Småting som dette

av (forfatter) og Merete Alfsen (oversetter).

Aschehoug 2021 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 4.91 (77 terningkast.)

162 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2021

Format E-bok

ISBN13 9788203367892

EAN 9788203367892

Omtalt tid 1980-1989

Omtalt sted Irland

Språk Bokmål

Sider 103

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

13 48 14 1 0 1

Bokomtaler

En kort, liten roman i antall sider, men stor, stillferdig og mektig i språk og handling.

Vi er i Irland en kald høst- og førjulstid. Noen små indikasjoner viser at vi befinner oss i «moderne» tid (1990-tallet), men man får likevel nesten Dickenske assosiasjoner der vi følger juleforberedelsene til kullhandleren og hans familie. Det er fattigslig, kaldt og strengt. Et lite samfunn der kirken og nonneklosteret utgjør en viktig hjørnestein. Vår hovedperson, kullhandleren, er vokst opp litt på siden av samfunnet som et «uekte» barn oppvokst på en protestantisk herregård der moren fikk beholde jobben til tross for at hun kom i ulykka. Det er ikke rart han opprøres når han tar innover seg at «yrkesskolen» og vaskeriet som drives av nonneklosteret, er tvangsarbeidsanstalt for gravide kvinner.

Historien baserer seg på de såkalte Magdalenavaskeriene i Irland, der kanskje 10 000 eller kanskje 30 000 kvinner, ble sperret inne og satt i tvangsarbeid. Det siste stengte så sent som i 1996!

Historien er altså sterk og opprørende, men den er fortalt i et vakkert, stillferdig språk. Virkelig verdt å lese.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Fin, liten roman om Irland på 1980-tallet. Det beskrives så fattigslig at det føles som om handlingen like gjerne er tatt fra mellomkrigstiden, men det er den altså ikke. Alle hendelser er oppdiktet, men det siste Magdalen-vaskeriet ble stengt som sent som i 1996! Dette var institusjoner der "falne kvinner" eller kvinner som kunne mistenkes for bli dette, ble samlet og måtte jobbe hardt for kost og losji, uten inntekt og uten fritid.

Boken handler om å ha nok med seg selv, nok med å overleve i trange kår, men allikevel ha et hjerte og kunne strekke ut en hånd. Vakker, kort og lettlest, men den setter spor allikevel.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Wow! Boka begynner så stillferdig og hverdagslig, men ender med å gi meg et «Wow!» og lar meg sitte igjen med tårer i øynene og følelsen av å ha opplevd noe viktig! Bakgrunnsrammen er en irsk småby i moderne tid. Det er snart jul, og vi følger en kullhandler og familien hans. Forfatteren beskriver personer og omgivelser med et lettlest og enkelt, men likevel stemningsskapende språk, og gir oss innblikk i en hverdag med både gleder og sorger. Stemningen er litt sår, og det er noe urolig og uforløst hos hovedpersonen. Førjulsdagene går kronologisk, men vi får noen tilbakeblikk på hovedpersonen sin barndom og oppvekst. Det sentrale i boka er kullhandleren sine tanker og følelser ifht hverdagen, livet, og hva som er viktig og verdifullt. Mesterlig skrevet og absolutt verdt å lese. En kort bok i antall sider, men en stor bok i innhold! (Omtalen er basert på konseptet «Lesersørvis».)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En liten bok om et stort tema. Finner ikke selve fortellingen så veldig spennende, kunne mer tenkt meg en faktafortelling.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er en slags gammeldags julefortelling, men fortellingen er lagt til 1981, noe jeg stadig glemte mens jeg leste og ble overrasket over at de hadde fjernsyn og elektriske julelys. Hovedpersonen er kullhandleren Bill Furlong. En dag han leverer kull til det lokale klosteret oppdager han noe gruoppvekkende. Boka er tilegnet kvinner og barn som led vondt på mødrehjemmene og Magdalen-vaskeriene i Irland fra tidlig 1900-tall til 1996. En julefortelling verdt å lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

162 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Lister som inneholder dette verket

Noen forfattere har den fantastiske evnen at de får sagt mye bra med få ord. Her er et forsøk på å samle noen av de beste kort-romanene (her definert til under 300 sider) som jeg har lest. Enkelte av dem kan nok karakteriseres som noveller snarere enn romaner, men de får likevel være med.


Godt sagt! (31) Varsle Svar

Bøker på leselista.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er liste for romaner og fiction. Lånt på bibliotek.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Det vi så" av Hanna Bervoets
  • "Svaner blir ikke skilt - de arte poetica" av Auður Ólafsdóttir
  • "Jul for nybegynnere" av Tove Braathen
  • "Vinter i Sokcho" av Élisa Shua Dusapin
  • "Gul ubåt - roman" av Jón Kalman Stefánsson
  • "Svømmerne - roman" av Julie Otsuka
  • "Jenter i trær - roman" av Heidi Mittun-Kjos
  • "Mannen som så alt - roman" av Deborah Levy
  • "Marzahn, mon amour - en fotpleiers fortellinger" av Katja Oskamp
  • "Sanger om våpen" av Jennifer Clement
  • "Skydekke" av Andrea Abreu
  • "Som vi forlater våre skyldnere" av Levi Henriksen
Alle bokanbefalinger for dette verket