Om igjen

roman

av (forfatter).

Tiden 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.27 (11 terningkast.)

37 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Hva får et menneske til å leve et liv i løgn? Hvilket spill er vi villige til å innlate oss på for å få det vi vil ha?

Da Joyce Hatto døde sommeren 2006, ble hun av flere betraktet som en av verdens fremste pianister. Hun hadde riktignok ikke spilt offentlig siden 1970-tallet, men cd-ene som utkom i et svimlende antall de siste årene av hennes liv, ble ansett som sensasjonelle. Hun tolket dem alle - Mozart, Beethoven, Chopin, Liszt, Rakhmaninov. «Den største pianisten i verden som ingen har hørt om,» skrev en kritiker.

Så, i februar 2007, avslørte det anerkjente tidsskriftet Gramophone det kanskje største bedrageriet i den klassiske musikken noensinne. Store deler av Joyce Hattos innspillinger var plukket fra andre pianister. Alt hadde vært en løgn.

Av denne spektakulære historien har Monica Isakstuen formet en original og gripende roman. Joyce blir sett gjennom Ida, en norsk (fiktiv) elev av den britiske pianisten, som selv føler seg som en spiller i alt hun gjør - som datter, som kjæreste, som mor. Var det av Joyce hun lærte dette? Eller bærer vi spillet i oss alle, evnen til å slå an toner som ikke er våre egne, men som kanskje vil gi oss det vi ønsker oss mest av alt?

Bokdetaljer

Forlag Tiden

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788210053283

EAN 9788210053283

Omtalt person Joyce Hatto

Språk Bokmål

Sider 182

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 5 4 2 0 0

Bokomtaler

Joyce var Idas pianolærerinne da Ida var ung, nyinnflyttet og tørstet etter tilhørighet. Ida speilet sitt liv i Joyces liv, søkte etter fellestrekk (døde fedre, fjerne mødre, talent, redselen for å være alene), skapte en nærhet. Ida og Joyce ble fortrolige.

Etter Joyces død avsløres det at hennes cd-innspillinger var plagiat.
Ida søker tilflukt på et hotellrom etter at hun får vite om sviket fra Joyce. Hun fjerner seg fra familien, fokuserer på å finne svar. Hva er innbilning og hva var virkelig? Hvorfor visste hun ikke, hvor godt kjente hun egentlig Joyce? Var de så fortrolige som hun trodde?

Kan Ida ved å forstå og tilgi valgene til Joyce tilgi seg selv og sine valg?

Joyces Hattos historie er uforståelig og litt latterlig tragisk. Hun var en god, men ikke mesterlig pianistinne. Da karrieren sluknet skyldte hun på kreft. Og så på få år utga hun over hundre feilfrie innspillinger og verden lot seg forføre. Hun døde av kreft (karma!) i 2006. Det var en skandale da det i 2007 ble oppdaget at hennes cd-innspillinger var plagiat.

Ida er en fiktiv person trukket inn i en virkelig verden for å vise den menneskelige historien bak en skandale. Samtidig blir den ekte personen Joyce skrevet inn i fiksjonen.
Monica Isakstuen har skrevet et spennende samspill mellom en ekte person og en fiktiv karakter.

Det handler om avstand, om å skape sin historie av de virkemidlene en har og likevel bli sittende fast i et liv en ikke ønsker. Om den evige lengselen etter å bli elsket; bli sett. Redselen for å ikke være bra nok, en slags skam over å ikke strekke til i de ulike rollene.
Om å identifisere seg med en annen for å kjenne tilhørighet, kjenne noe.

Om igjen har en utfordrende tidslinje. Historien spretter fra tid tid og mellom Joyce og Ida og de to sammen. Deler av historien er gjemt i det som ikke blir fortalt, i de bitene som mangler. Fragmenter av brev, utklipp og dialoger bryter opp teksten. Boken har sin helt egne særegne visuelle personlighet, som skiller seg fra og gir dybde til historien og vennskapet mellom disse to sært underlige og helt gjenkjennelige kvinnene.

Det var omslaget jeg falt for, det rører meg på et vis, det er noe hverdagslig, gjenkjennelig og nært (nesten for privat) med det sammenkrøllede papiret og de utflytende ordene. Innholdet er også nært, på grensen til pinlig privat.

En bok jeg ikke kjente i hjertet eller hjernen, men i hendene. Jeg har en sterk trang til å berøre etter å ha lest denne boka. Ta på hud, kjenne etter om jeg kan føle hva som er sant.

Les boka! Den vil berøre deg på uventede steder

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Broren din. Du visste at han var der. Pusten hans mot ansiktet ditt når du bladde om på notene

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Kulturfondbøker - Norsk skjønnlitteratur 2014


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Morgon i det nedbrende huset" av Margaret Atwood
 • "Tre Jo Nesbø og et båtsportkart - fortellinger" av Ellen Mari Thelle
 • "Skriv ditt liv - din egen historie" av Kjersti Wold
 • "Du bestemmer deg for at dette er et minne" av Marianne Teie
 • "Mørke dyr - roman" av Janne-Camilla Lyster
 • "Oseberg - roman" av Vidar Sundstøl
 • "Lanny" av Max Porter
 • "Månehund & fatter'n - roman" av Fredrik Høyer
 • "Krigeren på fanget - dikt" av Hege Woxen
 • "Ingen av oss er borte - dikt" av Kjell Ivar Sandvik
 • "Ulvehunger - noveller" av Anlaug Sanderød
 • "Jeg ser deg - om klarsyn, healing og energi, og søk etter savnede" av Michael Winger
Alle bokanbefalinger for dette verket