Ondskap

de henrettede i Norge 1815-1876

av (forfatter).

Schibsted 2009 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.45 (20 terningkast.)

62 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken tar for seg 36 kriminalsaker som endte med dødsdom og eksekusjon for 44 personer. De fleste som ble henrettede var fra lavere sosiale lag og mange av ugjerningen hadde et bakteppe av sykdom, nød, knivslagsmål, pengebegjær, løsunger og fyll. Forfatteren gir et innblikk i motivene, detaljer om drapene, etterforskningen, og rettssakene.

Omtale fra forlaget

I denne illustrerte boken får vi høre historien om 39 kriminalsaker fra 1800-tallet som endte med dødsdom og eksekusjon. Sørnes tegner et bilde av et Norge som er lite kjent fra før. Ved hjelp av studier av rettsdokumenter og avisartikler, har forfatteren rekonstruert begivenhetene som førte fem kvinner og 39 menn til retterstedet. Det dreier seg om mennesker fra de laveste sosiale lag - husmenn, stimenn og løsarbeidere. Vi får innblikk i miljøer preget av den dypeste fattigdom. Ugjerningene har et bakteppe av sykdom og nød, knivslagsmål, pengebegjær, løsunger og fyll. Boken gir oss innblikk i motivene bak ugjerningene, grufulle detaljer om drapene, etterforskningen, rettssakene og vitnemålene. Den følger de dømte til retterstedet og overværer halshuggingen. Her rapporteres det om delinkventenes siste ord så vel som skarpretternes og publikums reaksjoner.

Bokdetaljer

Forlag Schibsted

Utgivelsesår 2009

Format Innbundet

ISBN13 9788251627207

EAN 9788251627207

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Norge

Språk Bokmål

Sider 420

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 8 8 1 1 0

Bokomtaler

Dette er grufull lesning. Men samtidig lærer de deg mye om et Norge som ikke har vært en del av skolelærdommen. Her får vi et innblikk i ulike menneskers liv og forbrytelser og følger dem gjennom ankeinstanser til de endelig blir halshugget. Boken anbefales som spennende lesning for dem som ikke er lettskremte!
Hele min omtale finner du på bloggen min Betraktninger

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ved siden av gudstjenesten på søndag var fyll, sex, sladder og slagsmål den underholdningen man fikk, enten som deltaker eller tilskuer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Både forbryterne, deres ofre og tilskuere er i bunn og grunn de samme som i dag. Det samfunet de levde i, var derimot så forskjellig fra vårt at det kunne vært det sunkne Atlantis.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Peder visste ikke noe om hverken den gamle straffeloven eller den nye. Han leste ikke aviser; han kunne ikke lese. Han kunne egentlig ikke snakke norsk flytende heller. Han var same. Han var lulesame, "den forsømte folkestamme" i Norge. Født den 6. februar 1816 i Foldens prestegjeld - Den nåværende Sørfold kommune i Nordland - kom han inn i en særdeles usæl familie. Hans far var en av de samene som var med på å fyre opp under de fordommer etniske nordmenn har mot den finsk-ugriske befolknings forhold til sprit: "I sine Forældres Huus havde han i Faderens Drikfældighed et slet Exempel for sig og hans Opdragelse blev aldeles forsømt." Denne faren, Lars Pedersen, fremstår dog i den den store sammenhengen kun som et av de vanlige forfyllede vrak som den kriminelle norgeshistorien er så rik på. Det at han var same, ser ut til å ha spilt mindre rolle enn at han var fyllik. Som om ikke denne byrden var nok, var Peder både tunghørt og stam. Å gå over fra samisk språk til norsk under slike forhold med både hørsels- og taledefekt kan ikke ha vært lett; den sløvlende alkoholiserte faren har neppe vært noen stor rollemodell enn si talepedagog. Dette var sosial elendighet på starten av. Låghalt var han også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Dette er en liste med bøker jeg har lest i 2013. Målet er 20 000 sider.

Mål nådd 19. november (20 154 sider)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Oppdateres fortløpende. Har som mål å lese minst 90 bøker i år, og logger alle i denne listen og en egen kategori på siden min.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Mørkets gjerninger - de henrettede i Norge 1772-1782" av Torgrim Sørnes
 • "Uten nåde - de henrettede i Norge 1783-1814" av Torgrim Sørnes
 • "Romvesener - fredselskere, kidnappere og forførere" av Georg M. Rønnevig
 • "Varulver - blodtørstige menneskedyr og hårete filmhelter" av Jan Ingar Thon
 • "Min historie" av Frid Ingulstad
 • "Da døden kom til Orderud - historien om et trippeldrap" av Erik Tumyr
 • "Helgener - mirakelmakere og idoler" av Velle Espeland
 • "Drager - mellom myte og virkelighet" av Torfinn Ørmen
 • "Nisser - fra helgen til sinnatagg" av Ane Ohrvik
 • "Barndom i Norge - gjennom tusen år" av Ørnulf Hodne
 • "Riverton - Sven Elvestad og hans samtid" av Bernt Rougthvedt
 • "Demoner - besettende djevler og andre ondskapsfulle vesen" av Asbjørn Dyrendal
Alle bokanbefalinger for dette verket