Ritualer

roman

av (forfatter).

Vigmostad Bjørke 2020 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.27 (15 terningkast.)

31 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Hva gjør vi når døden puster oss i nakken? Søker ut, søker ly, eller søker sammen? Vi møter tre personer i denne romanen: Ally og foreldrene Viktor og Harriet. Ally er på vei hjem fra utenrikstjeneste i Afghanistan. Victor får en tung beskjed hos fastlegen. Harriet skal ut på reise. Livene deres er fremdeles preget av skilsmissen for mange år siden. De har hemmeligheter for hverandre, og klarer ikke å snakke med hverandre om det viktigste. Nå står de overfor hvert sitt livsvalg. Vil valgene de tar føre dem lenger fra hverandre eller nærmere? Ritualer er en dypt menneskelig roman om kunsten å leve, og kunsten å dø.

Omtale fra forlaget

Hva gjør vi når døden puster oss i nakken? Søker ut, søker ly, eller søker sammen?

Vi møter tre personer i denne romanen: Ally og foreldrene Viktor og Harriet. Ally er på vei hjem fra utenrikstjeneste i Afghanistan. Victor får en tung beskjed hos fastlegen. Harriet skal ut på reise. Livene deres er fremdeles preget av skilsmissen for mange år siden. De har hemmeligheter for hverandre, og klarer ikke å snakke med hverandre om det viktigste. Nå står de overfor hvert sitt livsvalg. Vil valgene de tar føre dem lenger fra hverandre eller nærmere?

Ritualer er en dypt menneskelig roman om kunsten å leve, og kunsten å dø, fra en av våre mest interessante, nye forfattere.
«Ritualer er en inderlig bok, en oppriktig bok, men også svært poetisk og litterært sterk.»

Kjetil Røed, Vårt Land
«På sitt beste meiner eg boka er prisverdig, eg tenker særleg på Bokhandlerprisen som typisk går til velskapte romanar.»

Katrine Judit Urke, Dag og tid

«Her er både mellommenneskelig hverdagsgrums og stor dramatikk skildret med innsikt og innlevelse (...) inntil det hele topper seg i en praktfull lyrisk passasje mot slutten»

[terningkast 5]

Sigmund Jensen, Dag og tid

Kristin Hauge (født 1958) har vært diplomat for norsk utenrikstjeneste ved ambassadene i Kabul og Khartoum. Hun er i dag ansatt i Norad. Hun debuterte med den kritikerroste novellesamlingen Tiggerne i 2018. Kristin Hauge er født og bosatt i Oslo.


Bokdetaljer

Forlag Vigmostad Bjørke

Utgivelsesår 2020

Format Heftet

ISBN13 9788241952111

EAN 9788241952111

Språk Bokmål

Sider 270

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 5 4 3 1 0

Bokomtaler

Likte virkelig denne boka, les omtalen min her: Ritualer

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Livet består omtrent av ritualer og vaner, men hva gjør man når man føler seg opprådd?

En splittet familie med mange utfordringer
Ally, Harriet og Viktor er en familie på tre, eller de var en familie for lenge siden, helt til Viktor ble sammen med en annen kvinne. Nå har han en tenåringssønn med henne. Han prøver å holde kontakt med datteren, men det er vanskelig med tanke på at hun reiser mye på grunn av jobben, og helt siden han fikk en ny kvinne i livet, har ikke han og datteren hatt det samme far og datter forholdet som før. Alt føles anstrengt og fremmed. Det samme føler hun med sin mor. Hun får vite at moren skal selge Allys barndomshjem av en eller annen grunn, og Ally har nettopp funnet ut at hun er gravid, men vet ikke om hun skal si det eller ikke, fordi hun har ikke bestemt seg for om hun skal beholde det eller ikke. Faren hennes sliter også fordi han har nettopp sagt opp jobben på grunn av noe han var uenig i, men holder det for seg selv, foreløpig, og han og hans nye kvinne, som han allerede har vært mange år sammen med, begynner å halte. Vil det noensinne bli bedre?

Ritualer er en roman om mye filosofering, og en splittet familie som på en eller annen måte fremdeles er linket til hverandre, selv om båndet ikke er like sterkt som tidligere. Det er en roman om å finne seg selv, forsøke å gjøre det rette, og samtidig ikke miste seg selv på veien. Alle gjør en feil, og er det for sent å rette på det?

Noe stillegående underveis
Kristin Hauge skriver godt, men det blir kanskje litt for mye filosofering med tanke på at dette er en kort bok, og dermed føles det som om persongalleriet blir en slags skygge av seg selv istedet for å stå i sentrum. Det blir mye om mangt, men lite fremdrift. Jeg liker å lese filosofi, men ønsket samtidig å bli bedre kjent med persongalleriet. Viktor er kanskje ikke den mest eksemplariske i boka, men han var mest spennende å lese om, og som hadde mest å by på. Boka veklser hele veien mellom Ally, Harriet og Viktors perspektiv,og forfatteren gjør det på en ryddig og oversiktelig måte ved å bruke navnene deres som tittel i hver kapittel.

Dette kunne ha blitt en sterk roman, noe på den måte er, men den nådde dessverre ikke helt opp. I midtpartiet er det lett å kjede seg, for da er det ikke mye som skjer, og det er veldig mye snakk om følelser. Interessant filosofering om mange forskjellige temaer, men alt i alt en tungtrødd roman om smått og stort.

Fra min blogg: I Bokhylla

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva gjør vi når døden puster oss i nakken? Søker ut, søker ly, eller søker sammen?

Vi møter tre personer i denne romanen: Ally og foreldrene Viktor og Harriet. Livene deres er fremdeles preget av skilsmissen for mange år siden.

Les hele omtalen her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Han skulle så inderlig ønske at han ville noe, at han brant for noe, og at noen bare sa til ham at slik, Viktor, slik skal du leve, og at alt ville falle på plass. For en lettelse det ville være.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En stor tverrnasjonal undersøkelse hadde kartlagt i hvilken aldersgruppe folk følte seg mest tilfreds og lykkelig, og det viste seg at lykken er som en U, The U-bend of Life sto det. Det er i slutten av trettiårene og begynnelsen av førtiårene de fleste er mest ulykkelige og strever med å finne mening, senere går det oppover. Så når ungdommene klager over hvor vanskelig de har det, så har de rett og urett samtidig, for de er faktisk på vei nedover, langt ned skal de før det går oppover igjen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

31 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket

Du vil kanskje også like

 • "Bare de levende trenger å bli husket - roman" av Hilde Lindset
 • "Gudmoren" av Ingar Johnsrud
 • "Det vidunderlige" av Bror Hagemann
 • "Tre menn til Vilma - roman" av Gudrun Skretting
 • "Sauesankertanker - dikt" av Torgeir Rebolledo Pedersen
 • "Oseberg - roman" av Vidar Sundstøl
 • "Skjellmannen" av Aslı Erdoğan
 • "Dødevegen - el camino de los muertos" av Morten Bjerga
 • "Hundedager - roman" av Trine-Lise Rygh
 • "Sjøen om vinteren - roman" av Sivert N. Nesbø
 • "Mascarasøvn" av Caroline Kaspara Palonen
 • "Risiko" av Sven G. Simonsen
Alle bokanbefalinger for dette verket