Pelle Erobreren. Bd. 2

av (forfatter).

De norske bokklubbene 1981 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.18 (22 terningkast.)

96 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I dette delvis selvbiografiske verket, følger vi fattiggutten Pelle og hans oppvekst i Danmark i slutten av forrige århundre. Tross all motgang er han en ukuelig optimist og slik erobrer han sitt liv. Historien om Pelle var forfatterens gjennombrudd og utkom opprinnelig i 4 bind. Første bok er filmet.

Bokdetaljer

Forlag De norske bokklubbene

Utgivelsesår 1981

Format Innbundet

ISBN13 9788252506372

EAN 9788252506372

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Danmark

Språk Bokmål

Sider 368

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

9 9 3 1 0 0

Bokomtaler

Siste del av forteljinga om Pelle, som no har kome seg til København og jobbar som skomakar. Han lever i trange kår, men har stor stå-på vilje og vil gjerne gjere noko for samfunnet rundt seg i tillegg til å ta seg av sin eigen familie. Arbeidarrørsla er i framvekst, og Pelle blir snart ein leiarskikkelse. Han har store visjonar for korleis samfunnet skal vere og jobbar utrøytteleg for å nå fram til målet, men han møter sjølvsagt motgang. Sjølvsagt, både fordi pengemakta har interesse av å halde arbeidarklassen nede, og fordi det litterært sett ville vere vanskeleg å lage ei god historie utan at helten kjem i vanskar.

Men etter den gode opplevinga eg hadde med bind 1 av dette verket så opplever eg denne delen som eit mageplask. Delar av handlinga virkar fryktelig skjematisk, og det er vanskeleg å få grep på kva slags aktivitetar Pelle egentlig gir seg inn på. Jau, han er med og organiserer arbeidarrørsla, men ein får frykteleg lite innblikk i korleis denne organiseringa gjeng føre seg. I det heile gjev boka inntrykk av å vere eit propagandaskrift for klassekamp og visjonen om eit rettvist samfunn, og det er sjølvsagt både forbilledleg og flott, men når det gjeng utover dei øvrige litterære kvalitetane i forteljinga så kan eg ikkje anna enn å trille eit middels terningkast på boka.

Frå før har eg lest Ditte menneskebarn av Nexø. Eg opplevde noko av det same der, at forteljinga starta velidg bra og dala i kvalitet utover i verket. Skal tru om dette er noko som gjeng att i fleire av bøkene hans? Eg ser ikkje vekk frå at eg kjem til å finne ut av det ved å lese fleire Nexø-bøker, men det har ingen hast.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Gå den bestående moral etter i sømmene en gang, så skal De oppdage at den må være oppfunnet av oss - for at dere skal bruke den.

(Fra bind 4 Gryet i Tidens bibliotek 3. utgave fra 1974

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Albert Olsen hadde oppnavnet Stupern. Han hadde ramlet ned fra taket flere ganger, men aldri gjort seg noe videre. Bare en gang fikk han brukket begge bena, og nå var han ikke så lite hjulbent.
"Nå skal dere høre åssen det gikk siste gangen han datt ner," sa Otto. - "Ja, vi ligger altså på taket og mikser - og kaldt var det. Han hadde vrengt av seg tauet naturligvis, og best som vi ligger der og sludrer, er'n Albert vekk. Fan også! skriker jeg til de andre - nå gikk Stupern utfor igjen! Vi nedover trappa i full fart. Men da vi kom ned, lå det ingen Olsen på fortauet. Å fan blei det av Stupern? sier vi og glaner på hverandre. Men så kommer jeg til å se bortover mot e kjellerkneipe, og der sitter'n jaggu i vinduet og vinker til vårs med pekefingern at vi skal komme ner og få øl. - Jeg blei så ugudelig tørst, sa'n bare - jeg hadde ikke ti til å gå trappa!"

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Jeg bare gir folk det rådet at de skal tenke sjæl jeg."
"Det rådet kan være farlig nok det."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Då mor mi skulle flytte over i eit mindre husvære, fekk ho brått ikkje plass til så mange av bøkene sine lenger. Snill som ho er så lot ho etterkomarane forsyne seg med det dei hadde lyst på. Sjølv om vi var fleire som ville ha så var det likevel eit rikhaldig skattkammer å plukke frå.

Dette er det eg sanka med meg.
Takk, kjære mor.


Godt sagt! (16) Varsle Svar

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Pelle Erobreren. Bd. 1" av Martin Andersen Nexø
 • "Duellen uten ende - verdenshistorien etter 1945" av Erling Bjøl
 • "Kongen - mannen fra utskjæret" av Kåre Holt
 • "Aske og diamant" av Jerzy Andrzejewsk
 • "Fiskerens sko" av Morris L. West
 • "Godnatt, jord" av Ivar Lo-Johansson
 • "Fløyten og orgelet" av Odd Eidem
 • "Eventyr" av Jacob Grimm
 • "Zikzak" av Odd Eidem
 • "Cruise" av Odd Eidem
 • "Det store veiskillet" av Kåre Holt
 • "De rider om natten" av Howard Fast
Alle bokanbefalinger for dette verket