Samlede dikt

av (forfatter).

Aschehoug 1995 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.59 (27 terningkast.)

137 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Her foreligger for første gang Børlis (1918-1989) samlede lyrikkproduksjon, fra debuten i 1945 til hans siste dikt fra 1989. En del av diktene har ikke tidligere vært utgitt i bokform. Har register.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 1995

Format Innbundet

ISBN13 9788203175459

EAN 9788203175459

Språk Bokmål

Sider 474

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

16 11 0 0 0 0

Bokomtaler

Det ække ofte jeg leser dikt, men alikkavæl nokså regelmessig. Mange ganger har jeg null utbytte av det, kort og godt. Dikta gir meg ingenting, fordi jeg i min enkelhet ikke fatter dem. Men en gang iblant er det et eller annet uhåndgripelig i diktet som fanger oppmerksomheten, som gjør at jeg leser det igjen, eller det hender også at diktet går rett i fletta på meg helt umiddelbart. Jeg får følelsen av at jeg har sett noe vakkert, og leser på nytt, og på nytt. Det vakre trer enda klarere fram, og et vell av tanker og assosiasjoner settes i gang.

Og min sikreste vei til suksess i lyrikkens verden er Hans Børli. Derfor går det aldri veldig lang tid mellom hver gang jeg blar i Børlis samlede. Den har jeg holdt på med i tjue år, og det blir nok minst tjue til, om jeg ikke har takka for meg før dét.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

i årevis har forfatternavnet Hans Børli dukket opp, og hver gang har jeg tenkt at det sannelig er på tide å gå denne forfatteren mer etter i sømmene. Men så går årene, og ..... Graset gror, for å si det med tittelen på et av Børlis kanskje mest kjente dikt. Graset gror,.......og så glemmer man så lett.
Plutselig en dag kom jeg på det igjen, og en mastodont av ei bok lå der hemmelighetsfull og spennende i forsetet på bilen på vei hjem fra biblioteket. Siden da har den fulgt med meg overalt. For dette er ingen page turner, - dikt skal nytes i skimmeret fra ettertankens lys. Det er en produktiv forfatter det er snakk om, så lesingen har foregått i kjøkkenet, badekaret, sofakroken og soverommet. 500 sider med dikt er et bra stykke arbeid å fordøye.
Og for ei skattkiste jeg var smart nok til å hale med meg for noen uker tilbake! Det er bare så synd at forfatteren er ute av tiden, for var han ikke det ville jeg sendt ham noen velvalgte ord om forfatterskapet.
Det er ikke mange forfattere som trollbinder meg på det viset at tiden bare kommer og går, og så plutselig har det gått et par timer, men det gjør altså Hans Børli.
Det er en dyphet og en kjærlighet til blant annet natur og skog som griper om seg, og ikke slipper taket. Og fra de dype skogene beveger han seg også inn i analyse av samfunnet, - ord som like gjerne kunne vært skrevet i dag, før han berører de skjøreste aspektene ved det å være menneske. Ensomhet, det å bli gammel og kjærligheten, blant annet.
Kjære Hans Børli, forfatterskapet ditt står støtt i skogen, lik ei stor, gammel gran som ikke blir berørt av tidens tann. Takk for at du skrev ned dine innerste tanker og lengsler, slik at jeg fikk lese og kjenne igjen biter av meg selv, samfunnet, skogen og verden.
Du er en forfatter jeg kommer til å vende tilbake til når jeg trenger ord jeg selv ikke makter å kreere. En sekser får du av meg i dag, mens snøen smelter, regnet faller og skyene leker med vinden over fjelltoppene her midt i landet.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Skogen dikter er han blitt kalt, og det har vel nesten blitt en klisje. Men man kan kjenne skogslufta når man leser i boka, banna bein. Anbefales sterkt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Å være menneske
Å være menneske er en sykdom.
Helbredelse er umulig,
men all vår streben består i
å finne et smertestillende middel.

Godt sagt! (17) Varsle Svar

LYKKA

Det er med lykka som
med ville dyr i skogen:
Den blir tillitsfull
og nærmer deg leirplassen din
når du ikke lenger jager etter den.

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Det er ikke mulig
Det er ikke mulig
å være rask nok. For
i neste sekund
er Nå
allerede fortid.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Døde fugler
- Hans Børli -

Jeg har sett døde fugler i skogen.
Om høsten.

De ligger i lauvrasket
med føttene bønnlig trukket opp
under seg,

vingenes gotiske linje gjennombrutt
av vær og væte. Brystfjærene
skjelver sakte i vinden,
- du hører stillheten snø
inne på fugleviddene i det vesle hjertet.

Et lys faller inn fra evigheten:
Ditt sinn kaster skygge,
lik et tre i måneskinnet
ute på endeløse nysnø-myrer.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Ett er nødvendig - her

i denne vår vanskelige verden

av husville og heimløse:

Å ta bolig i seg selv

Gå inn i mørket

og pusse sotet av lampen.

Slik at mennesker på veiene

kan skimte lys

i dine bebodde øyne.
Hans Børli

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Her er det litt av hvert! Bøkene kommer litt hulter til bulter, og er ikke rangert. Det er vanskelig å gjenkalle i detalj hva som er årsaken til at jeg husker akkurat disse titlene som leseopplevelser utenom det vanlige. Det hadde absolutt vært plass til flere bøker på lista, og mange av titlene kunne utvilsomt vært bytta ut med andre, jeg ser blant annet at det er altfor få Dag Solstad-titler her. Dette er ikke et forsøk på å lage ei liste over tidenes beste bøker. Hadde jeg prøvd å lage ei slik liste, ville den sett annerledes ut.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg elsker poesi. Et godt dikt kan si mer enn en hel roman. Det er mange flinke forfattere som skriver poesi. Her kommer noen av de norske forfatterene jeg liker best : )

Olav H. Hauge
Andrè Bjerke
Hans Børli
Rolf Jacobsen
Arne Garborg
Jens Bjørneboe


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker jeg ville lese i 2016 som aldri blir lest fordi lista over 2016-bøker ble så altfor lang (og samtidig utilstrekkelig). Så dette er "leftovers" pluss diverse som nok dukker opp meir eller mindre spontant. Foruten desse reste-bøkene har eg planer om å
1) lese fleire klassikare
2) utforske meir japansk litteratur - rett og slett fordi eg falt pladask for Haruki Murakami
3) utvide sjangrene eg les, F. Eks vil eg forsøke meg på litt fantasy (fordi den såkalla "urbane fantasy-en" i Neil Gaimans Neverwhere gav meirsmak. Også innen Sci-fi, gjerne med humor og satire, som i Hitchhikers guide to the Galaxy, vil eg lese meir


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Gruk - nye gruk" av Piet Hein
  • "Med øks og lyre - blar av en tømmerhoggers dagbok" av Hans Børli
  • "Kjærlighetsdikt - dikt. Bilder" av Stein Mehren
  • "Samlede dikt" av Kolbein Falkeid
  • "Dikt i samling" av Tarjei Vesaas
  • "Samlede dikt - kommentert nyutgave" av Gunvor Hofmo
  • "Hans Børlis beste dikt" av Hans Børli
  • "Samlede dikt - illustrert med hennes egne akvareller" av Karin Boye
  • "Samlede noveller" av Alexander L. Kielland
  • "Filosofiens historie" av Arne Næss
  • "Noveller i utvalg 1936-1961" av Johan Borgen
  • "Dikt i samling" av Jakob Sande
Alle bokanbefalinger for dette verket