Samhold og svik

et mørklagt kapittel i historien om de norske Sachsenhausenfangene

av (forfatter).

Oktober 2010 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (2 terningkast.)

6 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken handler om skjebnen til tre norske konsentrasjonsleirfanger som etter å ha blitt angitt ble overført til Bergen-Belsen, hvor de døde. Etter krigen ble det avholdt en æresrett i Oslo hvor saken ble tatt opp. Referatene fra denne æresretten ble senere fjernet. Forfatteren har funnet disse referatene, og avdekker her ukjente sider ved norsk okkupasjonshistorie. Med fange- og navneregister. Har litteraturliste.

Omtale fra forlaget

Sachsenhausen, Tyskland, 1944. De norske fangenes tillitsmenn, kommunistene Kristian Mugaas, Carsten Aasebøe og Kåre Hagen, blir angitt til den tyske leirledelsen, beskyldt for å dele ut ekstra matrasjoner til de sovjetiske krigsfangene. De tre blir sendt til Bergen-Belsen, som på slutten av krigen får karakter av tilintetgjørelsesleir. Ingen av dem får oppleve hjemkomsten til Norge. I Sachsenhausen svirrer ryktene. Ble de angitt av noen av sine egne landsmenn, nordmenn med kommunistiske antipatier og med et sterkt ønske om politisk makt i Norge etter at krigen var over? I april 1946 blir det avholdt en såkalt æresrett i Oslo, der dette er det sentrale spørsmålet, og der fire av tillitsmennenes norske medfanger står anklaget. Nærmere 40 tidligere fanger vitner i denne hemmelige rettssaken, en av dem statsminister Einar Gerhardsen. Æresretten konkluderer med at de fire er ofre for løse rykter, og samtlige blir frifunnet. Referatene blir i ettertid fjernet fra Regjeringsadvokatens kontor. Harry Bentsen, en nær medarbeider av Kristian Mugaas i Sachsenhausen, blir ikke innkalt til å vitne. Mange år seinere forteller han sin sønn hva han mener skjedde da de tre ble angitt. Sønnen inngår en pakt med sin far om at han skal forsøke å finne sannheten om hva som skjedde med de tre tillitsmennene. Etter flere års leting finner sønnen de stenografiske referatene fra æresretten i 1946. Hvorfor har æresretten vært fortiet av myndigheter og historikere i etterkrigs-Norge? Og hvorfor nevnes ikke Mugaas, Aasebøe og Hagen i den omfattende fangelitteraturen? I denne boka avdekker forfatteren mørklagte sider ved norsk okkupasjonshistorie og etterkrigstid, basert på et helt nytt kildemateriale.

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2010

Format Innbundet

ISBN13 9788249504343

EAN 9788249504343

Omtalt tid Etterkrigstiden 1939-1945

Omtalt sted Norge Tyskland

Språk Bokmål

Sider 319

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 1 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Forbitrelsen mot de nordmenn som hadde latt seg bruke av de tyske bandittene var ubeskrivelig, ifølge Peder Stavenes' beretning til æresretten. Nordmennene betraktet sin nasjonale enighet og sitt samhold som en helligdom. At det var nordmenn som hadde krenket den, ble sett på som en nasjonal forbrytelse. Det stilte dem i samme klasse med forrædere hjemme som utleverte sine landsmenn til Gestapo. Og det at forræderiet fant sted i en konsentrasjonsleir, hvor muligheten for å gå i dekning ikke var til stede, gjorde forbrytelsen enda større.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Jeg kan se i mørket - roman" av Karin Fossum
  • "Kvinnen i buret" av Jussi Adler-Olsen
  • "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant" av Jonas Jonasson
  • "Luftslottet som sprengtes" av Stieg Larsson
  • "Ut og stjæle hester - roman" av Per Petterson
  • "Jenta som lekte med ilden" av Stieg Larsson
  • "Menn som hater kvinner" av Stieg Larsson
  • "Da Vinci-koden" av Dan Brown
Alle bokanbefalinger for dette verket