv til de oppfatninger og posisjoner som hevder at de kollektive bevegelser befinner seg "på sotteseng" i et postmoderne samfunn. Boken har to overordnede siktemål: å bidra til den tverrfaglige debatten om de nyere sosiale bevegelsene og å skrive historien om framveksten av norsk antirasisme. Således kan boken sies å være et sosialhistorisk bidrag til å formidle historie nedenfra - knyttet til aspekter ved framveksten av det flerkulturelle samfunnet og ved innvandreraktørers perspektiver.

Bokdetaljer

Forlag Unipub forlag

Utgivelsesår 2007

Format Heftet

ISBN13 9788274773172

EAN 9788274773172

Serie Acta Humaniora (289)

Omtalt tid 1980-1989 1970-1979

Omtalt sted Norge

Språk Bokmål

Sider 514

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

0 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket