Om menneskets estetiske oppdragelse i en rekke brev

av (forfatter).

Solum 2001 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.33 (3 terningkast.)

23 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken inneholder brev hvor Schiller opererer med tre menneskelige grunndrifter: den passivt mottagende stoffdriften, den aktivt omdannende formdriften og den estetiske lekedriften.

Omtale fra forlaget

Friedrich Schiller (1759-1805) er fremfor alt dikteren: poeten, dramatikeren, Goethes venn og likeverdige. Men Schiller var også filosof, og med de Estetiske brev skrev han i 1795 sitt filosofiske hovedverk. I brevene opererer Schiller med tre menneskelige grunn-«drifter»: den passivt mottagende «stoffdrift», den aktivt omdannende «formdrift», og formidlende mellom dem den estetiske «lekedriften». Det lekende, estetiske menneske er harmonisk i den forstand at det verken er utlevert til stoffdriftens eller formdriftens ensidige tvang. Det estetiske menneske er fritt. I dets felt er det intet skille mellom følelse og intellekt, mellom kreativ og kognitiv virksomhet. Solums Smale Serie: I denne serien presenterer Solum Forlag arbeider innenfor genrene kortprosa og essayistikk som behandler sentrale estetiske og etiske problemstillinger.

Bokdetaljer

Forlag Solum

Utgivelsesår 2001

Format Heftet

ISBN13 9788256012855

EAN 9788256012855

Serie Solums smale serie (14)

Språk Bokmål

Sider 128

Utgave 2

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 0 1 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Jeg vil nødig ha arbeidet for et annet århundre enn det jeg lever i. Man er like meget borger av sin tid som av sin stat.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Når altså fornuften bringer sin moralske enhet inn i det fysiske samfunn, må den ikke øve vold mot naturens mangfold.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hva er mennesket før skjønnheten lokker den frie lyst ut av det og den rolige form demper det ville liv? Evig og alltid underlagt de samme hensikter, evig vekslende i sine tanker, selvisk uten å være seg selv, ubundet uten å være fri, slave uten å tjene noen regel. I denne periode er verden bare skjebne for mennesket, [...]

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fornuftens lover er preget inn i mennesket gjennom en ubestikkelig bevissthet, naturens lov gjennom en uutryddelig følelse. Derfor er det bestandig tegn på mangelfull dannelse når den moralske karakter bare kan hevde seg ved å ofre den naturlige.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mennesket kan imidlertid være i strid med seg selv på to måter: enten som den primitive hvor følelsene hersker over prinsippene; eller som hos barbaren hvor prinsippene ødelegger følelsene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Filosofi, livssyn, religion, politikk o.l.


Godt sagt! (7) Varsle Svar