Røde Ritas regime

antologi

av (redaktør).

Communicatio forl. 2016 Innbundet

3 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Etter kommunevalget i 2003 inntok et rødgrønt regime den politiske makten i Trondheim. 14 års borgerlig styre var over. Fortsatt styrer Arbeiderpartiet byen, men den rødgrønne koalisjonen er blitt utvidet til en regnbuekoalisjon. Hvordan fungerer en så bred koalisjon, med ett dominerende parti og en rekke mindre partier, ved maktens bord? Denne problemstillingen borer seks forfattere i, med et kritisk og analytisk blikk: Marvin Wiseth, Knut Fagerbakke, Ingrid Skjøtskift, Ronny Kjelsberg, Kristian Dahlberg Hauge og Knut Røe. «All makt korrumperer, absolutt makt korrumperer absolutt,» hevdet den britiske historikeren og politikeren John Acton på slutten av 1800-tallet.
Er det situasjonen i Trondheim anno 2016?
Det politiske skiftet etter kommunevalget i 2003 representerte en tilbakevending til normale tilstander i Trondheim, en tradisjonelt rød by styrt av Arbeiderpartiet. Men valgresultatet innebar også noe nytt. For Arbeiderpartiet var ikke valgvinneren, selv om partiet raskt forsøkte å etablere seg som det. Den store valgvinneren var SV og byens kommende varaordfører, Knut Fagerbakke. Og den virkelige seierherren var Trondheim LO, landets mest radikale fagforeningsmiljø, dominert av personer på ytterste venstre fløy. Den rødgrønne koalisjonen skulle få rikspolitiske konsekvenser. Det er vanskelig å forestille seg Jens Stoltenbergs regjering etter stortingsvalget i 2005, uten forarbeidet som var gjort i Trondheim. Fra nå av ble byen kalt både «det rødgrønne utstillingsvinduet» og «det rødgrønne fyrtårnet».
Like raskt som historiefortellingen etablerte Arbeiderpartiet som valgvinner, skulle SV få merke at «ørnen blant partiene» ikke var lett å samarbeide med. Etter de seneste kommunevalgene er den rødgrønne koalisjonen i Trondheim blitt utvidet inn mot sentrum, og foran stortingsvalget i 2017 avtegner byen seg på nytt som et politisk forsøkslaboratorium for folkevalgt styring på nasjonalt nivå, denne gang for en bred venstre-sentrumskoalisjon.

Bokdetaljer

Forlag Communicatio forl.

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788283240092

EAN 9788283240092

Omtalt sted Trondheim

Omtalt person Rita Ottervik

Språk Bokmål Nynorsk

Sider 217

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

3 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket