Søvnløs

tusen våkenetter og én løsning

av (forfatter).

Tiden 2019 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.90 (10 terningkast.)

14 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

I seksten år har Anders Bortne vært søvnløs. Flere ganger har han forsøkt å få hjelp, uten resultat. Men nå er han nødt til å gjøre noe. Han har familie med to små barn og en jobb som taleskriver i et departement. Det går ikke rundt lenger. Derfor skal ingenting være uprøvd - sovemedisiner, yoga, urter, akupunktur, hypnose. Anders leter høyt og lavt, og svarene han får, er både hoderystende, øyeåpnende og lattervekkende. Under jakten vokser også en annen historie frem. For hva vet vi om døgnets viktigste timer? Hvordan ser søvnens historie ut? Og hvorfor må vi egentlig sove?
Søvnløs er en spennende, morsom og klok bok for alle som ligger våkne om natten og lurer på hvorfor, og for de som ligger ved siden av dem. Løsningen er ofte nærmere enn man tror. I Anders sitt tilfelle lå den rett over gaten.

Bokdetaljer

Forlag Tiden

Utgivelsesår 2019

Format Innbundet

ISBN13 9788210057038

EAN 9788210057038

Språk Bokmål

Sider 212

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 7 2 0 0 0

Bokomtaler

I denne boken forteller forfatter og musiker Anders Bortne om sitt liv med den tabubelagte søvnforstyrrelsen Insomni. Bortne forteller på en ganske interessant og fengende måte om søvnforstyrrelsen sin og hvordan det har påvirket hverdagen hans. Midt i all fortelling slenger han inn litt søvnfakta her og der som kan være kjekt å ta imot, ihvertfall hvis man ikke lider av Insomni og som ikke kan skade å testes hvis man lider av det.

Jeg synes allikevel at boken ble litt rotete til tider, og at Bortne prøver ut forskjellige ting som skal hjelpe, men det viser seg at han ikke prøver alt, eller nesten alt på en og samme gang. F.eks. så går det stadig igjen at han sitter og ser på tv og film sent på kvelden og natten. Dette blåe lyset er noe av det verste man kan utsette seg for før man skal sove eller lider av søvnforstyrrelser. Dette nevner han også til en viss grad, men det ser ikke ut som han har gått inn for det i sine utforsknings perioder. En annen ting som sikkert kan hjelpe som han ikke direkte nevner er at det første man utsetter seg for på morgenen er soloppgangen eller morgenlyset ute, ja herr Bortne, uten linser eller briller for å få hele lyspekteret inn i øynene (det nevner og mener han at var tullete, med tanke på dagslys da vel og merke). Han tar endel fakta fra Matthew Walkers bok: "Hvorfor vi sover" som jeg har lest at er bra, men ikke fått lest enda, så den er satt på en ønskeliste. Mye interessant i boken, men historien til Bortne blir etter min mening ikke helt avklart, men boken gir leserne og Bortne et lite fremtidshåp om forbedring.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Komikeren Groucho Marx led av insomni: Hva får du om du krysser en søvnløs, en agnostiker og en dyslektiker? Someone who stays up all night wondering if there is a Dog.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Når hjernen har vært våken i 16 timer begynner den å svikte," skriver Walker. "Mennesker må sove i mer enn syv timer per natt for å opprettholde den kognitive yteevnen. Etter ti døgn med bare syv timer søvn fungerer hjernen like dårlig som den ville gjort etter et døgn helt uten søvn. Tre hele netter til å hente seg inn (altså flere netter enn det er i en helg) er ikke nok til å få yteevnen tilbake på normalt nivå en uke etter at man sov for lite. Og på toppen av det hele er ikke menneskehjernen i stand til å bedømme hvor mye søvn den mangler når den mangler søvn."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Liv forteller om en hyttetur hun var med på sammen med en skoleklasse. Alle mobiltelefoner ble inndratt under turen, noe som er normalt. - Noen av ungdommene var helt fortvilte over å måtte gå til sengs uten mobiltelefonen sin. De visste ikke hva de skulle gjøre for å få sove.
- Høres ut som meg, sier jeg.
- Når jeg snakker med dem om de dårlige søvnvanene deres, er det mange som sier at de har slitt med søvn i årevis. Og når jeg forslår at de skal legge seg uten telefonen, sier de at det ikke går, for hva skal de da gjøre i de fire timene de ligger våkne? Det er som å snakke med en alkoholiker. Den ene tingen som ødelegger dem, er den eneste de tror hjelper dem. Jeg ser så mange trøtte ungdommer som kommer for sent, som sitter og fryser i klasserommene og sovner i timene.
Liv sukker. - Det er som om vi har fått et samfunn der ingen verdsetter søvn lenger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Sant nok - noveller" av Kristin Bjørn
 • "Vi var enige om noe" av Unnveig Aas
 • "Nå solen med en finger - dikt" av Alexander Bertin Øyhovden
 • "Nære fugler" av Roine Magnusson
 • "Jeg vil bare at det skal være oss - dikt" av Kristian Bergquist
 • "Marianegropen - essay" av Ida Lødemel Tvedt
 • "Levepistolen - dikt" av Hege Susanne Bergan
 • "Straff - 12 fortellinger" av Ferdinand von Schirach
 • "Hjerteforeldre - de fem enkle stegene som bygger barnets selvtillit og hjelper dem å vokse sosialt, emosjonelt og intellektuelt" av John M. Gottman
 • "Spredning - dikt" av Nils-Øivind Haagensen
 • "Helserevolusjonen - veien til en antiinflammatorisk livsstil" av Maria Borelius
 • "Åtte minutter" av Linda Klakken
Alle bokanbefalinger for dette verket